вторник, 5 февруари 2013 г.

Пиле на лютика

Благодаря на моята скъпа приятелка Нинчето, че преди много години ме научи на тази манджица.
Освен "Пиле на лютика" е известна и като "Пиле по бренишки". Имах колежка от Бреница. И от нея зная, че са засаждали специален сорт, леко лютички чушки, за да приготвят това ястие. Но тъй като тогава бях неомъжена и "вятър ме вееше на бял кон", така и не научих бренишката рецепта.
В днешно време съм срещала варианти с домати или без домати, запечено или само сготвено в тенджера. 
Аз Ви представям варианта, който се готви вкъщи. Така, както го зная от Нинчето.  През лятото го правя със зелени чушки, а през зимата - с червени (такива имам замразени).
Хубавото на ястието "Пиле на лютика" е, че може да се консумира както топло, така и студено.

Продукти:
1 пиле около 1 кг или месо от друга птица с подобно тегло
3 - 4 супени лъжици масло
300 мл вода
11/2 кг зелени чушки (може и червени или шарени)
5-6 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
Сол и черен пипер на вкус.
 

Приготвяне:
Пилето цяло или нарязано на 4 парчета се запържва до червено в маслото.
Посолява се. Налива се водата и се оставя да се задуши, докато костите започнат напълно да се отделят от месото. 

Следи се да остане малко сос. Ако водата изври, добавя се малко топла вода.
Кожата и костите на пилето се отделят. Месото се накъсва на съвсем малки парченца и се връща обратно в соса.
Чушките се изпичат, обелват и се нарязват на дребни парчета. Добавят се към пилето. 

Оставя се ястието само да заври (при по-дълго варене печените чушки придават горчив привкус).
След като ястието се отстрани от котлона, се добавят нарязаният наситно магданоз, пресованият чесън и се подправя с черен пипер на вкус.

Това е всичко. Пилето на лютика се сервира, а охладено вино или бира се сипва в чашите.
Наздраве и да ви е сладко.

12 коментара:

  1. Много вкусно ястие, Ели, и още по-апетитно поднесено! Чак преглъщам докато го наблюдавам! :) Комплименти, мила!
    Това, твоето ме подсеща за пиле паприкаш, както пък ние го знаем, но може би си е различна манджа, защото в нашата има лук и малко домати. Общото е пилето, технологията и това, че зимата и ние с печени червени пиперки го готвим. Ще опитам и твоята лютика - имам и пиле и много печени чушки във фризера. :)
    Поздрави и много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, благодаря за милите думи.
      Това ястие е по-различно на вкус от паприкаша.
      Виждам, че имаш изходните продукти. Надявам се, че когато го сготвиш ще ти се хареса.
      Приятна вечер.

      Изтриване
  2. И у нас се уважава много това ястие. Знам го благодарение на теб и ти благодаря сърдечно за вкусната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Илианче, много се радвам, че харесваш пилето на лютика.
      Специално искам да ти кажа, че майката на Нинчето, от която всъщност знаем рецептата, е от Ловеч.
      Целувки и приятна вечер.

      Изтриване
  3. Прекрасно!Майсторски приготвено и стилно поднесено пиленце!Поздравления,Ели!

    ОтговорИзтриване
  4. Обичам го това ястие, много при това. Прекалено вкусно ухае в твоята кухня, Ели :) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Много го обичам това ястие, Ели! Толкова красиво е поднесено, че бих го хапнала и на закуска!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз го приготвям това пиле лютика - спорно и вкусно!
    Ели, много приятно и апетитно си го поднесла!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Много ви благодаря за хубавите думи.

    ОтговорИзтриване
  8. Често съм срещала,но лично не съм правила и опитвала,Ели!Много ти е апетитно пилето лютика,мммм!Трябва вече да го сготвя и аз!Хубав ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Роси.
    Опитай това ястие
    и се надявам, че ще ти харесва.

    ОтговорИзтриване
  10. Ели,
    бях впечатлена, когато го опитах да първи път - едно прекрасно ястие!
    Харесвам и кюфтенцата с праз, приготвила си ги и поднесла много апетитно.
    Сърдечни поздрави и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване