четвъртък, 13 юни 2013 г.

Кейк с кайсии, орехи и черен шоколад

Хресвам този кейк. Не мисля, че е нещо изненадващо като рецепта, но смея да твърдя, че е много вкусен. Сочен, леко киселичък от плодовете, точно какъвто го обичаме.
Преди слагах орехите накълцани в тестото, но Дианка, собственик на чудесния блог "И да похапнем..." в един коментар към друга моя рецепта даде идеята за смлени орехи в тестото. На мен това много ми хареса го прилагам в настоящата рецепта. Резултатът е чудесен. 
Дианка, блгодаря за идеята.


Продукти:
4 яйца
1 чаша захар
125 гр. меко масло
1 чаша прясно мляко
11/4 чаши брашно
1/2 чаша смлени орехи
1 бакпулвер 
1 бр. ванилена захар 
галета за поръсване на формата
кайсии
черен шоколад

Приготвяне:
Маслото се разбива със захарта на пяна.
Прибавят се жълтъците един по един, като 
разбиването на сместа продължава.
Белтъците се разбиват на сняг.
Към маслото и жълтъците постепенно се 
прибавят брашното, смесено с бакпулвер и 
ванилия, смлените орехи и прясното мляко. 
Добавя се малко от белтъците, за да не стане 
сместа на бучки.
На края се слагат останалите белтъци и се 
разбъркват леко с шпатула, за да не спадне 
сместа. 
Готовото сурово тесто трябва да пада на 
панделки.
Намазва се кръгла форма с централен отвор с 
масло и се посипва с галета.
Подреждат се половинки кайсии с отвора 
нагоре. 
Върху тях се изсипва половината от тестото.
Подреждат се парченца шоколад или шоколадов 
чипс. 
Изсипва се останалата смес. 
Пече се в средата на предварително нагрята до 
175 градуса фурна, с включен вентилатор. 
След като кейкът се вдигне, градусите се   
намаляват на 150 градуса до пълното му 
изпичане.
Готовността му се проверява с дървено шишче, 
което трябва да излезе сухо. 
Готовият и охладен кейк се обръща в подходяща 
чиния.
По желание за украса може да се намаже с 
топъл мармалад от кайсии и да се посипе със 
счукани карамелизирани ядки, както е показано 
на снимката. 
Друг вариант е кейкът да се украси с разбита 
сметана.

Количествата са за форма с централен отвор и 
диаметър 28 см.

1 чаша = 250мл .  

вторник, 4 юни 2013 г.

Агнешко (ярешко) месо в лозови листа

Тази рецепта изпълнявам отдавна. Ние много я харесваме. За първи път я чух от Виза Недялкова, представена в телевизионно предаване. Тя каза, че е от  "Записките на Никола Обретенов". Това тъй вкусно ястие доказва още веднъж, че старите български рецепти са страхотни.
Оригиналната рецепта е с агнешко месо и лозови листа, но успешно се изпълнява и с ярешко месо и листа от лапад.
Количествата продукти се преценяват според конкретния случай. 
Взима се по-тлъсто месо от агне или яре и се нарязва на хапки.
Пресен лук, с обем колкото е месото, се нарязва по-едро.
Поставят се в купа.
Добавят се нарязани по една връзка магданоз и джоджен.
Поръсва се със сол, черен пипер и по желание подправка „Maggi вълшебен вкус” или друга подобна.
Всичко се разбърква и се оставя на хладно да престои една нощ.
Големината на тавата за печене се преценява съобразно количеството месо. Намазва се дъното с олио и се поставят лозови листа с гланцовата част надолу така, че да излизат над борда на съда.
Слага се месото с подправките и зеления лук.
Ако месото е по-постно се нарязва малко масло.
Покрива се с лозови листа и се покрива по краищата със страничните листа.
Горните листа се намазват с олио.
Налива се 1 чаена чаша топла вода, а по-добре 1/2 чаша вода + 1/2 чаша бяло вино. 
Ястието се пече под фолио в умерена фурна.