четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Шоколадови резенки

Тази рецепта я изнамерих в семейните архиви, т.е. в готварската тетрадка на леля ми. По моя преценка е поне на 40-50 години, а може и повече.
Много прилича на брауниз, но в социалистическите времена кой ти беше чувал тази дума.
Някои, така да се каже "специални" хора, вероятно не само са чували, но и опитвали такъв сладкиш. Но аз поне не.
Харесах си рецептата още преди един месец, но сега имах възможност и повод да направя този сладкиш.
Слагам го веднага в категорията "фини сладкиши" . Вкусни, но в малки количества. Но така е по-интересно.


Продукти:
160 гр. масло
160 гр. захар
4 яйца
60 гр. брашно 
120 гр. разтопен горчив шоколад
2 супени лъжици какао на прах
1 ванилия или настъргана кора от портокал

За покритието:
3 белтъка
2 супени лъжици захар
80 гр. накълцани лешници или бадеми

Приготвяне:
Маслото се разбива със захарта, докато се получи гладка пяна.
Постепенно е добавят жълтъците.
При непрекъснато биене се добавят какаото, разтопеният шоколад, брашното и ванилията или портокаловата кора.
Разбиват се белтъците на пяна, прибавят се към горната смес и с леко движение на шпатула се разбъркват.
Изсипва се в тавичка , която е намазана с масло и посипана с брашно.
Тавичката е с размери 30/20 см.
Сладкишът се намазва с 3 белтъка, разбити с 2 супени лъжици захар. Покритието трябва да е 1 пръст дебело.
Посипва се с нарязаните лешници (бадеми).
Пече се в умерена фурна. Готов е, когато дървено шишче излезе сухо.
За да не се препече, може да се покрие тавичката с фолио по средата на печенето.
Изпеченият сладкиш се нарязва се на малки правоъгълни парчета с приблизителни размери 2.00/4.00 см .

сряда, 28 ноември 2012 г.

Салата от печено пиле с майонеза

Това е една много вкусна салата, одобрена от младежът.
Той не поглежда руска салата, но тази много хареса.
И преди да съм я забравила, бързам да я публикувам.



Продукти:
1 печено пиле
2 опаковки майонеза "Краси" по възможност лека
4-5 кисели краставички
1 зелена кисела ябълка
4 картофа
1 главичка червен лук
2 супени лъжици заквасена сметана или кисело мляко
Горчица и черен пипер на вкус
Сол и лимонов сок по преценка

Приготвяне:
Майонезата се разбърква добре с горчицата и заквасената сметана.
Отстранява се кожата на пилето. Обезкостява се и се накъсва на дребни парченца.
Киселите краставички, картофите и ябълката се нарязват на кубчета.
Лукът се нарязва на полумесеци.
Пилето и останалите продукти се прибавят към овкусената майонеза.
Разбърква се добре.
Салатата се подправя с черен пипер на вкус
По преценка се посолява и добавя малко лимонов сок.
Сервира се добре охладена.

четвъртък, 15 ноември 2012 г.

Лютеницата на мама


Замирише ли на печени чушки винаги се сещам за моето детство.
И, разбира се, за мамината лютеница.
Приготвяше се в огромна тава на двора. Цялата фамилия вземаше дейно участие.
И, не дай си Боже, да се спука буркан при стерилизацията! Бурканите бяха един стари, с гумен уплътнител, стъклен капак и метална скоба. Събираха над 1 кг готов продукт. Ясно е, че загубата е била огромна.
Сега се изхитрихме. Ползваме разни електрически уреди, а и количествата не са толкова големи. Но аз ще публикувам оригиналната рецепта.



Продукти:
20 кг червени чушки
10 кг домати
5 кг патладжани
1 л олио
Приблизително 10 листа дафинов лист
Сол, захар и смлян кимион на вкус
По желание люти червени чушлета

Приготвяне:
Доматите се настъргват на ренде или с някакъв модерен уред. Не трябва да има никакви люспи! Изваряват се, за да намалее течността им.
Чушките и патладжаните се изпичат в чушкопек или на тенекия.
Изпечените във фурна чушки стоят като сварени. И ще липсва онзи аромат на пушек.
Зеленчуците се обелват и се почистват старателно от семки, ако има такива.
Смилат се с ръчна машинка за мелене на месо или с кухненски робот.
Ако ще слагате люти чушки, добавяте и тях при смилането.
В голяма тава се изсипват чушките, патладжаните и изварените домати.
Бърка се непрекъснато, за да не загори сместа.
Сипва олиото, когато сместа е намаляла се. Бъркането продължава.
Лютеницата е готова, когато бъркалката започне да прави „пътека”.
Подправя се със сол, захар и кимион на вкус. Добавят се и дафиновите листа.
Лютеницата се оставя да поври още около 5 минути.
Преди да се насипе в затоплени буркани се отстраняват дафиновите листа.
Бурканите се стерилизират 30 минути от завирането на течността в казана. За сигурност. Мама така правеше. Коментари по този въпрос не приемам. И без това не съм никакъв спец по стерилизацията. Дай ми на мен да замразявам.

Ами това е. Кимионът за нашата фамилия е много важна подправка. Имам приятелка, която пък не може да го понася. Тогава би могло да се сложи чесън и черен пипер. Ама то не е същото.
Аз правя максимум 1/5 от истинската доза. И то много, много рядко.
Нали живея в апартамент. Уви, нямам си хора на село, нямам двор.
Първо изварявам доматите. После слагам продуктите в голяма тава и я пъхам във фурната. Там периодично разбърквам и внимавам да не се запече.
На финала добавям подправките.
Ако изпържите повече лютеницата, тя ще има по-тъмен цвят. Но това е въпрос на предпочитание.
Стерилизарам в малки буркани. Че ако се счупи някой… Това би ме отказало завинаги да правя домашна лютеница.
Приготвяте няколко филии пресен хляб и започва сериозно опитване. Нали трябва да се види как е на сол, дали нещо не е кисела и т.н.
Ами това е. Да ви е сладко.