вторник, 4 юни 2013 г.

Агнешко (ярешко) месо в лозови листа

Тази рецепта изпълнявам отдавна. Ние много я харесваме. За първи път я чух от Виза Недялкова, представена в телевизионно предаване. Тя каза, че е от  "Записките на Никола Обретенов". Това тъй вкусно ястие доказва още веднъж, че старите български рецепти са страхотни.
Оригиналната рецепта е с агнешко месо и лозови листа, но успешно се изпълнява и с ярешко месо и листа от лапад.
Количествата продукти се преценяват според конкретния случай. 
Взима се по-тлъсто месо от агне или яре и се нарязва на хапки.
Пресен лук, с обем колкото е месото, се нарязва по-едро.
Поставят се в купа.
Добавят се нарязани по една връзка магданоз и джоджен.
Поръсва се със сол, черен пипер и по желание подправка „Maggi вълшебен вкус” или друга подобна.
Всичко се разбърква и се оставя на хладно да престои една нощ.
Големината на тавата за печене се преценява съобразно количеството месо. Намазва се дъното с олио и се поставят лозови листа с гланцовата част надолу така, че да излизат над борда на съда.
Слага се месото с подправките и зеления лук.
Ако месото е по-постно се нарязва малко масло.
Покрива се с лозови листа и се покрива по краищата със страничните листа.
Горните листа се намазват с олио.
Налива се 1 чаена чаша топла вода, а по-добре 1/2 чаша вода + 1/2 чаша бяло вино. 
Ястието се пече под фолио в умерена фурна.








15 коментара:

  1. Еееееееее,не!Ти защо нищо не каза вчера!Пиша ти голяма черна точка!Ама това е една фантазия,просто е страхотно.Като си дойде диригента ето това ще му направя!Страхотия е наистина!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Йоли, какво да кажа, като вече бяхме изяли манджичката.
      Благодаря ти за оценката.
      Надявам се, г-н диригента ще одобри това ястие.
      Хубава вечер.

      Изтриване
  2. Ели, усещам аромата на лозов лист!
    Представям си колко е вкусно !
    Срещала съм рецептата на Виза, но не съм я опитвала!
    Радвам се, че я сподели!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, надявам се, че ще ти хареса ястието.
      Поздрави.

      Изтриване
  3. Ели,поздравления и благодарности за повече от прекрасното предложение!Чудноооо:)))))

    ОтговорИзтриване
  4. Браво, страхотно! Сготви си агнешкото, изядохте си го, а милия младеж Кирил изпрати с кофа мляко ориз.
    Горкия той, завалията, сега ще го мисля цяла вечер какво си е готвил. Или пък това крехко агнешко ще сънувам?
    Я да си лягам, че да видя какво ще е. Утре ще доложа.

    ПП: Изглежда много, много апетитно! Заменям сирене с билки :) за чиния такова :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ели, това ястие изглежда невероятно вкусно! Обезателно ще потърся агнешко,или ярешко, за да си го приготвя. Много ти благодаря, че сподели рецептата! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Е това ще е размазващо,обзалагам се!Ели,милост нямаш!Страхотийка си приготвила,мила!Прегръдка и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  7. Ели, това е от онези ястия,
    за които описанието с една дума е достатъчно ... Вълшебно!
    Правила съм по нейна рецепта и твоята идея е страхотна.
    Сърдечни поздрави,
    слънчеви и усмихнати юнски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви от сърце.
    Рецептата наистина заслужава вашето внимание.
    И тъй като се надявам, че ще я приготвите, да кажа "Да ви е сладко".

    ОтговорИзтриване
  9. Невероятно предложение, доказващо още веднъж колко вкусни са старите български рецепти!
    Благодаря, че сподели тази интересна рецепта!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти, Тилия. Много се радвам, че си харесала рецептата.

    ОтговорИзтриване
  11. Ух, че вкусно! Искам и аз :)

    ОтговорИзтриване
  12. Все забравям да ти благодаря за тази невероятно вкусна гозба. Ще я видиш в мое изпълнение в някой от епизодите на "Домашни рецепти с Йоли". Няма да ти казвам, че с Тони направихме два гювеча. Няма да ти казвам какво направи целия екип стях ... но имаш благодарности и прегръдки от всички! Разбихме ги с тази вкуснотия!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, мила Йоли.
    За мен е чест и удоволствие. С нетърпение очаквам епизода, където ще готвите това ястие.

    ОтговорИзтриване