понеделник, 25 февруари 2013 г.

Мусака с праз

Тази мусака винаги съм я обявявала за "зимно ястие". Защото тогава имаме праз. Но нищо не пречи да се измъкне от фризера през всеки месец от годината. Стига да сте били предвидливи  и да сте замразили. Аз не го правя. Да ми се чуди човек защо.     
Много харесваме това ястия и аз се старая поне веднъж през зимния сезон да го сготвя. 


Продукти:

За мусаката:
400 гр. кайма смес
2 супени лъжици зехтин или олио
1 малка глава стар лук
3 домата или 2 супени лъжици доматено пюре
1 лъжичка сладък червен пипер
сол и черен пипер на вкус

около 1 връзка от 5-6 стръка праз
1 супена лъжица мазнина за задушаването му
сол и черен пипер на вкус

За заливката:
2-3 яйца
500 мл прясно мляко
сол на вкус

Празът се почиства, измива и нарязва на парчета с приблизителна дължина 2 см.
Задушава се под капак с 1 супена лъжица мазнина и 1/2 кафена чашка вода.
Омекналият праз се подправя с черен пипер и сол на вкус.

Доматите се настъргват в тенджера.
Ако се използва доматено пюре, същото се размива с около 150 мл вода.
Настърганите домати или размитото пюре се слагат се на котлона да кипнат и в тях се добавя каймата. Намачква се с пресата за пюре.
По този начин става много лесно на трохи.
Когато каймата е почти готова се добавя нарязаният стар лук.
Всичко се оставя да ври на слаб огън около 5-6 минути.
Дърпа се тенджерата от котлона и сместа се подправя със сол, черен и червен пипер.

Дъното на съд с приблизителни размери 30/20 см се намазва с 1 супена лъжица мазнина.
Слага се пласт от половината кайма.
Върху нея се разпределя половината от задушения праз.
Върху слоя праз се разпределя останалата смес с кайма.
Най-отгоре се разпределя останалият праз.
Мусаката се наръсва с другата лъжица мазнина.
Налива се около 100 мл. топла вода.
Пече се в умерена фурна до получаване на лек загар, но да не е пресушена.

Яйцата и прясното мляко се разбиват с малко сол.
Поливката се излива върху изпечената топла мусака.
Тавичката се връща отново във фурната и мусаката се допича при температура приблизително 1750 С, докато поливката стане златиста.


Преди сервиране се оставя леко да се охлади.

6 коментара:

  1. Много обичаме праз -
    във всичките ми варианти, но точно в такъв не съм го опитвала.
    Изглежда много вкусно, Ели,
    това е една чудесна и нова за мен рецепта.
    Благодаря,
    сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Първо аплодисменти за идеята да си замразим праз! Винаги ми се преяжда, когато не му е сезона и се чудя къде и как да си намеря, а ти сега направо ми даваш златна идея! Представям си мусаката колко е вкусна с него. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно е вкусна личи си,Ели!Добре,че вече обядвах,иначе щеше да е мъка голяма!Прекрасна идея с този праз ни предлагаш,благодаря ти!Хубав ден,мила! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Интересна разновидност на мусаката! Харесвам вкусът на праза, така че този вариант ми допада!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно предложение, Елианка! Не съм правила такава мусака и скоро ще я пробвам.

    ОтговорИзтриване
  6. Мили приятелки, почуствах се много щастлива от вашите коментари.
    Благодаря ви и ви пожелавам хубава седмица.

    ОтговорИзтриване