Тази чудесна рецепта видях наскоро по телевизията в предаването на Йоли.
Моето семейство и приятели останаха очаровани.
Чийзкейкът е много вкусен, изпълнява се лесно и е чудесно предястие. А защо не и лека вечеря, сервирана с хубава салата.
Представям ви рецептата с разрешението на Йоли.
Продукти:
За основата:
Пакет гризини с приблизително тегло 150 гр.
100 гр. разтопено масло
За крема:
500 гр. рикота или качествена извара
1 малка кофичка заквасена сметана
1 сурова зелена чушка
10 бр. печени червени чушки
20 гр. желатин = 2 пакетчета желатин на д-р Йоткер
2-3 скилидки чесън
3-4 стръка магданоз или 3 стръка прясна мащерка, риган или друга зелена подправка по избор
Сол на вкус.
Приготвяне:
Гризините се смилат и се смесват се с разтопеното масло.
Форма за торта с диаметър 26 см.формя се блат на дъното на формата, като се постила с хартия за печене.
Оформя се блат , като добре се притискат трохите от гризините и маслото във формата.
Желатинът се залива с около 100 мл вода и се оставя да набъбне. Разтопява се на слаб огън и се оставя да се поохлади, като се внимава да не се желира. От него се отделят малко количество, за глазиране в края на приготвянето на чийзкейка.
В блендер се смилат половината изпечени и почистени червени чушки.
Разбива се рикотата и сметаната с миксер.
Зелената чушка се нарязва на малки кубчета.
Сместа се посолява на вкус и към нея се добавят пасираните червени чушки, пресованите скилидки чесън, кубчетата зелена чушка и нарязаният магданоз или друга зелена подправка.
Всичко се разбърква с шпатула.
Прибавя се желатинът и отново всичко се разбърква.
Сместа се изсипва върху основата и се заравнява.
Формата с чийзкейка се поставя в хладилник за няколко часа, докато стегне желатинът.
Когато чийзкейкът е готов се поставя върху подходяща чиния и внимателно се маха хартията за печене.
Сместа се намазва леко с четка с желатиновата смес.
Подреждат се отгоре останалите печени чушки, нарязани на тънки ивици. Посоляват се и се глазират се с останалия желатин.
Чийзкейкът отново се поставя в хладилник и се сервира охладен.
Може да се направи украса отгоре с печени чушки, твърдо сварени яйца, маслини, клончета магданоз или друг вид зеленина.
Ако се използва извара, то тя трябва първо да се пасира с малко сметана, за да бъде сместа, която се желира гладка.
Аз използвах италиански гризини от ЛИДЛ. В една кутия има 4 опаковки. 2 бр. бяха достатъчни.
Страхотен! Някой ден да ми направиш :)
ОтговорИзтриванеС удоволствие. Радвам се, че ти харесва.
ИзтриванеЕееееееее, страхотен е! Благодаря ти, Ели, прекрасно изглежда наистина! Ха наздраве!
ОтговорИзтриванеАз ти благодаря за рецептата. Наздраве и от мен.
ИзтриванеМного интересна рецепта! Страхотно изглежда това ястие и с право сте възхитени:). Честита Пролет, мила и прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате. Честита Пролет и на теб.
ИзтриванеТози чийзкейк звучи страхотно, Ели! Благодаря, че сподели, защото аз в тази географска ширина не го ловя предаването на Йоли, колкото и да зеленея от яд и жал... Ще го направя съвсем скоро, защото много си падаме по подобни неща у дома! Но моят чийзкейк най-вероятно ще жълтее, тъй като тук най-достъпните чушки са жълти :)
ОтговорИзтриванеЧестита пролет с усмивка от мен :)
Тики, чийзкейкът наистина е много вкусен. Като сложиш вътре магданоз и жълти чушки ще стане много, много красив.
ОтговорИзтриванеЧестита Пролет и на теб.
Прекрасно предложение, Ели,
ОтговорИзтриванемного празнично, пролетно красиво и безсъмнено много вкусно.
Поздрави, прегръдка за теб и честито Благовещение днес!
Благодаря ти, Диди.
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение, Ели!
ОтговорИзтриванеИ красиво, и цветно и ароматно!
И както имам още чупки във фризера....
Поздрави от мен :)
Благодаря ти, Дани.
ОтговорИзтриванеНаистина е много вкусен.
Поздрави и хубави празници.