Благодаря на моята скъпа приятелка Нинчето, че преди много години ме научи на тази манджица.
Освен "Пиле на лютика" е известна и като "Пиле по бренишки". Имах колежка от Бреница. И от нея зная, че са засаждали специален сорт, леко лютички чушки, за да приготвят това ястие. Но тъй като тогава бях неомъжена и "вятър ме вееше на бял кон", така и не научих бренишката рецепта.
В днешно време съм срещала варианти с домати или без домати, запечено или само сготвено в тенджера.
Аз Ви представям варианта, който се готви вкъщи. Така, както го зная от Нинчето. През лятото го правя със зелени чушки, а през зимата - с червени (такива имам замразени).
Хубавото на ястието "Пиле на лютика" е, че може да се консумира както топло, така и студено.
Продукти:
1 пиле около 1 кг или месо от друга птица с подобно тегло
3 - 4 супени лъжици масло
300 мл вода
11/2 кг зелени чушки (може и червени или шарени)
5-6 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
Сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне:
Пилето цяло или нарязано на 4 парчета се запържва до червено в маслото.
Посолява се. Налива се водата и се оставя да се задуши, докато костите започнат напълно да се отделят от месото.
Следи се да остане малко сос. Ако водата изври, добавя се малко топла вода.
Кожата и костите на пилето се отделят. Месото се накъсва на съвсем малки парченца и се връща обратно в соса.
Чушките се изпичат, обелват и се нарязват на дребни парчета. Добавят се към пилето.
Оставя се ястието само да заври (при по-дълго варене печените чушки придават горчив привкус).
След като ястието се отстрани от котлона, се добавят нарязаният наситно магданоз, пресованият чесън и се подправя с черен пипер на вкус.
Това е всичко. Пилето на лютика се сервира, а охладено вино или бира се сипва в чашите.
Наздраве и да ви е сладко.
Освен "Пиле на лютика" е известна и като "Пиле по бренишки". Имах колежка от Бреница. И от нея зная, че са засаждали специален сорт, леко лютички чушки, за да приготвят това ястие. Но тъй като тогава бях неомъжена и "вятър ме вееше на бял кон", така и не научих бренишката рецепта.
В днешно време съм срещала варианти с домати или без домати, запечено или само сготвено в тенджера.
Аз Ви представям варианта, който се готви вкъщи. Така, както го зная от Нинчето. През лятото го правя със зелени чушки, а през зимата - с червени (такива имам замразени).
Хубавото на ястието "Пиле на лютика" е, че може да се консумира както топло, така и студено.
Продукти:
1 пиле около 1 кг или месо от друга птица с подобно тегло
3 - 4 супени лъжици масло
300 мл вода
11/2 кг зелени чушки (може и червени или шарени)
5-6 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
Сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне:
Пилето цяло или нарязано на 4 парчета се запържва до червено в маслото.
Посолява се. Налива се водата и се оставя да се задуши, докато костите започнат напълно да се отделят от месото.
Следи се да остане малко сос. Ако водата изври, добавя се малко топла вода.
Кожата и костите на пилето се отделят. Месото се накъсва на съвсем малки парченца и се връща обратно в соса.
Чушките се изпичат, обелват и се нарязват на дребни парчета. Добавят се към пилето.
Оставя се ястието само да заври (при по-дълго варене печените чушки придават горчив привкус).
След като ястието се отстрани от котлона, се добавят нарязаният наситно магданоз, пресованият чесън и се подправя с черен пипер на вкус.
Това е всичко. Пилето на лютика се сервира, а охладено вино или бира се сипва в чашите.
Наздраве и да ви е сладко.
Много вкусно ястие, Ели, и още по-апетитно поднесено! Чак преглъщам докато го наблюдавам! :) Комплименти, мила!
ОтговорИзтриванеТова, твоето ме подсеща за пиле паприкаш, както пък ние го знаем, но може би си е различна манджа, защото в нашата има лук и малко домати. Общото е пилето, технологията и това, че зимата и ние с печени червени пиперки го готвим. Ще опитам и твоята лютика - имам и пиле и много печени чушки във фризера. :)
Поздрави и много усмивки от мен!
Ирма, благодаря за милите думи.
ИзтриванеТова ястие е по-различно на вкус от паприкаша.
Виждам, че имаш изходните продукти. Надявам се, че когато го сготвиш ще ти се хареса.
Приятна вечер.
И у нас се уважава много това ястие. Знам го благодарение на теб и ти благодаря сърдечно за вкусната рецепта!
ОтговорИзтриванеМила Илианче, много се радвам, че харесваш пилето на лютика.
ИзтриванеСпециално искам да ти кажа, че майката на Нинчето, от която всъщност знаем рецептата, е от Ловеч.
Целувки и приятна вечер.
Прекрасно!Майсторски приготвено и стилно поднесено пиленце!Поздравления,Ели!
ОтговорИзтриванеОбичам го това ястие, много при това. Прекалено вкусно ухае в твоята кухня, Ели :) Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеМного го обичам това ястие, Ели! Толкова красиво е поднесено, че бих го хапнала и на закуска!
ОтговорИзтриванеИ аз го приготвям това пиле лютика - спорно и вкусно!
ОтговорИзтриванеЕли, много приятно и апетитно си го поднесла!
Поздрави!
Много ви благодаря за хубавите думи.
ОтговорИзтриванеЧесто съм срещала,но лично не съм правила и опитвала,Ели!Много ти е апетитно пилето лютика,мммм!Трябва вече да го сготвя и аз!Хубав ден ти пожелавам!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси.
ОтговорИзтриванеОпитай това ястие
и се надявам, че ще ти харесва.
Ели,
ОтговорИзтриванебях впечатлена, когато го опитах да първи път - едно прекрасно ястие!
Харесвам и кюфтенцата с праз, приготвила си ги и поднесла много апетитно.
Сърдечни поздрави и хубави почивни дни, Диана