неделя, 31 март 2013 г.

Палачинково ябълково руло

Неусетно за мен месец март се изниза. Преминахме и на лятно часово време.
Днес като никога по едно време се показа и слънцето. Май наистина идва пролетта.
За финала на този месец да публикувам рецептата на този десерт, който е много лек и лесен за изпълнение.


Продукти:
За тавичка с размери 30/40 см

Палачинкова платка:
3 яйца
400 мл прясно мляко
8 супени лъжици брашно
2 супени лъжици захар
20 гр. разтопено масло
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
щипка сол
1/2 пакетче ванилия
3 настъргани ябълки
Малко лимонов сок

За пълнежа:
Мармалад от кайсии

За намазване на рулото:
1 малка опаковка подсладена течна сметана
1/2 пакетче ванилия

За украса:
Гриляж или счукани запечени ядки по избор

Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта и щипката сол.
Прибавя се течното масло.
Постепенно се добавя брашното, смесено с бакпулвера и прясното мляко.
Всичко се разбива много добре с миксер, за да се получи гладка смес, която трябва да  е малко по-гъста от тази за обикновени палачинки. Ако е необходимо се добавя още 1 лъжица брашно.
Ароматизира се с ванилия.
Ябълките се почистват и настъргват на едро ренде. Не се изстискват. Поръсват се с лимоновия сок.
Добавят се към палачинковата смес.
Тавичка с размери 40/30 см се застила с хартия за печене.
Изсипва се тестото.
Пече се при температура около 1750 С, докато платката стане златиста.
Още топла се поставя заедно с хартията за печене върху платнена кърпа.
Навива се на руло и се оставя да изстине.
Платката внимателно се разтваря и се намазва с мармалад от кайсии.
Рулото се завива отново и се слага върху подходяща чиния.
Сметаната се разбива на твърд сняг. Ако не  е подсладена се слагат 2 супени лъжици захар.
Ароматизира се.
Рулото се намазва със сметаната и се украсява с гриляж или запечени ядки по избор.
Преди консумация се оставя на студено за няколко часа.

Това руло може да се направи с пълнеж според наличните в момента продукти.
Но според мен комбинацията от ябълки в тестото и мармалад от кайсии е много успешна.
Да ви е сладко.

8 коментара:

  1. Много вкусно звучи и изглежда прекрасно!
    Хубава и слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Това руло е голямо изкушение! Изглежда превъзходно!
    Приятна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз съм на мнение, че комбинацията е успешна! Неустоимо е! Хубав ден, Ели!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ви благодаря за милите думи.
    Радвам се, че харесахте сладкарското ми изделие.
    Приятен ден и хубава седмица.

    ОтговорИзтриване
  5. Ели,само докато вляза тук и ме посреща нещо любимо горе :),а сега и този десерт няма да ме остави равнодушна!Чудесно предложение,много сочно е рулцето ти!Хубав,слънчев и усмихнат месец да ти е!

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, радвам се, че си харесала рулото.
    За информация само да спомена, че бутилката "Бакарди" стои и е почти пълна.
    Така де. Идват топли дни.
    Пожелавам ти и на теб хубав месец април.

    ОтговорИзтриване
  7. Отново много интересно предложение, Ели,
    чудесна комбинация на аромат, вкус и визия.
    И на мен ми харесва,
    благодаря за споделената рецепта -
    поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Диди, за хубавите думи.
      Пожелавам ти приятни почивни дни.

      Изтриване