Това е любимият ми крем от детството. Напомня ми за мама.
Поднесен в неделя на обяд за десерт, гарниран с домашно сладко от вишни.
Ефирен и много вкусен.
Продукти:
За снежните топки:
5 белтъка
1 супена лъжица захар (портокалова захар)
щипка сол
За крема:
1 литър прясно мляко
5 жълтъка
3-4 супени лъжици захар (или на вкус)
1 супена лъжица натурално нишесте
2-3 листенца индрише (1 пакетче ванилия )
За гарниране:
Сладко от вишни или друго, съобразно предпочитанията ви
Приготвяне:
Белтъците се разбиват на пяна с щипката сол.
Прибавя се захарта и отново се разбиват.
От прясното мляко се отделя около 100 мл.
Останалото се кипва и се подслажда с оказаното количество захар или на вкус.
С помощта на две супени лъжици внимателно се изсипва от белтъчната смес в млякото.
След около 1 минута внимателно се обръща снежната топка.
Още толкова се готви и от другата страна.
С решетъчна лъжица се изважда от млякото, отцежда се и се поставя внимателно в подходящ съд, който е по-дълбок.
Така се процедира с цялата белтъчна смес.
Докато са в млякото снежните топки се надуват, но след като се извадят спадат леко.
Нишестето и жълтъците се разбиват с отделеното мляко на гладка каша.
На тънка струйка сместа се прибавя към млякото, в което сме приготвили белтъците.
Продължава да ври на умерен огън.
Непрекъснато се разбърква с тел, докато кремът се сгъсти.
Млякото не се прецежда от останалите парченца белтък. При разбъркването с тел те се усвояват от крема.
Тенджерата се отстранява от котлона и се прибавя индришето. Разбърква се добре.
Кремът е доста по-рядък от обичайното и на практика представлява сос.
С малък черпак внимателно се налива между снежните топки.
Кремът със снежни топки се сервира добре охладен, гарниран със сладко от вишни или друго по желание.
Поради липса на индрише приготвих крема като го ароматизирах с ванилия, а в белтъците сложих 1 лъжица портокалова захар.
В крема сложих течен подсладител, който се използва и за готвене, в количество равно на 3 супени лъжици захар.
Поднесен в неделя на обяд за десерт, гарниран с домашно сладко от вишни.
Ефирен и много вкусен.
Продукти:
За снежните топки:
5 белтъка
1 супена лъжица захар (портокалова захар)
щипка сол
За крема:
1 литър прясно мляко
5 жълтъка
3-4 супени лъжици захар (или на вкус)
1 супена лъжица натурално нишесте
2-3 листенца индрише (1 пакетче ванилия )
За гарниране:
Сладко от вишни или друго, съобразно предпочитанията ви
Приготвяне:
Белтъците се разбиват на пяна с щипката сол.
Прибавя се захарта и отново се разбиват.
От прясното мляко се отделя около 100 мл.
Останалото се кипва и се подслажда с оказаното количество захар или на вкус.
С помощта на две супени лъжици внимателно се изсипва от белтъчната смес в млякото.
След около 1 минута внимателно се обръща снежната топка.
Още толкова се готви и от другата страна.
С решетъчна лъжица се изважда от млякото, отцежда се и се поставя внимателно в подходящ съд, който е по-дълбок.
Така се процедира с цялата белтъчна смес.
Докато са в млякото снежните топки се надуват, но след като се извадят спадат леко.
Нишестето и жълтъците се разбиват с отделеното мляко на гладка каша.
На тънка струйка сместа се прибавя към млякото, в което сме приготвили белтъците.
Продължава да ври на умерен огън.
Непрекъснато се разбърква с тел, докато кремът се сгъсти.
Млякото не се прецежда от останалите парченца белтък. При разбъркването с тел те се усвояват от крема.
Тенджерата се отстранява от котлона и се прибавя индришето. Разбърква се добре.
Кремът е доста по-рядък от обичайното и на практика представлява сос.
С малък черпак внимателно се налива между снежните топки.
Кремът със снежни топки се сервира добре охладен, гарниран със сладко от вишни или друго по желание.
Поради липса на индрише приготвих крема като го ароматизирах с ванилия, а в белтъците сложих 1 лъжица портокалова захар.
В крема сложих течен подсладител, който се използва и за готвене, в количество равно на 3 супени лъжици захар.
Трябва да ти кажа много добре се е получило, та си нямала индрише :)
ОтговорИзтриванеМноооооого вкусен беше крема! Вкарах го в графа "Любими" и определено ще го направя.
Благодаря ти, Ели!
Пепи, много се радвам, че хареса крема. Пак ще направя. Без индрише. Обещавам. И без това уморих есента поредното растение.
ИзтриванеПризнавам! Никога не съм го яла, нито правила това чудо! Хубаво ли е, Ели? Много апетитно ми изглежда. Ако върви с мохитце, идвам! И по-гъстичко за мен, моля!
ОтговорИзтриванеЩе направя и ще те поканя. Според мен с мохитце всичко върви. Даже и шопска салата.
ИзтриванеО да, това са снежните топки, които направих за пръв път като бях на 10 години ароматизирани с тройной одеколон защото не знаех тоава още какво е есенция. :)
ОтговорИзтриванеСега вече знам обаче и така пак ми се хапват! Великолепни са! Идвам на гости!
Мерси Ели!
Драго, заповядай когато си в България.
ИзтриванеИскрено ме развесели с историята ти за твоя крем. Сигурна съм, че е бил здраво ароматизиран.
Ели,много интересен десерт си приготвила!Бях попадала на тази рецепта в онази стара книжка от майка ми,но не бях я виждала и сега страшно ми харесва,наслаждавайки се на твоите кадри!Грабвам лъжицата веднага,а на теб пожелавам щастливи предстоящи празници!
ОтговорИзтриванеРоси, много се радвам, че ти харесва десерта. Ами той е от старите времена наистина. Винаги ми напомня за моето детство, което беше преди........ години. Не казвам кога.
ИзтриванеИ на теб пожелавам хубави дни.
Любим!!! Не съм го пробвала така, поотделно, разделени двете смеси. Винаги го правим като ги разбъркваме. Толкова вълшебно изглежда тук! А снимките ти толкова уютни. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате. Пробвай го и дано ти хареса.
ИзтриванеПоздрави и хубава седмица.
При теб пак нещо интересно, Ели :) Не съм яла такова, ни навремето, ни наскоро. Но звучи от сорта на нещата, по които си падам. Ще пробвам някой път! Особено и след отметката на Драго за тройния одеколон! Имам такъв от дядо, колко му е да е с него ;)
ОтговорИзтриванеАз пък точно направих чийзкейка с печените чушки (жълти при мен). Сниман, дегустиран и вкусен! Благодаря ти, че показа нещо от предаванията на Йоли, че аз няма как да ги гледам...
Усмивка от мен!
Тики, благодаря ти за милите думи.
ИзтриванеНаправи крема, но моля, не хаби одеколона. Че това е спомен от времето на соца и е нещо достойно за музей.
Пожелавам ти хубави почивни дни.
Ефирен, с чудесен вкус и аромат на ванилия -
ОтговорИзтриванеобожаван, любим и празничен десерт от моето детство...
Много красива и изкушаващо апетитна презентация, Ели,
благодаря за удоволствието и милите спомени, хубав и усмихнат ден.
Благодаря, Диди.
ИзтриванеМного си мила. Твоето мнение е изключително ценно за мен.
Хубави почивни дни.
Ох, как ме подсети за него! Преди време често се правеше у дома и всички много го обичаме.
ОтговорИзтриванеМного апетитни снимки!
Поздрави, Ели!
Тили, този крем и на мен ми навява много спомени.
ОтговорИзтриванеБях го забравила, но ето че дойде и неговият ред.
Поздрави.