неделя, 31 март 2013 г.

Палачинково ябълково руло

Неусетно за мен месец март се изниза. Преминахме и на лятно часово време.
Днес като никога по едно време се показа и слънцето. Май наистина идва пролетта.
За финала на този месец да публикувам рецептата на този десерт, който е много лек и лесен за изпълнение.


Продукти:
За тавичка с размери 30/40 см

Палачинкова платка:
3 яйца
400 мл прясно мляко
8 супени лъжици брашно
2 супени лъжици захар
20 гр. разтопено масло
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
щипка сол
1/2 пакетче ванилия
3 настъргани ябълки
Малко лимонов сок

За пълнежа:
Мармалад от кайсии

За намазване на рулото:
1 малка опаковка подсладена течна сметана
1/2 пакетче ванилия

За украса:
Гриляж или счукани запечени ядки по избор

Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта и щипката сол.
Прибавя се течното масло.
Постепенно се добавя брашното, смесено с бакпулвера и прясното мляко.
Всичко се разбива много добре с миксер, за да се получи гладка смес, която трябва да  е малко по-гъста от тази за обикновени палачинки. Ако е необходимо се добавя още 1 лъжица брашно.
Ароматизира се с ванилия.
Ябълките се почистват и настъргват на едро ренде. Не се изстискват. Поръсват се с лимоновия сок.
Добавят се към палачинковата смес.
Тавичка с размери 40/30 см се застила с хартия за печене.
Изсипва се тестото.
Пече се при температура около 1750 С, докато платката стане златиста.
Още топла се поставя заедно с хартията за печене върху платнена кърпа.
Навива се на руло и се оставя да изстине.
Платката внимателно се разтваря и се намазва с мармалад от кайсии.
Рулото се завива отново и се слага върху подходяща чиния.
Сметаната се разбива на твърд сняг. Ако не  е подсладена се слагат 2 супени лъжици захар.
Ароматизира се.
Рулото се намазва със сметаната и се украсява с гриляж или запечени ядки по избор.
Преди консумация се оставя на студено за няколко часа.

Това руло може да се направи с пълнеж според наличните в момента продукти.
Но според мен комбинацията от ябълки в тестото и мармалад от кайсии е много успешна.
Да ви е сладко.

петък, 15 март 2013 г.

Портокалов чийз с шоколад

Този десерт е хибрид между чийз кейк и тирамису.
Истината е, че по стар навик отворих хладилника и долапа с тайните ми припаси и магии. И с наличните продукти приготвих Портокалов чийз с шоколад. Той е много лек, икономичен и вкусен.
Използвах извара от мандра "Равногор". Къде е производителят да види каква безплатна  реклама ме дръпнах.
Равногор е село в Родопите, разположено на височина 1340 м. Освен това по административно деление  се намира в област Пазарджик. А Пазарджик е моят роден град. Така че няма начин тази извара да не е много хубава.
Ударих го на местен патриотизъм, но пък няма лошо. Добре е да се знае, че в с. Равногор виреят и страхотни картофи. Хубави като тези от Смолян и Самоков. Така де. Стига са се фукали другите два града с този важен зеленчук.
Но да си дойдем на думата за десерта.


Продукти:

3 пакетчета от по 100 гр. бишкоти „Савоярд”
или други подобни
500 гр. безсолна извара
1 пакет суха сметана фикс
200 мл студено прясно мляко
запечени ядки по избор, счукани едро
настъргана кора от 1 портокал
пудра захар на вкус
1 ванилия
сок от 4-5 портокала
2 портокала, почистени от кората и ципите,
нарязани на парченца

 

За заливката:

150 гр горчив шоколад
200 мл течна сладкарска сметана
70гр масло
2 супени лъжици пудра захар, ако течната
сметана не е подсладена

 

Продуктите са за форма за торта с диаметър 26 см.

Приготвяне:

Изварата се пасира с 2 супени лъжици портокалов сок, докато стане гладка.
Сухата сметана се разбива със студеното мляко. Тъй като е фабрично подсладена, не се слага захар.
Постепенно се прибавя пасираната извара, като се разбива непрекъснато с миксер.
Ароматизира се  с настъргана кора от портокал и ванилията.
При нужда се подслажда допълнително с пудра захар.

Сглобяване на десерта:

В по-широк съд се сипва портокалов сок.
Всяка бишкота се разрязва по диагонал и се натопява в сока.
Подреждат се в кръг във формата за торта. В средата се попълва с дребни парчета.

 


(Снимката е от друг десерт, но се вижда точно как са нарязани и подредени бишкотите.)
Бишкотите се покриват с половината крем.
Поръсват се със запечените и счукани ядки.
Върху ядките се подрежда пласт от портокаловите парченца.
Подрежда се втори ред бишкоти, също потопени в портокалов сок.
Десертът се покрива с останалия крем. Заглажда се.
Оставя се на студено поне 3-4 часа, за да стегне.

 

Приготвяне на заливката:
Сметаната се кипва, добавя се маслото.
Тенджерата се отстранява от котлона. Прибавя се горчивият шоколад.
Разбърква се с тел, докато се разтопи и се получи гладка, хомогенна смес.
Капват се 2 капки олио за гланц и отново се разбърква с тел.
Сместа се оставя да се охлади и се нанася върху горния пласт бишкоти.
Преди консумация десертът се охлажда в хладилник.

 

 

Ако течната сметана не е подсладена се прибавя пудра захар на вкус.
По желание десертът се украсява с портокалови корички от сладко.

 

петък, 1 март 2013 г.

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

    Честит празник! 
     Скъпи приятели, да сте бели и червени,                          
                        весели, засмени!