сряда, 30 ноември 2016 г.

Сгряваща супа с гъби, лук и още нещо...

Честит първи сняг.
Изведнъж стана студено и на човек му се иска да хапне топла супа.
Тази се появи случайно. И е от вида "Я да видя какви налични продукти имам". 
Младежът-син толкова много хареса супата, че ме изнуди да напиша рецепта. Щял да си я сготви. Дали?! Затова с нея ще открия втория сезон на "10 рецепти, без които Кирил не може да оцелее". 
Както и да е, добре че ме строи да го направя, защото съставките на куп вкусни импровизирани ястия пропаднаха във времето, без да ги запиша. Понякога гледам снимките им и сама се чудя какво точно съм правила и какви подправки съм използвала.
И така: 

Продукти: 
200 гр бяло пилешко месо (разбира се, че може и от  бутчетата, но мъжете вкъщи признават само бялото месо от пилето) 
1 връзка пресен лук
1 малка глава стар лук
2 шепи спанак 
3 картофа средна големина
1 морков
4 бр гъби шийтаке
3-4 бр гъби кладница (или каквито имате налични други ароматни гъби) 
1-2 супени лъжици зехтин или друга, предпочитана от Вас мазнина
1 супена лъжица брашно
3-4 стръка магданоз
1.50 л гореща вода
сол и черен пипер на вкус 

Приготвяне:
Почистете и нарежете на ситно пресния лук, половината глава стар лук, спанака и моркова.
Задушете ги в мазнината под капак. Посолете със сол на вкус.
Залейте ги с горещата вода.
Обелете картофите и ги нарежете на половинки.Добавете ги във врящата супа.
В блендер смелете пилешкото месо заедно с другата половина от главата стар лук. Подправете получената кайма със сол и черен пипер. 
С влажни ръце оформете топчета с желана от Вас големина. Оваляйте ги в брашно.
Намалете силата на котлона. Супата трябва да къкри. Пуснете топчетата във водата. 
Отстранете пънчетата на гъбите шийтаке. Те са жилави и не са приятни за консумация. Почистете гъбите кладница то пръст, ако има такава. Измийте гъбите непосредствено преди топлинната им обработка. Много експерти твърдят, че гъби не се мият. Възможно е да е така, но никоя земна сила не може да ме накара да сготвя неизмита гъба. 
Нарежете кладницата и шийтакито на дребни парченца.
Веднага след като сте пуснали топчетата в супата, добавете и гъбите.
Извадете сварените картофи, намачкайте ги с вилица или с преса за пюре и ги върнете обратно в супата. Размийте брашното със студена вода и също го добавете. Оставете всички съставки да се варят заедно десетина минути.
Когато топчетата изплуват, супата е готова. Всъщност нищо не Ви пречи да опитате едно и да прецените готовността му.
Подправете с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Сипете си гореща, гъста, ароматна и вкусна супа, пуснете си хубава музика и се насладете на зимната картина. 
И да Ви е сладко.



понеделник, 28 ноември 2016 г.

Тортата на водопроводчика или Честит рожден ден, Ели!

Бях твърдо решила тази година за моя рожден ден да купя готова торта. Да прецакам (типично по български) ближните.
Но нещата не винаги стават така, както сме ги замислили.
Първо се появи украсата за торта. Водопроводни части от шоколад, при това белгийски! Чешмяна канелка и спирателен кран. С диаметър Dy 1/2". Просто мечта за всеки ВиК човек.
При вида им сърцето ми се разтуптя от вълнение. Съпругът ми веднага ми ги подари и с това беше решена съдбата на празничната торта.
Следващите мисли бяха насочени към вида на блатовете. На такава прекрасна украса не подхождат разни бели, розовички, нежни и други подобни блатове. Сетих се за моите Сладки с черен пипер. Това беше решението. Лютички блатове, много шоколад и всичко това увенчано с чешмяна канелка. Приказка!
Няма да напиша на колко години ставам, но при всички положения не съм поумняла кой знае колко. Важното е да сме здрави и дай Боже да не ни стигне склероза. Освен това е много важно да ни е весело.

Необходими продукти:

За лютия шоколадов блат:

200 гр. масло
200 гр. черен шоколад
3 цели яйца
3 жълтъка
2 супени лъжици захар
8 супени лъжици бяло брашно (около 135 грама)
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 пакетче ванилия
1 чаена лъжичка ситно смлян черен пипер

За целувчения блат:
3 белтъка
4 супени лъжици захар
200 гр. смлени запечени орехи
1/2 пакетче ванилия
1 супена лъжица царевично натурално нишесте

Крем:

500 гр. маскарпоне
400 гр. заквасена сметана
3 супени лъжици захар
100 гр. горчив шоколад
1 чаена лъжичка черен пипер
1 пакетче желатин
50 мл. вода за разтваряне на желатина

За сиропиране на блатовете:

100 мл вода
3 суп. л. портокалова захар или захар + портокалова есенция

Между блатовете - озахарени портокалови колички или портокалови корички от сладко


Украса  -  по желание


Приготвяне на блатовете:


Лют шоколадов блат:

На водна баня се разтопяват шоколадът и маслото.
Бъркат се, за да се хомогенизират.
След охлаждане при непрекъснато биене с тел се прибавят едно по едно яйцата и жълтъците.
Добавят се захарта, ванилията и черният пипер. Продължава се да се разбива сместа с тел.
Добавя се брашното с бакпулвера. Разбърква се внимателно с шпатула.
Дъното на форма за торта с диаметър 26 см. се покрива с хартия за печене.
Стените се намазват с масло.
Сместа за блатовете се изсипва във формата.
Пече се при температура 160 градуса Целзий при включен вентилатор за около 15-17 минути.
Когато блатът се охлади го разрязваме на две части хоризонтално.

Целувчен блат:

Белтъците се разбиват много добре.
Добавя се захарта и отново се разбива сместа. Орехите се запичат леко и се смилат.
Добавят се към белтъците и захарта.
Добавят се царевичното нишесте и ванилията.
Дъното на форма за торта с диаметър 26 см. се покрива с хартия за печене.
Изсипва се сместа за целувчения блат.
Пече се при 80 градуса Целзий, докато се изсуши.
Охлажда се.

Крем:

Шоколадът за крема се разтопява на водна баня.
Към него се добавя черния пипер.
Охлажда се.
Желатинът се залива с вода и когато набъбне, внимателно се разтопява на водна баня.
Сметаната се разбива на пухкав крем.
Добавя се захарта и разбиването продължава.
Постепенно към сметаната се добавя сиренето маскарпоне.
При непрекъснато разбиване се слагат шоколадът и разтопеният желатин.
Кремът се охлажда добре.

100 мл. вода се кипват заедно с портокаловата захар. Сиропът се охлажда.


Сглобяване на тортата:

Преди да се използва кремът се разбива отново.
Върху чиния за торта се поставя половината шоколадов блат. Сиропира се.
Намазва се с 1/3 от крема. Посипва се с портокалови корички.
Поставя се целувчения блат.
Намазва се с втората третина от крема.
Отново се поръсват портокалови корички.
Върху крема се слага втората половина от шоколадовия блат.
Сиропира се.
Тортата се покрива с останалия крем.
Украсява се по желание.

Готовата торта се оставя 2 часа на стайна температура, за да поеме ароматите.

Съхранява се на хладно.

При комбинирането на сладко и люто се получи отличен резултат. 

Вкусът на тортата основно е на шоколад и портокал.
Когато преглътнете хапка, остава лек пикантен привкус.

Ако прецените, че захарта е малко за Вашия вкус, може да увеличите количеството й.

Аз използвам желатин и ванилена захар на д-р Йоткер (не е реклама, а пояснение).