понеделник, 23 юли 2012 г.

Мусака с патладжани

При класическата мусака с патладжани няма добавени картофи, тиквички и т.н.
Уважаващата себе си пазарджиклийка я готви само с тези продукти.
Всякакви там гръцки мусаки и други подобни с добавки на зеленчуци за икономия са бледи подобия на истинската Мусака с патладжани.


Продукти:

За мусаката:
500 гр. телешка кайма или смес
1-2 супени лъжици зехтин или олио
около 4 големи патладжана
1 голяма глава стар лук
4-5 домата
1сурова червена чушка
1 китка магданоз
1 лъжичка сладък червен пипер
сол и черен пипер на вкус

Мазнина за пържене на патладжаните

За заливката:
3-4 яйца
2 супени лъжици брашно
Чаша от 250 мл смес кисело и прясно мляко
Щипка сода бикарбонат
Сол на вкус

Приготвяне:
Патладжаните се обелват и нарязват на кръгчета с дебелина половин сантиметър.
Посоляват се и се оставят да се отцедят от кафявата вода.
Изплакват се и се подсушават.
Пържат се в съд с незалепващо покритие с много малко мазнина, колкото да си сменят цвета.

Приблизително 3 домата се настъргват в тенджера.
Слагат се на котлона да кипнат.
В тях се добавя каймата и се намачква с пресата за пюре.
По този начин става много лесно на трохи.
Когато каймата е почти готова към нея се добавят нарязаните лук и червена чушка.
Дърпа се тенджерата от котлона и сместа се подправя със сол, черен и червен пипер и нарязаният магданоз.

Дъното на съд, с приблизителни размери 35/20 см, се намазва с 1 супена лъжица мазнина.
Подрежда се 1 ред кръгчета патладжани.
Върху тях се разпределя половината от каймата.
Върху каймата се подрежда втори ред патладжани.
Отново се разпределя останалата кайма.
Най-отгоре се подреждат плътно кръгчета домати.
Мусаката се наръсва с другата лъжица мазнина.
Налива се около 100 гр. топла вода.
Пече се в умерена фурна до получаване на лек загар, но да не е пресушена.

Яйцата се разбиват с малко сол.
Към тях се добавят брашното, млякото и щипката сода (слага се в киселото мляко).
Поливката се излива върху горещата мусака.
Тавичката се връща отново във фурната и се допича при температура приблизително 175 градуса.
Преди сервиране мусаката се оставя леко да се охлади.

Намалила съм мазнината колкото съм могла, защото в нашата фамилия никой не обича да яде мазни ястия.
Патладжаните се белят и не се потапят в брашно преди пържене. Би могло да се наръсят с малко мазнина и да се изпекат във фурна, но от това ще пострада вкуса на мусаката.
Всеки може да използва рецепта за своята си заливка. Даже може да се използват само разбити яйца. Въпрос на предпочитание.
Количеството на продуктите също е ориентировъчно. Зависи за колко броя гладни хора ще я приготвяте.
Ами това е и да ви е сладко.