четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Салата с талиолини, рукола и морски обитатели

Не съм писала в блога от Коледа.
Като се заредиха едни семейни празници, та край нямаха.
Изчерпаха ми се всички идеи за салати, предястия и основни ястия.
Не ви честитих Новата година, Новата година по стар стил на 14 януари, Китайската нова година, Трифон Зарезан и всички останалите именни дни.
Затова мисля сега да го сторя и да пожелая на всички мои скъпи роднини и приятели много щастие и здраве през 2014 година. Както и след това.
Тъй като скоро не съм имала гигантско гости, за което се подготвям поне 2 дена, отново ми дойде вдъхновението. То се диктува и от наличните продукти в моя хладилник.
В случая дойде от кутия с талиолини с мастило от черна сепия. Доскоро даже и не подозирах, че мастилото от сепия се използва за оцветяване на паста. Това е положението. Невежа  съм, изпълзяла от времето на соца. Но нали човек се учи, докато е жив. 
Приготвих тази салата и я опитах с огромно любопитство. Веднага станах фен на този вид паста. Дано пак да я открия и да си купя от нея.

Продукти:
Талиолини или друг вид паста с мастило от сепия около 200 гр.
3-4 супени лъжици зехтин
Пушена риба (в случая пушена скумрия)
Рукола
Зърна от нар
4-5 скилидки чесън
Сол на вкус.
Приготвяне:
Пастата се сварява в подсолена вода според инструкциите на производителя.
В съд с незалепващо покритие се загрява зехтина. Слагат се скилидките чесън, за да го овкусят. 
Изваждат се, преди да са станат кафяви. 
Пастата се отцежда и се прибавя към зехтина. Разбърква се.
Изсипва се в купа и се оставя да се поохлади.
Добавя се накъсаната на парчета пушена риба, зърната от нар и листенцата рукула.
При нужда се посолява допълнително.
Всичко се разбърква внимателно.

Другият вариант, който също много ми хареса е Талиолини с мастило от сепия, рукола и скариди.
Продукти:
Талиолини или друг вид паста около 200 гр.
3-4 супени лъжици зехтин
Скариди около 10 бр. за две порции
Рукола
5-6 скилидки чесън
Сол при нужда
Приготвяне:
Сварява се пастата и се овкусява с половината зехтин, както е описано горе.
В другата половина зехтин се запържват няколко скилидки чесън, изваждат се и се поставят почистените скаридите. Готвят се около 4-5 минути. 
Пастата се отцежда, премества се в съд и се добавят скаридите и листата рукола.
При нужда се посолява.
Много бърз начин за приготвяне на вкусна паста.

Всички продукти са дадени ориентировъчно. Може да ви се стори, че мазнината е малко или много. Сложете толкова, колкото Вие предпочитате.
Пушената скумрия може да се замени с риба тон от консерва или каквато друга харесвате.
При втория вариант е добре да има около 5-6 скариди на човек. Но това зависи от големината им.
Да ви е сладко.