четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Салата с талиолини, рукола и морски обитатели

Не съм писала в блога от Коледа.
Като се заредиха едни семейни празници, та край нямаха.
Изчерпаха ми се всички идеи за салати, предястия и основни ястия.
Не ви честитих Новата година, Новата година по стар стил на 14 януари, Китайската нова година, Трифон Зарезан и всички останалите именни дни.
Затова мисля сега да го сторя и да пожелая на всички мои скъпи роднини и приятели много щастие и здраве през 2014 година. Както и след това.
Тъй като скоро не съм имала гигантско гости, за което се подготвям поне 2 дена, отново ми дойде вдъхновението. То се диктува и от наличните продукти в моя хладилник.
В случая дойде от кутия с талиолини с мастило от черна сепия. Доскоро даже и не подозирах, че мастилото от сепия се използва за оцветяване на паста. Това е положението. Невежа  съм, изпълзяла от времето на соца. Но нали човек се учи, докато е жив. 
Приготвих тази салата и я опитах с огромно любопитство. Веднага станах фен на този вид паста. Дано пак да я открия и да си купя от нея.

Продукти:
Талиолини или друг вид паста с мастило от сепия около 200 гр.
3-4 супени лъжици зехтин
Пушена риба (в случая пушена скумрия)
Рукола
Зърна от нар
4-5 скилидки чесън
Сол на вкус.
Приготвяне:
Пастата се сварява в подсолена вода според инструкциите на производителя.
В съд с незалепващо покритие се загрява зехтина. Слагат се скилидките чесън, за да го овкусят. 
Изваждат се, преди да са станат кафяви. 
Пастата се отцежда и се прибавя към зехтина. Разбърква се.
Изсипва се в купа и се оставя да се поохлади.
Добавя се накъсаната на парчета пушена риба, зърната от нар и листенцата рукула.
При нужда се посолява допълнително.
Всичко се разбърква внимателно.

Другият вариант, който също много ми хареса е Талиолини с мастило от сепия, рукола и скариди.
Продукти:
Талиолини или друг вид паста около 200 гр.
3-4 супени лъжици зехтин
Скариди около 10 бр. за две порции
Рукола
5-6 скилидки чесън
Сол при нужда
Приготвяне:
Сварява се пастата и се овкусява с половината зехтин, както е описано горе.
В другата половина зехтин се запържват няколко скилидки чесън, изваждат се и се поставят почистените скаридите. Готвят се около 4-5 минути. 
Пастата се отцежда, премества се в съд и се добавят скаридите и листата рукола.
При нужда се посолява.
Много бърз начин за приготвяне на вкусна паста.

Всички продукти са дадени ориентировъчно. Може да ви се стори, че мазнината е малко или много. Сложете толкова, колкото Вие предпочитате.
Пушената скумрия може да се замени с риба тон от консерва или каквато друга харесвате.
При втория вариант е добре да има около 5-6 скариди на човек. Но това зависи от големината им.
Да ви е сладко.

12 коментара:

  1. Не съм виждала такава паста или поне нямам спомен,Ели!Страхотно вкусни салати си приготвила с нея!И двата варианта ми харесват,особено със скаридките-една идея повече!
    Сърдечни прегръдки и с пожелание за също много успешна,здрава и щедра година и за твоето семейство!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Роси.
    Честно казано, със скариди и на мен ми харесва повече.

    ОтговорИзтриване
  3. И аз мога да опитам със скаридите :) но пък и с нар ми се ще :)
    И двете са чудесни, Ели!
    Ако сега намериш и онзи, скрития боб, може и рецепта за бобена салата да публикуваш ;) Без друго е на почит от твоите мъже.
    До утре :) Да ме чакаш с кафето :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ха-ха, и от тук ме гледа салатата ти, Ели :), много интересна тази мастилена паста обаче.
    За мен моля от първия вариант и без рукола:)

    ОтговорИзтриване
  5. Ели, ако я мерна тази паста, непременно ще я пробвам, а вариантът със скаридите си е фаворит! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно включване, Ели,
    като фен на салати и паста, много ми допадат и двете ти идеи...
    Искрено се надявам и пожелавам нови кулинарни вдъхновения,
    здраве, успехи и много щастие за всички ви!

    ОтговорИзтриване
  7. Е, много ме зарадвахте с това, че харесвате тези салатки.
    Благодаря ви.
    Дано отново да намеря такава паста.

    ОтговорИзтриване
  8. :) Усмихна ме с това интро:))) и ме изкуши с рецептата:) и аз не съм срещала такава паста, дори името ми е непознато, но ще се озъртам:))) Страхотна си, Ели! Поздрави и прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Аз се нареждам при салатата с пушена скумрия, че много я обичам! Много оригинални предложения, Ели! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за хубавите думи, Тики.
      Твоето мнение е много ценно за мен.
      И честита Пролет.

      Изтриване