понеделник, 17 септември 2012 г.

Воловани, шишчета и други хапки

Имам си приятели, с които понякога играем белот. На живот и смърт, разбира се.
Да, но всички обичат да пийват по нещо алкохолно по време на "турнира". И за да не се объркват терците, боите и другите важни неща от алкохола, сервирам малки хапки. Те са предвидени така, че да се изядат наистина на една хапка и да не омажат картите, играчите, че и картоиграческата ми покривка.
В никакъв случай не съм открила Америка. Според мен тези неща ги знае всеки. Но е хубаво да ги запиша. Че може пък някой случайно да не ги знае. И освен това тези съчетания от продукти, както и пропорциите са си мои.
В интерес на истината, когато правя малки мезета, отварям хладилника и каквото има там, с това приготвям хапки.
Сега по същество.


Продукти:
1 пакет бутер тесто от 400 гр.
Хартия за печене

Мус от сьомга
200гр. пушена сьомга
50 гр. масло
Сок от лимон и черен пипер на вкус
1 супена лъжица заквасена сметана

Мус от сирена
1 пакетче сирене "Крема"
150 гр. синьо сирене
50 гр. масло
1 супена лъжица заквасена сметана  

Шишчета
Кашкавал, нарязан на кубчета
Маслини без костилки
Домати „Чери”
Колбас
Кръгчета прясна или кисела краставица
Бейби Моцарела
Парчета червена и зелена чушка
И всичко останало, което ви подскаже вдъхновението
Къси дървени шишове

Приготвяне на волованите:
От тестото се изрязват кръгчета с диаметър около 4 см.
Нареждат се върху хартия за печене.
Изпичат се съгласно инструкцията на производителя.
След като изстинат се прави кладенче с палец.
Този номер го зная от Йоли и действа без грешка.
От изрезките се пекат соленки – панделки или каквото се получи
и се пробутват на обикалящите около фурната гладни роднини.

Приготвяне на мус от сьомга:
Сьомгата, маслото и сметаната се пасират до гладък крем.
Подправя се с лимонов сок и черен пипер на вкус.
Прибира се на хладно.

Приготвяне на мус от сирена:
Сирената, маслото и лъжицата сметана се пасират също на гладък крем.
Охлажда се.

Изстиналите воловани се пълнят посредством шприц с широк накрайник с получените мусове.
От посочените количества се получават към 30 бр. воловани.


Приготвяне на шишчетата:
На всяко шишче се нанизват по избор различни продукти в порядък по избор.
Например – кубче кашкавал, доматче, краставичка, маслина. Може да се наниже в средата колбас. Кашкавалът да се замени с моцарела.
Шишчетата се забиват в портокал, грейпфрут или зелка, завита във фолио.
Този пост няма да го завършвам. Ще го допълвам с идей и за други хапки, които ще правя за моите приятели и семейство.



 

 
 
 

 

8 коментара:

  1. Грабвам една, две, три... от всеки вид по две. Знам, че съм нахална, но знам, че сърцето ти е голямо. :)
    Много целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ела на гости и с удоволствие ще ги приготвя отново.

      Изтриване
  2. и за мен, нали? Мога да играя карти, защо никога не си предлагала такива хапки? Хм? А разни вмирисани сирена, паламуди, пъстърви.... заради които Драгомиров ни гледа лошо.
    Да взема да дойда пак ли :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И за теб ще направя. Ами заповядайте на гости.

      Изтриване
  3. Тези неща могат да ме накарат да се науча да играя белот :) Много идейно - бързо и вкусно :) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Габи, много лесно и бързичко се хапват и без да се играе белот.

    ОтговорИзтриване
  5. е.. и аз познавам картите

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен, ами хайде да направим едни карти. Че и да измислим нови хапки.

    ОтговорИзтриване