понеделник, 31 октомври 2011 г.

Картофено пюре с топено сирене и гъби кладница на фурна

Това ястие видях в едно предаване на Иван Звездев. Хареса ми комбинацията от картофено пюре, сирена, гъби и аромат на босилек. Наистина се оказа вкусно и консервативното домочадие прие новата рецепта. Записвам я в блога, че да ми е под ръка.



За картофеното пюре

1 кг картофи
100-150 г краве сирене
20 г краве масло
50 мл прясно мляко
2 яйца
2 скилидки чесън
Сол и черен пипер на вкус
За пласта с гъби:
500 г гъби кладница
100-150 г топено (пушено) сирене
1/2 глава стар или 1 връзка пресен лук
40 г краве масло
1 супена лъжица олио
50-70 мл бяло вино
1/2 ч.л. босилек
Сол и черен пипер на вкус
Няколко стръка магданоз и копър
10 г краве масло
Галета за поръсване
Краве масло за намазване




Сваряваме картофите в малко подсолена вода. Пасираме ги на пюре заедно с водата и топлото мляко. Посоляваме, добавяме натрошеното сирене и черен пипер на вкус. След като се поохлади слагаме яйцата, чесъна и нарязаното на парченца масло. Разбъркваме добре.
Нарязваме лука на ситно, задушаваме го в кравето масло и олиото.
Нарязваме гъбите на ивици, изсипваме ги при лука, задушаваме още 5-8 мин. Поръсваме със сол и босилек. Наливаме бялото вино, разбъркваме, поръсваме с черен пипер.
Съдът, в който ще се пече се намазва обилно с масло и поръсва с галета.
Слага се в съда половината картофено пюре, разстилат се гъбите върху него и се покриват с нарязаното на филийки топено (пушено) сирене. Поръсва се със ситно нарязаните магданоз и копър. Върху сиренето се слага останалото пюре.
Най-отгоре се слагат малки парченца масло. Поръсва се с галета.
Ястието се пече около 45 мин. при температура от 180 градуса С.



сряда, 26 октомври 2011 г.

Сладкиш с плодове

За Димитровден искам да ви почерпя със парче от любимия на фамилията сладкиш.
Рецептата я знам от поне 35 години. Никога не ме е подвеждала и е една от малкото, които зная наизуст. Правила съм го с какви не плодове. Пресни, замразени, даже и половината с какао в тестото, а другата половина с плод. По системата 2 в 1.
За мен най-вкусен е с вишни, но ще почакам до началото на лятото.
Днес е със сини сливи. Защото им е сезон. И защото и така много ми харесва.



4 яйца
1  1/2 чаена чаша захар
3/4 чаена чаша олио (масло или смес от олио и маасло)
1 чаена чаша прясно мляко
2  1/2 чаени чаши брашно
1 бакпулвер
Лимонова кора или ванилия


Отделят се жълтъците и се разбиват със захарта, докато побелеят. Добавя се
мазнината и част от прясното мляко. Разбиването продължава. Постепенно се добавя
пресятото брашно с бакпулвера, част от разбитите на пяна белтъци и ванилията
или лимоновата кора. На края се слагат останалите разбити на сняг белтъци.
Сместа се разбърква внимателно. Изсипва се в намазана с мазнина и посипана с
брашно тава. Отгоре се подреждат плодовете.
Пече се при температура около 175 градуса в началото. После се допича на
температура около 150 градуса.


Това е основна рецепта за кекс. Тук брашното е малко в повече от обичайното, за
да не потънат плодовете.
Вариантите са с пресни или замразени плодове, като може да се използват вишни,
череши, кайсии, ябълки с добавка малко канела към тях и орехи, праскови,
сини сливи, узрели джанки или комбинация от плодове по избор.
Тавата е с размери около 35 см в диаметър.

понеделник, 24 октомври 2011 г.

Пастет от зелени маслини

Миналата неделя бях на представление на Йоли в "Клуб 5".
Там е изключително приятно. Обстановката предразполага човек да се отпусне, да послуша музика и да изпие някаква любима напитка. И никак не на последно място да следи ръцете на Йоли какво приготвят.
Темата беше "Разядки" и една от тях е въпросния пасет.
Веднага спуснах нареждане да се донесат маслини без костилки в нашата къща.
Съпружието донесе зелени с риган. И ето какво се получи:


Този пастет става страшно бързо и е много вкусен.


Необходими продукти:200 гр зелени маслини без костилки
4-5 скилидки чесън
2 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици смлени орехи
1-2 супени лъжици каперси
2 филенца аншоа по желание
Прясно смлян черен пипер
Сухи риган, мащерка и розмарин на вкус


Приготвяне:
Маслините със зехтина и аншоата се смилат с блендер.
Добавят се пресования чесън, орехите, черният пипер и сухите подправки.
Пастетът се прибира на хладно, за да отлежи малко.


И бързам да си го запиша, докато не съм го забравила.

четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Кюфтета от печени червени чушки


Цяло лято ме тормози мисълта „ Какво ще стане, ако от печени червени чушки се направят кюфтета вместо чушки бюрек”.
И сега, когато има изходен материал колкото си искаш, а старателните домакини като мен   седят край чушкопека неуморно, осъществих тази идея.


Продукти:
5-6 големи печени червени чушки
200 гр. натрошено сирене
2 яйца
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
5-6 супени лъжици брашно
2 супени лъжици олио
2 супени лъжици кисело мляко
Щипка сода бикарбонат
Малка китка магданоз
Сол  и черен пипер на вкус


Мазнина за пържене


Приготовление:
Печените чушки се смилат на по-едри парченца.
И вместо да се прави  лютеница, както постъпват нормалните хора, домакинята  смесва изходния продукт с яйцата,
натрошеното сирене, брашното и олиото.
Добавят се нарязаният лук, магданоз и пресованият чесън.
Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
Количеството сол се определя от това колко е солено сиренето.
Във вряща мазнина се изсипва със супена лъжица от сместа.
Пържат се от двете страни.
Готовите кюфтета от печени червени чушки се сервират с млечен-чеснов сос с копър.


Заключение: Кюфтетата са много приятни и се различават на вкус от чушките бюрек. Определено ми харесаха студени.
Млечно-чесновият сос е просто задължителен. Както и чаша добре изстудена бира.
Наздраве и да ви е сладко.

Кошнички с праз и сирене



Зная, че като идея не е нещо ново.
Но тъй като се получи приятна комбинация,  реших да си запиша пропорциите.
И така - за 12 бр. кошнички:
Няколко тънки кори за баница
Разтопено масло за намазване на корите
200 гр. сирене
2 стръка праз
3 яйца
100мл прясно мляко
Сол и черен пипер на вкус


Приготвяне:
Корите за баница се нарязват на парчета с приблизителни размери 12/12 см.
Използва се тавичка за мъфини. Гнездата се намазват обилно с масло.
Слагат се по 4 парчета кори, като краищата се разминават.
Всяко парче кора се намазва леко с масло.
Празът се нарязва на ситно и се смесва със сиренето и 1 яйце.
Посолява се със сол и черен пипер на вкус.
Във всяка кошничка се сипва по 2-3 супени лъжици от горната смес.
Прясното мляко и другите две яйца се разбиват и се разпределят върху сместа със сирене и праз.
Пекат се в предварително нагрята фурна на 175 градуса, докато придобият златист вид.


След изпичане корите остават хрупкави, а пълнежът – мек.
На следващия ден корите продължават да са хрупкави.
Празът не се задушава предварително. Слага се суров.
Тъй като е нарязан на ситно, омеква при печенето.

сряда, 19 октомври 2011 г.

Свинско патладжанлия с фузили


1/2 пакет фузили
400 гр свинско месо
1 глава стар лук
200 мл бяло вино
200 мл вода
1 голям патладжан опечен като за кьополу
5-6 изпечени (на скара, чушкопек, плоча, грил тиган) червени и зелени чушки
3 домата изпечени  на скара или грил тиган
4 супени лъжици зехтин
5-6 скилидки чесън
Една малка китка магданоз
Сол и черен пипер на вкус

Месото се нарязва на много малки късчета.
Поръсва се с черен пипер на вкус.
Маринова се в бялото вино поне за 30мин.
Месото заедно с нарязаният лук леко се запържват в зехтина.
Сипва се виното, в което е било мариновано месото.
Добавя се и водата, която трябва да е топла.
Оставя се месото да къкри на тих огън, докато омекне. Посолява се леко.
Изпечените патладжани се обелват и се оставят да се отцедят.
Чушките също се обелват.
Печените домати, патладжани и чушки се нарязват на ситно.
Добавят се към месото. Оставя се ястието да клокне.
Подправя се със счукан чесън, магданоз, сол и прясно смлян черен пипер.

Фузилите се сваряват в подсолена вода, съгласно инструкциите на производителя.
Отцеждат се и се поливат с 1-2 супени лъжици зехтин.

В чиния се сипва от пастата.
В средата се сипва от ястието.
Консумира се с хубаво червено вино.
Пропорциите са приблизителни. Както обикновено готвих на око.
Може да се увеличава или намалява количеството на продуктите.
Важно е да има сосче.