четвъртък, 13 юни 2013 г.

Кейк с кайсии, орехи и черен шоколад

Хресвам този кейк. Не мисля, че е нещо изненадващо като рецепта, но смея да твърдя, че е много вкусен. Сочен, леко киселичък от плодовете, точно какъвто го обичаме.
Преди слагах орехите накълцани в тестото, но Дианка, собственик на чудесния блог "И да похапнем..." в един коментар към друга моя рецепта даде идеята за смлени орехи в тестото. На мен това много ми хареса го прилагам в настоящата рецепта. Резултатът е чудесен. 
Дианка, блгодаря за идеята.


Продукти:
4 яйца
1 чаша захар
125 гр. меко масло
1 чаша прясно мляко
11/4 чаши брашно
1/2 чаша смлени орехи
1 бакпулвер 
1 бр. ванилена захар 
галета за поръсване на формата
кайсии
черен шоколад

Приготвяне:
Маслото се разбива със захарта на пяна.
Прибавят се жълтъците един по един, като 
разбиването на сместа продължава.
Белтъците се разбиват на сняг.
Към маслото и жълтъците постепенно се 
прибавят брашното, смесено с бакпулвер и 
ванилия, смлените орехи и прясното мляко. 
Добавя се малко от белтъците, за да не стане 
сместа на бучки.
На края се слагат останалите белтъци и се 
разбъркват леко с шпатула, за да не спадне 
сместа. 
Готовото сурово тесто трябва да пада на 
панделки.
Намазва се кръгла форма с централен отвор с 
масло и се посипва с галета.
Подреждат се половинки кайсии с отвора 
нагоре. 
Върху тях се изсипва половината от тестото.
Подреждат се парченца шоколад или шоколадов 
чипс. 
Изсипва се останалата смес. 
Пече се в средата на предварително нагрята до 
175 градуса фурна, с включен вентилатор. 
След като кейкът се вдигне, градусите се   
намаляват на 150 градуса до пълното му 
изпичане.
Готовността му се проверява с дървено шишче, 
което трябва да излезе сухо. 
Готовият и охладен кейк се обръща в подходяща 
чиния.
По желание за украса може да се намаже с 
топъл мармалад от кайсии и да се посипе със 
счукани карамелизирани ядки, както е показано 
на снимката. 
Друг вариант е кейкът да се украси с разбита 
сметана.

Количествата са за форма с централен отвор и 
диаметър 28 см.

1 чаша = 250мл .  

7 коментара:

  1. Великолепен е,Ели!Особено и с шоколадче-прелест!Грабвам си парченце за сутрешното кафе с огромно удоволствие и ти пожелавам един усмихнат петък,мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, много ароматен и сочен сладкиш! Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, Иглика, благодаря.
    Аз също ви пожелавам хубав петъчен ден.

    ОтговорИзтриване
  4. Ммммм,чудно е наистина!И си сложила дори и захар този път?Как пък така?Ами Васко?

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, много ми е приятно, че харесваш кекса.
    Аз само го опитах, Васко го видя. Част от него замина при брат ми, а основната част отиде при младежа. А там са го оценили високо. Което пък много ме радва.

    ОтговорИзтриване
  6. Ели, страхотен е! Аз също много харесвам орехи в тестото, точно такъв сладкиш не съм пробвала, но изглежда неустоимо! Прегръдки и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, много ми е приятно, че надникваш в моя блог.
      Благодаря ти за хубавите думи.
      Пожелавам и на теб приятна седмица.

      Изтриване