четвъртък, 20 септември 2012 г.

Масленки с жълтък на баба ми Елена


В този блог публикувам рецептите на всички любими на фамилията сладки.
Някои рецепти са мои комбинации от налични продукти, а други съм научила от майка ми, лелите и бабите ми. Това са така наречените "фамилни рецепти". 
Масленките с жълтък ги зная от баба ми Елена.
Едно време сладки се правеха за празници. 
Всъщност тогава всички по-засукани и много вкусни неща се правеха или за празници или да има с какво да се черпят гости. 
Сега слагам купата със сладки на масата и после се чудя къде са изчезнали за нула време.
Та да си дойдем на думата за рецептата.



Продукти:
1 чаша (250мл) разтопено масло
1 чаша (250мл) захар
3 жълтъка
Кора от лимон или лимонова есенция
Брашно за меко тесто
Бадеми за декорация

Приготвяне:
От горните продукти се омесва меко тесто, но да се точи.  Ако е необходимо се ръсва още малко брашно върху работния плот.
Разточва се кора с дебелина около 2 мм и се изрязват сладки с диаметър приблизително 5 см.
Трите белтъка се разбиват на пяна с 3 супени лъжици захар.
Върху всяка сладка се поставя белтък и се декорира с пръчици суров и обелен бадем.

 

Подреждат се в тава върху хартия за печене.
Пекат до розово в предварително нагрята до 175 градуса Целзий фурна с включен вентилатор.
След като изстинат сладките стават по-твърдички и тогава се махат от хартията за печене.

Ако случайно сте сложили повече брашно и тестото е твърдо, сипете 1-2 супени лъжици прясно мляко или вода. Съберете тестото на топка, леко го омесете. Разделете го на няколко топки. Така се работи по-лесно.
Ако нямате бадеми използвайте нарязани надълго орехи.



4 коментара:

  1. Правя подобни сладки, така че ми е познат вкусът. Много ми харесва идеята за допълнителната украса с бадемите върху белтъка.Ще се възползвам :)
    Ели, чудесни снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти за хубавите думи.

    ОтговорИзтриване
  3. Ха, масленките на леля ми Румяна!Бях ги забравила и ми е приятно да си ги спомня тук при теб.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, аз също ги бях забравила. Не съм ги правила повече от 20 години.
      И за кой ли път установих, че рецептите, научени от майки, баби и лели са много, много хубави и вечни. Класика!
      Лека и спорна седмица.

      Изтриване