Продукти за 2-3 порции:
За мусаката:
200 гр. телешка или агнешка кайма
300 гр. почистен спанак
250 гр. сурови гъби (култивирана
печурка)
3 супени лъжици зехтин за готвене и
още малко за намазване на дъното и стените на съда, в който ще се пече
4 супени лъжици Kikkoman Soy Sauce
1 връзка пресен лук
1 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
За заливката:
2 яйца
2-3 супени лъжици прясно мляко
40 гр. настърган пармезан или друг
вид кашкавал
Приготвяне:
Каймата с 50 мл топла вода и 1
супена лъжица мазнина се задушава, като се намачква с преса за картофено пюре.
Така става много лесно на трохи.
Добавя се половин връзка пресен
лук, ситно нарязан.
Задушава се за около 5 минути под
капак.
Добавят се 2 супени лъжици Kikkoman Soy Sauce, нарязана половин връзка магданоз и черен пипер.
Ако има нужда се добавя още малко
сол.
Сместа се разстила се в съд с
диаметър 24 см, като дъното и стените му са намазани с малко мазнина.
Гъбите се почистват и нарязват на
филийки.
Задушават се в 1 супена лъжица
мазнина.
Подправят се с 2 супени лъжици Kikkoman Soy Sauce и черен
пипер.
Разстилат се като втори пласт
върху каймата.
Спанакът се измива, нарязва и се
задушава под капак с 1 супена лъжица мазнина.
Добавят се останалите половин
връзка пресен лук и магданоз, също нарязани.
Подправя се с малко сол и черен
пипер.
Разстила се върху гъбите като
трети пласт.
Всичко се залива с още 50 мл топла
вода.
Пече се под фолио или капак във
фурна, нагрята до 200 градуса Целзий при включен вентилатор до получаване на
лек загар. Не трябва да е пресушена.
Яйцата и прясното мляко се
разбиват.
Поливката се излива върху
изпечената топла мусака.
Съдът се връща отново във фурната
и се пече при температура приблизително 175 градуса Целзий, докато поливката
стане златиста.
Поръсва се с настъргания пармезан
или кашкавал. Отново се запича до златисто.
Преди сервиране мусаката се оставя
леко да се охлади.
По желание може да се консумира с
кисело мляко.
Ели, мусаката е страхотна! Много вкусна, различна от класиката и много, много апетитна! Хареса ми идеята за пасирането на каймата, не ми е идвало на ум това, за което ти благодаря! Поздрави и хубава нова седмица!!!
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение, Ели!
ОтговорИзтриванеНе си "падам" много по класическата мусака с картофи :)
Поздрави и хубав ден!
Много ви благодаря. Страхотно се радвам, че сте одобрили тази мусака.
ОтговорИзтриванеАз обичам класическа мусака, но съм отворена за експерименти :)
ОтговорИзтриванеБих опитала, с удоволствие тази рецепта :)
Ще се радвам, ако опиташ тази мусака. Дано ти хареса.
ОтговорИзтриванеХубав неделен ден.