понеделник, 30 януари 2012 г.

Врачанска „блага” чорба с овче месо



Продукти:
Около 400гр овче месо с кокал
Вода около 2.0 л
1 голяма глава стар лук
1 голям морков
1 сурова чушка
2 картофа
2 настъргани домата
шепа домашна юфка
няколко зърна черен пипер
сол и смлян черен пипер на вкус
чубрица

оцет при сервиране

Приготвяне:
Месото се сварява със сол и няколко зърна черен пипер.
Обезкостява се, нарязва се на малки парчета и се връща в бульона.
Бульонът е останал към 1.50л. Не се долива допълнително с вода.
Зеленчуците, без доматите, се добавят, нарязани наситно.
Когато всичко омекне, се прибавят настърганите домати.
Всичко ври около 5 минути. Добавя се натрошената домашната юфка.
Супата се подправя със смлян черен пипер и чубрица.
Ако има нужда се добавя още сол.
Консумира се гореща и подправена с оцет.

Супата е толкова вкусна, че се нарича „блага”.
Научила съм я от врачанската си баба.

Пастет от пушен паламуд



Продукти:
2 бр. по-големи кръга пушен паламуд
2 супени лъжици заквасена сметана
около 40 гр. меко масло
смлян черен пипер и лимонов сок на вкус

Приготвяне:
Рибата се почиства внимателно от кожата и костите.
Продуктите се слагат в купа и се пасират на гладък пастет.
Подправя се с черен пипер и лимонов сок.
Сервира се намазан върху тънки филийки черен хляб.
Идеално мезе за водка.

Печено филе от пиле със сметана, картофи и пушено сирене

Добавям поредната гозба към "10 рецепти, без които Кирил не може да оцелее".
Сине, уверявам те, че е много лесна. И не се страхувай да експериментираш с подправките.
Можеш да добавиш розмарин или магданоз. Каквото се сетиш.



Продукти:
2 големи филета бяло месо от пиле
1 малка опаковка заквасена сметана  (200гр)
0.500 кг картофи
около 150 гр. пушено сирене (половин опаковка)
около 80 гр масло
100 мл прясно мляко
горчица
1 кубче пилешки бульон
соев сос, черен пипер
малко вода

Приготвяне:
Всяко филе се разрязва на 4 парчета. Как става това съм показала Тук
Пилешкото месо се поръсва със соев сос и черен пипер.
Оставя се да се мариноват поне 15-20 минути.
На дъното на съд с размери 35/20 се нарязва половината масло на парченца.
Подреждат се картофите, обелени и нарязани на филийки.
Поръсват се с черен пипер и натрошеното кубче пилешки бульон.
Върху картофите се подреждат пилешките филета.
Покриват се с парчета пушено сирене. Разпределя се другата половина от маслото, също нарязана на парченца.
Сметаната се разбива заедно с горчицата, прясното мляко и малко вода. Полученият сос се излива върху пилешките филета.
Тавичката се завива с фолио.
Ястието се пече при 175 градуса Целзий, докато картофите омекнат, сосът се сгъсти и сиренето се запече леко.



събота, 28 януари 2012 г.

Кашкавалки

Продукти:
1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена чаша настърган кашкавал (може да се сложи 50% кашкавал и 50% настърган пармезан) 
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка бакпулвер
2 яйца
1 чаена лъжичка сол
4-5 супени лъжици зехтин или олио
брашно около 450 гр.
допълнително още около 50 гр. брашно за доомесване

Приготвяне:
Содата се слага в киселото мляко и се изчаква малко, за да се угаси.
В пресятото брашното се слага бакпулвера и се размесват. 
В брашното се прави се кладенче и се слагат солта, кашкавала, яйцето, киселото мляко със содата и мазнината.
Омесва се меко тесто, което не трябва да лепне.
Ако се налага, се добавя още малко брашно.
Тестото се оставя да почине 15 минути.
Разделя  се на 4 части.
Всяка четвъртинка от тестото се разделя на по още 5 парчета.
Оформят се 20 броя малки топчета.
Слагат се на разстояние едно от друго в тава, покрита с хартия за печене.
Пекат се, докато порозовеят за около 15 минути.
В началото фурната се загрява до 175 градуса Целзий с включен вентилатор. По средата на печенето фурната се намалява на 150 градуса Целзий.
Готовността на кашкавалките се проверява с дървено шишче.
Консумират се леко охладени.

Чашата е с вместимост  250 мл.



сряда, 25 януари 2012 г.

Лимонов чийзкек

Пак е януари, пак дойде зимната сесия.
Това е времето, когато младежът ме рекетира да готвя разни вкусни неща, които обикновено се дърпам да приготвям. Защото ме мързи, естествено.
Обикновено става дума за кифлички със сирене, но този път човекът измисли, че няма да изкара изпитите, ако не види лимонов чийзкейк на бюрото си. Е, щом е за науката...



Направих компилация от няколко рецепти и се получи наистина вкусно.
Йоли, позна ли си основата и заливката?

Продукти:

За блата:
300гр чаени бисквити с масло
125гр меко масло
2 шепи сурови лешници

За чийзкрема:
Около 300гр рикота (сирене „Филаделфия”, крема сирене или безсолна извара)
5 супени лъжици захар
3 яйца
80гр меко масло
сок и настъргана кора от 1 голям лимон
2 ванилии

Лимонова заливка:
300мл вода
4 супени лъжици захар
сок от 1 голям лимон
2-3 супени лъжици лимончело
1 1/2 пакетчета безцветен желатин

Приготвяне:
В блендер се смилат бисквитите, маслото и  лешниците.
Маслената смес се разпределя в откопчаваща се форма за торта с диаметър 26см,
като се оформя борд.
Рикотата или наличният вид сирене се разбива със захарта и маслото.
Постепенно се добавят яйцата, сокът и настърганата кора от лимон, ванилията.
Кремът се изсипва върху основата от бисквити.
Чийзкейкът се пече в предварително загрята на 175 градуса Целзий фурна за около 30-35 минути. След изпичане в средата на формата сместа трябва да е леко пластична.
Чийзкейкът се охлажда добре.

След това се прави заливка, като тя може да е лимоново или портокалово сладко.
В случая е желиран захарен сироп с лимончело и лимонов сок.
Желатинът се накисва с малко от определената за сиропа вода.
Останалата вода и захарта се сваряват.
Желатинът се разтопява на водна баня. Към него се прибавят захарният сироп, лимоновият сок и лимончелото.
Заливката се оставя да се охлади.
Преди да желира се нанася върху студения чийзкейк.
Сладкишът се оставя в хладилник, за да стегне.
Чийзкейкът се охлажда добре преди консумация.
Може да се сервира с разбита сметана, топка сладолед, резен пресен портокал или друг цитрусов плод по избор.

Картофи с ориз


Вярвате или не, но това е друга любима постна манджа на Кирил.
По негова молба я включвам в проекта "10 рецепти, без които Кирил не може да оцелее".
Едно време, като млада булка, все питах какво да сготвя. И един чуден ден съпругът ми предложи да направя картофи с ориз. Аз не бях и чувала, че под слънцето има такова нещо. Че мама това не го готвеше! Питам как се приготвя, а той ме поглежда и казва с невинен глас: "Че как! Както се готвят картофи с ориз". Направо ме хвърли в дълбок размисъл. Тогава нямаше интернет, кулинарни сайтове и други подобни. Напрегнах си мозъка (голямо напрягане ще да е паднало) и докарах манджата. Ама това е, защото съм гениална де.
Надявам се, че съм ви развеселила с тази домашна историйка.
Както и да е, но това е наистина любимо постно ястие в нашата къща. Главно на мъжката част.

Давам количество продукти за 8 порции. При нас няма смисъл да се готви по-малко.

Продукти:



2 кг. картофи
5-6 супени лъжици олио
750мл топла вода
1 връзка пресен лук + 1 глава стар лук
3 – 4 настъргани домата или 1/2 буркан консервирани
1 морков
1 сурова чушка
2 шепи ориз
1 голяма китка магданоз
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Лукът, моркова и чушката се нарязват и се задушават в мазнината с малко вода под капак. Добавя се останалото количество вода. Посолява се леко.
Картофите се обелват и нарязват на едри кубчета (с приблизителни размери 2см).
Поставят се в тенджерата да врат. Намалява се степента на загряване на котлона. Оставя се ястието да къкри.
Когато картофите са почти омекнали, се прибавят доматите и оризът (почистен и измит).
Всичко се посолява се и се поръсва с черен пипер. В готовото ястие се слага нарязаният магданоз. Похлупва се плътно за около 10 минути, за да се усвои миризмата на подправката.
Консумира се охладено.

По желание във водата може да се сложи 1 кубче зеленчуков бульон, но тогава се намалява количеството сол.
Ястието може да се поръси освен с магданоз и с копър.
Водата е премерена точно, като идеята е да се получи по-гъстичка манджа. 
Какво представлява една "шепа ориз" съм обяснила тук



понеделник, 23 януари 2012 г.

Задушени гъби с гарнитура гъби с ориз


За задушеното:
400гр. култивирана печурки
3 супени лъжици мазнина по избор
2-3 пасирани домата (пресни или от консерва)
1 чаена лъжичка брашно за уплътняване на соса
100 мл бяло вино
приблизително 200 мл бульон от гъби
1/2 чаена лъжичка захар
сол и черен пипер на вкус
магданоз

Почистените гъби се измиват и се нарязват на ивици. Запържват се в мазнината. Налива се около 200 мл. топъл бульон от гъби  и бялото вино. Посолява се. Гъбите се задушават под капак до омекването им. След като са готови се добавят домати, които са пасирани. Добавя се захарта и брашното, размито с малко студена вода. Връща се тенджерата на котлона и ври още около 5-6 мин. Готовото ястие се наръсва по желание с пресен магданоз.

Гъби с ориз за гарнитура:
Гъбите се сваряват в подсолена вода.
1 малка главичка стар лук се задушава в мазнина по избор.
Добавя се ориза и се запържва, докато стане прозрачен. Добавя се бульонът от гъбите в съотношение 1:2 1/2. Посолява се, ако има нужда и се добавя черен пипер. След завирането на течността котлонът се намалява на съвсем ниска степен и се оставя, докато оризът поеме течността .

При сервиране се сипва от задушените гъби и от гъбите с ориз.
 

петък, 20 януари 2012 г.

Пилешки филенца, панирани в корнфлекс

Открадвам идеята на Пепи за серия от 10 рецепти.
Моят проект ще се казва

10 РЕЦЕПТИ, БЕЗ КОИТО КИРИЛ НЕ МОЖЕ ДА ОЦЕЛЕЕ

Мили Кирчо, този "титаничен" труд го правя за теб, за да не се залинееш от глад, ако се наложи ти да готвиш.
Шегичка де. Знам, че ще се справиш.

За начало ще представя рецептата за тези вкусни и много лесни панирани пилешки филенца.


Продукти:
4 броя пилешки пържоли от бяло месо без кожа или както също така се казва 2 броя пеперуди
малко сол, черен пипер и соев сос

За паниране:
брашно 
3 яйца
натурален корнфлекс

3-4 супени лъжици олио

Приготвяне:
От всяка пилешка пържола се отрязва първо филенцето, след това се отрязва долната част, която е по-тънка. Останалото месо се разрязва напряко така, че да се получат две тънки парчета. От една пържола се получават 4 бр. пилешки филенца. Стремим се да са приблизително с еднакви размери и дебелина.
Всяко парче се поръсва с черен пипер и соев сос. Оставя се да се маринова поне 15 минути.
Маринованите парчета пилешко месо се панират първо в брашното, после в разбитите яйца и накрая в счукания корнфлекс.
Подреждат се в тавичка, намазана с половината от олиото.
Върху всяко парче се ръсва малко от останалата мазнина.
Филенцата се изпичат до златисто във фурна, предварително нагрята до 175 градуса Целзий.

Ако парчетата сурово пилешко месо се поръсят с повече соев сос, солта е излишна.
Месото може да се нареже на малки парчета и при същата технология да се получат панирани пилешки хапки.

Искам да допълня тази рецепта с подробни обяснения как да се нареже пилешко филе.
Обикновено в нашата къща се купува  така наречената пилешка "пеперуда".


Пеперудата се разрязва на две части. Всяка част от долната си страна има филенце, което е нещо като еквивалент на свинското бонфиле. Отделя се.



Останалата част се разделя като първо се отрязва по-тънката част от голямото филе.


Останалата част се разрязна напречно на още две парчета.



Така се получават от едно голямо филе четири парчета. Стремим се да са приблизително с еднаква големина.




понеделник, 16 януари 2012 г.

Сладък салам

Йоли ме подсети за този десерт. Отдавна не го бях направила. И тъй като щях да имам голямо гости, прецених, че е лесен и вкусен.
Събрах налични продукти, приготвих огромна доза и готово.
Сега ще запиша точно тези пропорции, които приложих и още не съм забравила.
Получих 3 парчета с диаметър около 8 см и дължина към 25 см.
При нормални обстоятелства би трябвало да се направи половината от това количество.


Продукти:
3 голями опаковки по 230гр обикновени бисквити
400гр черен шоколад
3-4 супени лъжици захар
250 мл течна сметана или същото количество прясно мляко
1 голяма чаша накълцани на едро орехи
100гр меко масло
4-5 супени лъжици коняк
1-2 ванилии

Приготвяне:
Бисквитите се счукват на по-едри парченца.
Орехите се накълцват.
Сметаната или млякото със захарта се кипват.
Добавя се маслото и когато се разтопи тенджерката се дърпа от котлона.
Прибавя се шоколадът на парченца и сместа се бърка, докато се хомогенизира.
Изсипва се при бисквитите и орехите.
Добавят се ванилията и конякът.
Всичко се омесва добре.
Сместа се разделя на три части.
Оформят се отделните парчета като салам, завиват се в свежо фолио.
Десертът се поставя на студено, за да стегне преди сервиране.

Аз нямах сметана и сложех прясно мляко.
Може да се използва млечен шоколад. Тогава се намалява захарта и се добавя малко горчиво какао.
От същата смес също така могат да се оформят бонбони, като вътре се поставят цели ядки, портокалови корички и всичко което ви харесва и имате налично.

понеделник, 9 януари 2012 г.

Тиквички с ориз на фурна

Искам да ви представя моя вариант за „Тиквички с ориз”. Приготвям ги точно така, както ги готвеше моята майка и това е мое любимо ястие.
Кириле, специално за тебе качвам тази рецепта в блога ми. 



Продукти:
1 чаша от 250 мл. ориз
Около 1.250кг тиквички /5 броя средни тиквички/
Растителна мазнина
3-4 стръка зелен лук или 1 глава стар
2-3 настъргани средни домата
1 връзка копър
1 връзка магданоз
1 чаена лъжичка червен пипер
1 чаена лъжичка брашно
Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Лукът се задушава в мазнината с малко вода. Добавя се ориза и се позапържва да стане прозрачен. Прибавят се настърганите домати, червен и черен пипер, сол и 2/3 от зелените подправки. 
В намазана с мазнина тавичка се подреждат като керемиди един ред тиквички, нарязани на колелца. Върху тях се разстила част от ориза. Реди се втори ред тиквички, и се слага останалия ориз. Покрива се с трети ред кремидообразно подредени кръгчета. Налива се 11/2 чаша ( 250 мл.) топла вода - до горното ръбче. Поръсва се с малко червен пипер, 1 чаена лъжичка брашно и останалите 1/3 зелени подправки.

В началото, докато ястието заври, се пече под капак или фолио при 170*С. После фурната се намалява  на 150*С. На края се маха капака или фолиото, за да се запече.
Сервират се с кисело мляко, в което по желание може да се сложи чесън.

четвъртък, 5 януари 2012 г.

Домашен хляб с ким

Човек посреща скъпите си гости с хляб и сол.
Искам да започна Новата година, като представя този домашен хляб.


Продукти:
Около 700 гр бяло брашно
1/2 кубче жива мая
300мл прясно мляко
1 цяло яйце и 1 белтък
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица  захар
3 супени лъжици зехтин
малко брашно за доомесване при нужда

За намазване и посипване:
1 жълтък, разбит с 4-5 капки олио
сол
ким 

Приготвяне:
В част от леко загрятото мляко се размива маята.
Добавят се малко захар и брашно, колкото да се получи рядка кашица. Оставя се на топло да втаса.
В контейнера на хлебопекарната (с обем за 1 кг готов продукт) се изсипва останалото хладко мляко, разбитото яйце и белтъка, зехтина, солта и захарта.
Изсипва се брашното. Прави се в него кладенче и се добавя втасалата закваска.
Машината се пуска на режим "Месене и  втасване".
Готовото тесто се оформя на 3 хлебчета. По преценка, ако е прекалено меко, може да се доомеси с малко брашно. 
Хлебчетата се поставят в тава върху хартия за  печене.
С остър нож се правят по няколко дълбоки нареза на всяко.
Оставят се отново да втасат.
Намазват се с разбития жълтък, в който има няколко капки олио, за да лъсне изпечената коричка.
Посипват се със сол (може по-ситна морска сол) и ким.
Хлебчетата се пекат в предварително нагрята до 175 градуса Целзий фурна около 10 минути с включен вентилатор.
След това печенето продължава, като температурата на фурната се намалява до 150 градуса Целзий.
Готовността се проверява с дървено шишче.
Ако има нужда, хлебчетата се покриват с алуминиево фолио, за да не прегори коричката.
Сервират се със сирене, чубрица, салатка, ракия, вино и изобщо както ви харесва.
Да ви е сладко.