четвъртък, 29 януари 2015 г.

Стар боб с кисело зеле и рогата мерудия

Любимо постно ястие. Когато има кисело зеле винаги го приготвям. В тези мигове в кухнята се разнася неповторимият аромат на рогатата мерудия.


Продукти:
1чаена чаша стар боб
1 средно голяма кисела зелка
1 глава лук
2-3 домата от консерва или 1 супена лъжица доматено пюре
1 суха червена чушка
7-8 супени лъжици олио
1 чаена лъжичка червен пипер 
рогата мерудия (клонче сминдух )
сол на вкус и черен пипер на вкус

Приготовяне:
Бобът се накисва от вечерта. На другия ден се кипва 2 пъти и всеки път се изхвърля водата, в която е врял. 
Слага се да ври с главата лук, 2 супени лъжици олио и вода по преценка (около 1 литър).
Зелето се измива, отцежда, нарязва се на ситно и се запържва леко в 3-4 супени лъжици олио. Сипва се приблизително 1 чаена чаша зелев сок и 1 чаена чаша вода. Добавя се черен  пипер и сухата червена чушка.
След като зелето омекне, към него се добавя свареният стар боб, заедно с част от водата, в която е врял.
В останалото нагорещено олио се слагат пасираните домати или размито с малко вода от боба доматено пюре и леко се запържват. 
Добавя се червеният пипер, разбърква се и се добавя при сместа от двата зеленчука.
Ястието се изсипва в тава. Добавя се клонче суха рогата мерудия, по желание люта чушка и се запича във фурна. 
След запичането ястието трябва да остане сочно.



Колко мазнина и вода ще се сложи, зависи от количеството боб.
Ако зелето е много солено и кисело, не се слага сол.
По желание може да се използва лют червен пипер.
Може да се използва джоджен, но точно неповторимият аромат на рогатата мерудия ме плени и аз започнах да харесвам това ястие. 


"Рогата мерудия" е едно от многото наименования на сминдух. Смлените семена на това растение представляват подправката "чимен". Използва се за кайзеровани меса, пастърми и други.
Чименът участва в състава и на друг мой любим микс от подправки - "хмели-сунели". Присъства в малки количества и в кърито. Има силно антисептично действие. 
Всичко, приготвено с рогата мерудия, чимен или смлян сминдух, е много вкусно. Тази подправка купувам от пазара в Казанлък.
Ето снимка на сухата рогата мерудия (сминдух)



вторник, 27 януари 2015 г.

Желиран език

Продукти:
Около 1 кг свински или телешки език
1 морков
1 глава стар лук
10 зърна черен пипер 
1 чаена лъжичка сол
2 пакечета желатин на д-р Йоткер

Приготвяне:
Езикът се сварява в тенджера под налягане с 2.500л вода, заедно с морков, главата стар лук, сол и зърната черен пипер за около 1 час и половина.
Още топъл се обелва от ципата и се нарязва на филийки. Посолява се на вкус и се поръсва със смлян черен пипер.
Отделя се 750 мл бульон, в който е врял езикът. Прецежда се. Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
Желатинът се залива с 50 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Разтопява се на водна баня и се добавя към бульона. Течността се оставя да се охлади, но не и да желира.
Форма за торта с диаметър 26 см или форма за терин се облицова с фолио за свежо съхранение.
Сипва се слой с дебелина около 5 мм от бульона с желатин и се оставя на студено да желира.
Подреждат се филийките език, като между тях може да се наредят кръгчета кисели краставички и парченца от сварения морков.
Слоят от език се залива със съвсем малко бульон с желатин и отново се оставя на хладно да желира.
При 3-ти етап се изсипва внимателно останалият бульон с желатин.
Оставя се отново на студено да желира.
Когато желираният език е готов се обръща в поднос с подходяща форма.
Украсява се по желание.
По желание желираният език може да се сервира със сос от майонеза с кисели краставички, с хрян или с горчица.

събота, 3 януари 2015 г.