понеделник, 15 април 2013 г.

Ягодов чийзкейк или едно приключение край готварската печка

 

Има дни, в които каквото и да похванеш, не се получава. Тогава се счупва любимата ти чаша, телефонът звъни истерично и то точно тогава, когато си уцелил банята свободна и си се пъхнал в нея. Яденето обезателно загаря и край готварската печка се случва какво ли не.
Преди няколко дни се измъкнах от кревата, като в главата ми се мотаеше прекрасната идея да направя ягодов чийзкейк. Съпругът ми беше доставил сериозно количество ягоди и трябваше да ги употребя. За моя изненада, те се оказаха вкусни и ароматни. Да им се ненадяваш.
Грабнах пакет с любимата извара от мандрата в Равногор, измъкнах течна сладкарска сметана и всичко останало необходимо и се задействах.
Първоучител за направа на чийзкейк ми е Диани. Благодаря ти, мила приятелко.
Всичко си вървеше по мед и масло и пъхнах изделието да се пече във фурната. 
В един момент реших да го нагледам, дали не загаря, има ли нужда да се покрие с фолио и т.н. И в следващия миг изпуснах формата и цялата смес от сирене, сметана, ягоди и т.н. се изсипа върху капака на фурната. Е, можеше да се изсипе и върху крака ми. Че историята помни и такъв случай, когато вместо да похапвам пържоли, се озовах в Пирогов в Клиниката по изгаряния. Но това са стари и известни истории. Освен това след този случай се сдобих с приятелка – д-р Викторова, която освен че е страхотен професионалист, е и много готина. Не мога да се сдържа и да не използвам този епитет от моята младост.
Та тъй. Наринах с шпатула сместа, тръшнах я обратно във формата и сложих нещото да се доизпече. Не вярвах, че ще се получи каквото и да е. Охладих го и го зарязах за другия ден. Да чака по-добри времена.
Следващият ден се оказа, за мой късмет, от онези, в които нещата стават сякаш сами. И слънце грее, съпругът ми подари цветя без повод, накратко - весело и приятно.
Започнах маскировъчните действия. Все пак трябваше да приведа изделието в приличен вид и да го предложа на домашните. За оглед, преценка и конумация.
Докарах го на външен вид. Но каква беше приятната ми изненада, когато го разрязах и се оказа, че сместа от сирене и други неща се е изпекла идеално, че слоят е гладък и всичко е много вкусно.


Продукти:
За блата:
1.5 опаковки бисквити – при мен 1 опаковка маслени и 0.5 опаковка обикновени бисквити
50гр масло
2-3супени лъжици прясно мляко или вода
1 шепа орехи, начукани едро

За чийз пласта:
500гр безсолна извара (моята е от мандра „Равногор”)
500гр течна сметана
1 малка кофичка заквасена сметана
4 яйца
Захар на вкус (определя се от това дали сметаната е подсладена)
1 ванилия

За заливката:
500-600 гр. ягоди
500мл вода
3-4 супени лъжици захар
2 супени лъжици натурално нишесте

Приготвяне:
Бисквитите се смилат в блендер заедно с мекото масло.
Към тях се добавят смлените орехи и прясното мляко или вода.
Получената мека маса се разпределя във форма за торта с диаметър 26см, като се оформя борд.
Върху сместа се поставят половинки сурови ягоди – около 150гр-200гр.

 

Изварата се пасира с малко от течната сметана, докато стане гладка.

Сметаната се разбива с миксер. Към нея постепенно се прибавят заквасената сметана и извара.

След като всичко е станало на гладък крем се слага захарта. Разбиването продължава.

Прибавят се яйцата едно по едно.
Готовата смес се ароматизира с ванилия и внимателно се разпределя върху подложката
от бисквити и ягоди.

Пече се в предварително загрята на 170 градуса Целзий фурна около 10 мин.

След това температурата на фурната се намалява на 150 градуса Целзий.

За да не прегори, формата се покрива с фолио.

Проверява се с дървено шишче, като в средата чийзкейкът трябва да е пластичен.

 

Оставя се да се охлади и внимателно се прехвърля върху чиния за сервиране.

За сигурност се монтира ринга от формата за торта.

Приготвя се сироп от 500мл вода и 3-4 супени лъжици захар и в него се слагат няколко пасирани на пюре ягоди.

Нишестето се размива с малко студена вода и се изсипва в горещия сироп.

Вари се, докато сместа се сгъсти.

Изсипва се върху чийзкейка. Оставя се всичко да се охлади.

Отгоре се подреждат се сурови ягоди.

 

 

Чийзкейкът се охлажда добре в хладилник.

По желание може да се сервира със сладолед или разбита сметана.

 

Количеството захар е на вкус. Ние харесваме сладкиши, които са с плодове и не са много сладки.

В случая под заливката съм сложила също сурови ягоди.



Надявам се, че сте харесали рецептата и че ви е било забавно с моята трагикомична готварска история. И всяка дума е истина.

9 коментара:

  1. Тук се изсипват яйцата; там сметаната - само не си пояснила кога се изсипва на капака на печката.
    Ели, как можа да си признаеш тая магия, дето я направи?!
    Ами като те прочетат мъжете? Знаеш ли, какво конско ще ти дръпнат?
    Забавно е да; ама сега. Представям си какъв ужас си изживяла тогава. Хубаво, че паниката не те е сковала, та всичко е завършило добре.

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, щом след такова премеждие си направила такъв чудесен чийзкейк, какъв ли би се получил при нормални условия ! :)
    Едва ли има някой, който да не е изпадал в подобно положение! В момента не е до смях, но после виждаме комичното!
    И ти ме разсмя тази вечер /нощ!/, за което ти благодаря!
    А чийзкекът ти е невероятно вкусен и красив!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много забавно:)Ели! Резултата обаче е неустоим чийзкейк. Много красив, много вкусен и ароматен. Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
  4. Ау,Ели,големи премеждия си имала ,обаче пък на десертчето грам не му личи да е преживял тази авария и си е от вкусен по-вкусен,с великолепен разрез и аромат на ягодки!Черпя се парченце и хубава седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви, момичета.
    Изяде се изделието, даже троха няма от него.
    Обаче съм сигурна, че ако не бях сгафила, нямаше да се получи толкова вкусен десерт.
    Пожелавам ви хубава седмица.

    ОтговорИзтриване
  6. Ели,и аз имам подобен случай-откопча ми се формата и тестото падна върху изкуствената трева-при мен всичко отиде в кофата и колко работа си отворих.Но пък чийзкейка ти е като картина-всеки пласт си знае мястото.Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Живе, благодаря ти за хубавите думи.
    Това с откопчаването на формата и на мен ми се е случвало. С едно парфе. То пък се изсипа в хладилника и също отиде половината на боклука.
    Живи и здрави да сме. Пак ще направим някоя сладкотийка.

    ОтговорИзтриване
  8. Голяма прегръдка за теб, Ели, благодаря ти,
    но ти си майстор на чийзкейковете.
    А това ягодово вълшебство доказва всичко, дори с перипетиите ти -
    изглежда много красиво, вкусно и елегантно.
    Комплименти за теб,
    сърдечни поздрави, усмивки и пролетно настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, благодаря ти за хубавите думи.

    ОтговорИзтриване