Рождените
дни на моя син протичат едва ли не като „римски тържества”. Никога
не се минава с празнуване в един ден.
Тази
година гостите на купона, който той си организира, набъбнаха от първоначално замислените 10 души до 21 човека. А може и повече да са били. И всички тези хората трябва да бъдат нагостени вкусно, за да се
поддържа искрата на веселието. При това храната не трябва да цапа, да се размазва, да се троши и т.н., защото той чисти след празненството.
От
опит знаем (и ние сме били някога на 24 години), че се подготвят различни неща
за пиене, но храната е винаги ограничена. Реших да ударя едно рамо в организацията и да приготвя питки, които не са големи като размер, удобни са за консумация и не са цапащи.
Те са идеално мезе за бира и вино, насищащи са и остават приятни и
на другия ден.
Идеята
за оформянето им видях в предаването „Пекарната на Рудолф” и много ми допадна. Получиха се хубави питки за парти.
Продукти:
За тестото:
Около 900 гр. брашно
400 мл хладка вода
100 гр течно масло
100 мл олио или зехтин
2 супени лъжици захар
2 чаени лъжички сол
11/2 пакетчета суха мая
За пълнежа:
300-400 гр. кайма смес от
телешко и свинско месо
150 гр пушено сирене
2 червени печени чушки
2 зелени печени чушки
1 глава червен лук
1 голяма скилидка чесън
2 супени лъжици каперси
(може и без тях)
2 супени лъжици сушени
домати, накиснати в зехтин
2 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици бяло вино
2 супени лъжици вода
1 супена лъжица соев сос
1 яйце
1 чаена лъжичка риган
Черен пипер, сол и риган
на вкус
За намазване - 1 яйце
За посипване – сусам или
други семена по избор
По желание и сол за
поръсване
Приготвяне:
1. Тесто:
Брашното се пресява. Прави
се кладенче в него и се сипва хладката
вода, солта, захарта, сухата мая, олиото и маслото.
Омесва се гладко и
еластично тесто.
Оформя се на топка,
поръсва се с брашно и се слага в купа.
Покрива се с фолио за
свежо съхранение и се оставя на топло да втаса.
2. Приготвяне на пълнежа:
Нарязаният лук с водата
се задушава в зехтина. Добавя се каймата, заедно с бялото вино и соевия сос и
се запържва, докато стане на трохи.
Тенджерата се отстранява
от котлона и се добавят печените чушки, сушените домати, скилидката чесън и
пушеното сирене, нарязани на ситно.
Добавят се каперсите. Всичко се подправя със сол, черен пипер и риган на вкус.
Оставя се пълнежът да
изстине.
Добавят се яйцето, леко
разбито и отново всичко се разбърква.
3. Оформяне на парти
питките:
Втасалото тесто се
разточва върху набрашнена повърхност на кора с приблизителна дебелина 2 мм.
Изрязват се четен брой
кръгове с диаметър около 10 см.
Кръгче тесто се намазва
по краищата с разбито яйце.
В средата му се слагат 2
супени лъжици от пълнежа.
Покрива се с друго кръгче
от тесто.
Притискат се краищата с
пръсти, а после се дооформя и с вилица. Набожда се в средата с нож или дървено шишче, за да не се напука при печенето.
Питките се слагат в тава,
покрита с хартия за печене.
Оставят се около 30
минути да втасат отново.
Втасалите питки се
намазват с яйце и се поръсват със сусам и сол.
Пекат се в предварително
нагрята фурна с включен вентилатор при температурата е 1750С. Когато
питките се надигнат, температурата на печене се намалява до 1500С. Времето
за изпичането им при мен беше около 20 минути, но това зависи от фурната.
Изпечените парти питки
трябва да останат със златист цвят.
Готовността им може да се
провери с дървено шишче.
Вкусни са както топли,
така и охладени.
От това количество
продукти се получиха 18 броя.
В пълнежа може да се
добавят гъби и да се сложат такива подправки, каквито обичате.
Количеството е голямо и препоръчвам в нормални условия (ако няма парти с куп хора) да се направи половин доза.
Поздравления, Ели! Чудесни са!
ОтговорИзтриванеЧудесни са,Ели !
ОтговорИзтриванеИзглеждат много апетитни!
Сърдечни поздрави!
Много апетитни, Ели!
ОтговорИзтриванеХвала на майки като теб, дето подпомагат изхранването по рождените дни! В следваща публикация може да споделиш Драгомиров старши с какво е подпомогнал купона :)
Чудесни са! Меки, златисти, с богата плънка, засищащи!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ели, сърдечни поздравления и благопожелания за рожденика:
ОтговорИзтриванездраве, успехи и много щастие за него и цялото ви семейство!
Убедена съм, че тези питки са били хит на партито,
идеята е страхотна - много апетитни, вкусни, с богата и ароматна плънка.
Благодаря за споделената рецепта, чудесни са и пикник, закуска и ...,
спорен, хубав и усмихнат ден, Диана
Честито ти пораснало момче!
ОтговорИзтриванеАма ти само с това ли се отчете?
Благодаря ви за пожеланията, отправени към момъка. Ще ги предам.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че сте харесали питките.
Пожелавам ви приятна седмица.
Илианче, не съм се отчела само с това. Да беше ме видяла как прекарах почти един работен ден край фурната. Освен питките произведох 30 мъфина с боровинки. А преди това имаше друго домашно парти с подаръци, торта, мезета, хубава вечеря и т.н. То това не е рожден ден, а римски тържества. Жив и здрав да ни е, а и ние край него.
Да сте живи и здрави цялото семейсто,Ели!Майката го отнася най-много откъм шетане при такива празници....знам го от опит.Питките са трепач,та ако река да ги правя,половин доза ще ни се види малко...тъкмо ще пробвам и аз със сушените ми домати,които тази година направих и опитах за първи път.Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеМиличка, поздравявам рожденика и му пожелавам много здраве, щастие, успех и любов! А питките са чудесна идея, аз лично много харесвам разни хапки за такива поводи. Интересни са, удобни за хапване и внасят много чар на партито! Ще взема идеята ти за някой празник! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЖиве, Кате, много ви благодаря за поздравленията и пожеланията. Предадох ги на младежа.
ОтговорИзтриванеЩастлива съм, че сте харесали питките.
Пожелавам ви хубави почивни дни.
Здравейте, Ели! Чудесен блог! Преглеждам го редовно и Ви се възхищавам! Аз съм запалена по кулинарията и имам идея да си направя свой блог. Имам един въпрос- трудно ли е да се поставя надпис върху снимките (воден знак или както там се казва), защото аз нямам достатъчно компютърни знания, за да се справя сама. Мога да правя това перфектно с PAINT на определена снимка, но е голяма играчка да се прави поотделно на всички снимки. Какъв е лесния вариант и има ли такъв? Ще Ви бъда много благодарна, ако ми помогнете.Успехи, Ели!
ОтговорИзтриванеВили
Здравейте, Анонимен. Радвам се, че Ви харесва моя блог.
ИзтриванеСъзнавам, че не е устроен по най-хубавия начин. Но и моите познания стигат до тук.
Снимките ги обработвам съвсем малко с програмата Picasa 3 - пипам контраста, запълваща светлина и някои други опциии . Не е като фотошоп, но не съм достигнала чак до там. С Picasa се правят надписи и то по-лесно от PAINT. Както и да се може да се променят цветовете на буквите, шрифта и т.н.
Май не мога да съм много полезна.
Успех и като стане готов Вашият блог с удоволствие ще го посещавам.