Това са много вкусни и здравословни квадратчета. Приготвят се от различни видове семена, пълнозърнесто брашно, зехтин и вода. Чудесни са придружени с някаква разядка или както казвам "мазилце". А поднесени с козе сирене са просто неотразими.
Продукти:
2 кафени чаши пълнозърнесто брашно
1 кафена чаша овесени трици
1/2 кафена чаша овесени ядки
1/2 кафена чаша брашно от лимец (бяло брашно)
1 кафена чаша микс от семена - ленено, синапено, слънчогледово, сусам, семена от копър
1 чаена лъжичка (може и малко повече) риган или друга суха подправка по избор
1 кафена чаша зехтин
1 кафена чаша вода
По желание 1 чаена лъжичка сол
Приготвяне:
Всички продукти се смесват.
Омесва се на ръка тесто, което е твърдо, но стои сочно от зехтина.
Ако е малко по-меко се добавя малко брашно.
Тестото се разстила в тава на пласт с дебелина около 8 мм.
Сурово се нарязва на квадратчета с размери 6 / 6 см.
Тавата не се маже с мазнина.
Пече се в предварително загрята до 180 градуса Целзий фурна с включен вентилатор.
Квадратчетата трябва да са съвсем леко кафяви след изпичането.
Оставят се да изстинат и се съхраняват в затворена кутия.
Имат доста дълъг срок на трайност.
Аз използвам чаша с вместимост 200мл. Получава се двойна доза и тавата, в която изпичам квадратчетата е с размери 40 / 30 см.
Продукти:
2 кафени чаши пълнозърнесто брашно
1 кафена чаша овесени трици
1/2 кафена чаша овесени ядки
1/2 кафена чаша брашно от лимец (бяло брашно)
1 кафена чаша микс от семена - ленено, синапено, слънчогледово, сусам, семена от копър
1 чаена лъжичка (може и малко повече) риган или друга суха подправка по избор
1 кафена чаша зехтин
1 кафена чаша вода
По желание 1 чаена лъжичка сол
Приготвяне:
Всички продукти се смесват.
Омесва се на ръка тесто, което е твърдо, но стои сочно от зехтина.
Ако е малко по-меко се добавя малко брашно.
Тестото се разстила в тава на пласт с дебелина около 8 мм.
Сурово се нарязва на квадратчета с размери 6 / 6 см.
Тавата не се маже с мазнина.
Пече се в предварително загрята до 180 градуса Целзий фурна с включен вентилатор.
Квадратчетата трябва да са съвсем леко кафяви след изпичането.
Оставят се да изстинат и се съхраняват в затворена кутия.
Имат доста дълъг срок на трайност.
Аз използвам чаша с вместимост 200мл. Получава се двойна доза и тавата, в която изпичам квадратчетата е с размери 40 / 30 см.
Падам си по такива рецепти и ще пробвам с удоволствие!
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица, Ели!
Тили, много се радвам, че си харесала квадратчетата.
ОтговорИзтриванеУспешна седмица и на теб.
Наистина са неотразими, Ели, бих си напълнила шепите с тях и джобовете:))), ами такава съм си, като ме изкуши нещо:). Прекрасна седмица, мила!
ОтговорИзтриванеС удоволствие бих те почерпила, Кате.
ОтговорИзтриванеСъс сигурност са супер гризинките ти,Ели,така ми се приядоха!Скоро правих по идея на Йоли подобни и точно така ги пекох,само нарязани,без да ги отделям,много е лесно и бързо.
ОтговорИзтриванеОбичам такива похрупващи занимавки,твоите са разкош!Поздрави и хубав ден!
Да, определено са и по мой вкус, Ели,
ОтговорИзтриванечудесни квадратчета - обичам смес от различни брашна и семена.
Страхотна рецепта,
благодаря, хубави и усмихнати цветни празници!
Роси, Диди, много съм щастлива, че ви харесват моите хрупкави квадратчета.
ОтговорИзтриванеПожелавам ви хубава седмица.
Направих ги, като за доза ползвах чаша 200 грама. Много приятни! Като по поръчка се появи и "мазилце" - прясно домашно овче сирене, едва-едва посолено, и български домати. Благодаря за рецептата, не съжалявам, че я изпробвах. Ана
ОтговорИзтриване