събота, 11 май 2013 г.

Мусака с кайма, спанак, гъби и Kikkoman Soy Sauce



Продукти за 2-3 порции:
За мусаката:
200 гр. телешка или агнешка кайма
300 гр. почистен спанак
250 гр. сурови гъби (култивирана печурка)
3 супени лъжици зехтин за готвене и още малко за намазване на дъното и стените на съда, в който ще се пече
4 супени лъжици Kikkoman Soy Sauce
1 връзка пресен лук
1 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус

За заливката:
2 яйца
2-3 супени лъжици прясно мляко
40 гр. настърган пармезан или друг вид кашкавал

Приготвяне:
Каймата с 50 мл топла вода и 1 супена лъжица мазнина се задушава, като се намачква с преса за картофено пюре. Така става много лесно на трохи.
Добавя се половин връзка пресен лук, ситно нарязан.
Задушава се за около 5 минути под капак.
Добавят се 2 супени лъжици Kikkoman Soy Sauce, нарязана половин връзка магданоз и черен пипер.
Ако има нужда се добавя още малко сол.
Сместа се разстила се в съд с диаметър 24 см, като дъното и стените му са намазани с малко мазнина.



Гъбите се почистват и нарязват на филийки.
Задушават се в 1 супена лъжица мазнина.
Подправят се с 2 супени лъжици Kikkoman Soy Sauce и черен пипер.
Разстилат се като втори пласт върху каймата.


Спанакът се измива, нарязва и се задушава под капак с 1 супена лъжица мазнина.
Добавят се останалите половин връзка пресен лук и магданоз, също нарязани.
Подправя се с малко сол и черен пипер.
Разстила се върху гъбите като трети пласт.


Всичко се залива с още 50 мл топла вода.
Пече се под фолио или капак във фурна, нагрята до 200 градуса Целзий при включен вентилатор до получаване на лек загар. Не трябва да е пресушена.

Яйцата и прясното мляко се разбиват.
Поливката се излива върху изпечената топла мусака.
Съдът се връща отново във фурната и се пече при температура приблизително 175 градуса Целзий, докато поливката стане златиста.
Поръсва се с настъргания пармезан или кашкавал. Отново се запича до златисто.



Преди сервиране мусаката се оставя леко да се охлади.
По желание може да се консумира с кисело мляко.






5 коментара:

  1. Ели, мусаката е страхотна! Много вкусна, различна от класиката и много, много апетитна! Хареса ми идеята за пасирането на каймата, не ми е идвало на ум това, за което ти благодаря! Поздрави и хубава нова седмица!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно предложение, Ели!

    Не си "падам" много по класическата мусака с картофи :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ви благодаря. Страхотно се радвам, че сте одобрили тази мусака.

    ОтговорИзтриване
  4. Аз обичам класическа мусака, но съм отворена за експерименти :)
    Бих опитала, с удоволствие тази рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ще се радвам, ако опиташ тази мусака. Дано ти хареса.
    Хубав неделен ден.

    ОтговорИзтриване