Подариха ми няколко тикви сорт "Хокайдо". Те са малки, с наситен оранжев цвят.
И страшно вкусни. Потърсих информация и се оказа, че са и много полезни.
Като начало приготвих десерт - тиква, напълнена с пресни плодове и изпечена.
Продукти:
1бр. тиква "Хокайдо" с диаметър около 22см.
1 голяма кисела ябълка
2 круши
6 сини сливи
1 праскова
2 супени лъжици стафиди, накиснати предварително в ром или коняк
1 шепа нарязани бадеми (орехи, лешници)
1 супена лъжица захар
3 супени лъжици мед
канела
Приготвяне:
Плодовете се измиват и нарязват на по-дребни кубчета.
Прибавят се ядките.
Всичко се подправя се с лъжицата захар, канела на вкус и 1 супена лъжица мед.
Отрязва се от тиквата капаче и се почиства от семките.
Тиквата се намазва отвътре с мед.
Напълва се с плодовете, които се притискат добре.
Най-отгоре се изсипва последната лъжица мед.
Отворът се затваря с капачето.
Цялата тиква се завива в алуминиево фолио.
Поставя се в съд и на дъното му се сипва около 2 пръста вода.
Пече се при температура 200 градуса Целзий.
На финала се отстранява фолиото и се оставя да се запече хубаво.
Изпечената тиква се оставя да се охлади.
При сервиране се нарязва на резени.
Продуктите и количеството мед са ориентировъчни. Всичко зависи от големината на тиквата и от това колко сладко обичате.
Страхотна тиква с ароматите и вкусовете на плодове и ядки, а за такъв сорт тиква не съм чувала до момента...Страхотно изглежда и сигурно е страшно вкусна! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеМмммммм,и на мен ми подариха пък! Ама друго ще избачкам от тях,като ми крадеш идеята,така е!
ОтговорИзтриванеЕ,нищо де,не мога да не призная,че са суперски.Много са готини,Елианке!
Ами аз съм просто една абсолютна пъргавелка.
ИзтриванеТи ще видиш другата тиква как ще я сготвя!
Обявявам ти благородно "Тиква състезание".
Хи-хи!
Сигурна съм, че много вкусна :) Още от миналата есен се каня да направя тази пълнена тиква и все за нещо друго отива преди това :) ПОздрави!
ОтговорИзтриванеСамо смей да похабиш някоя мръвка в тия тикви! Ще те издам на Васко за...... все ще се сетя какво си скрила от него. :))
ОтговорИзтриванеЧудна е, Ели! И наистина съчетанието с плодове най-много ми харесва на печена, готвена тиква.
Благодаря ви за проявения интерес.
ОтговорИзтриванеТиквите от тоди сорт се оказаха много вкусни.
Не са водни, не са и много сладки. Така че стават за всякакви рецепти.
А така увита тиквата няма ли да пусне много вода и да стане по скоро варена,а не печена ?
ОтговорИзтриванеТози сорт тикви не са водни. Вътре във фолиото нямаше течност.
ОтговорИзтриванеОсвен това и аз за първи път пекох такава тиква и ме беше страх да не я изгора. Тя е доста малка като обем.
Следващата, която ще изпека напълнена с нещо, няма да я завивам във фолио.
Пък да видим какво ще стане.
Много вкусно става пълнена тиква с плодове и мед! Нямам представа за посочените тикви, но и с обикновени също става .
ОтговорИзтриванеМного апетитно изглеждат!
Поздрави!
Чудесна е! Обожавам пълнени тикви с каквото и да е, а тази е направо сюрпиз! Знаеш, ли бях чела че се яде с кората тази Хокайдо? Дали е така? Че и аз си имам една в къщи и си чака реда:)
ОтговорИзтриванеCandy, благодаря за хубавите думи.
ИзтриванеДа, тези тикви наистина може да се консумират с корите.
Освен това, изпечена със солени подправки е много, много вкусна.
Йоли е показала такъв вариант в блога си.
Пожелавам ти приятен ден.
моите тиквета не бяха от този сорт, но пак станаха страхотни, спазвайки указанията! Но нямах пресни плодове, освен ябълки, а ползвах "парти микс" от ядки и сушени плодове! За разкош сложих и по малко краве масълце за аромат и по лъжица ром..... Фантазия!
ОтговорИзтриванеЗорница, много се радвам, че ти е допаднала рецептата.
ОтговорИзтриванеТи си сложила ром, а аз тайничко коняк.
Сигурна съм, че и с наличните ти продукти тиквата е била много вкусна.
Благодаря ти за хубавите думи.