сряда, 26 март 2014 г.

Скумрия по созополски

Всеки, който ме познава знае, че харесвам всякаква риба. От цаца до кит. Каквото падне. Да, ама съпругът мил да не чуе и да не види риба. И все гледам да въртя едни рецепти, при които не мирише. При това приготвям риба 4-5 пъти в годината. И все едни бели риби, постни, завити във фолио... Ах, как обичам пържена цаца! Или сафрид. Или друга дребна или едра и много миришеща риба. И печена на скара. Изобщо всякаква.  
Днес обаче реших и сготвих това, което ми харесва много и мирише умерено - скумрия в тенджера под налягане. Рецептата я зная от моята приятелка Нинчето, а тя от приятели, които са я научили в Созопол. Та затова е "Скумрия по созополски". Едва ли там я приготвят с океанска скумрия, но тук друга няма. РибАро това предлага.
Това е страхотно мезе за биричка или бяло вино.
Доставката на скумрията беше полукриминално деяние. В заверата дейно участие взе и една приятелка. Изчистен и леко посолен, рибокът престоя една нощ тайно в хладилника. Ле-ле, ако беше надушил съпругът! Обаче всичко мина благополучно. Представям Ви крайния резултат.

Продукти:
Изчистена скумрия около 1 кг.
Приблизително 2 чаени лъжички сол (ако обичате по-солено, увеличете солта) 
3-4 бр. зърна бахар
Около 15 зърна черен пипер
2-3 листа дафинов лист
олио и оцет в равни количества

Приготвяне:
Изчистената риба се нарязва на шайби с дебелина около 2 см.
Парчетата се подреждат на дъното на тенджерата под налягане.
Поставят се подправките и всичко се поръсва със сол.
Заливат се с равни части олио и оцет. Течността трябва да покрие едва парчетата риба.
След като вентилът на тенджерата под налягане се завърти, котлонът се намалява и се оставя рибата да се готви час и половина. Изключва се и тенджерата се оставя без да се отваря, докато се охлади.
Рибата се изважда и се оставя да изстине.
Парчетата се подреждат в буркан и се заливат с течността, която е останала след варенето.
Рибата се съхранява се до една седмица в хладилник.
При мен това количество риба запълни един ред от тенджерата под налягане.
За измерване на олиото и оцета използвах чаша с вместимост 200 мл. Общото количество течност от 400 мл. покри точно парчетата риба.
Рибата се получава приятно киселичка. 
Ако не харесвате кисело, намалете малко количеството оцет. 



16 коментара:

  1. Всичко тук намирисва на криминално деяние. Признавай си за колко време проводи от вас Драгомиров, та да не усети не средната, ами силно миришеща скумрия :)
    Обаче изглежда много добре. Язък, че изхвърлих тенджерата под наБлягане.

    ОтговорИзтриване
  2. Веднага си признай къде беше Васил! Ако е заминал и не си се обадила ... тежко ти! Да ми ядеш риба сама! Ама ха!

    ОтговорИзтриване
  3. За ваше сведение Драгомиров старши беше долу в офиса. И още не съм измила тенджерата под налягане. Като се приберем вкъщи мое чудо, та ничие ще бъде. Ама любовта към рибата иска жертви. Приятна вечер ви желая. А аз ще изпия чаша вино за ваше здраве. С риба за мезе. И аз съм човек де.

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, че хубава ... изглежда страхотно -
    обожавам риба, а точно такава не съм правила.
    Много ми хареса рецептата и ще си я запиша,
    благодаря, Ели, хубав и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че харесваш рецептата.
      Хубав ден, Диди.

      Изтриване
  5. Изглежда вЪрхЪТ! Само дето не ползвам такава тенджера. Ще стане ли в нормална?

    ОтговорИзтриване
  6. Илианче, предполагам, че ще стане и в обикновена тенджера.
    Просто процесът на готвене ще е по-дълъг.
    Поздрави и хубава вечер..

    ОтговорИзтриване
  7. Аз пък без такава тенджера не мога! Имаме две и само ги редуваме!
    Някъде бях чела подобна рецепта и знам че много се учудих защо толкова много време се вари рибата! В коментарите пишеше, че костите просто се стопяват и не се усещат.
    Рибката изглежда толкова апетитно, че ще се пробвам и аз!
    Хубава вечер, Ели!

    ОтговорИзтриване
  8. Такава риба не съм пробвала, нито опитвала, нито приготвяла, но изглежда много вкусно! Страхотна рецепта, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Тили, Кате, благодаря ви за хубавите думи.
    Костите на рибата наистина почти се стапят и биха могли да се ядат и те.
    Пожелавам ви хубава нова седмица..

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен3 май 2014 г., 21:45

    Час и половина..? Заради костите ли толкова дълго се готви?....То иначе МЕСО костите се готви по- кратко..в тенджерата..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Макар и със закъснение да ти отговоря.
      Да, точно идеята да се стопят костите продиктува дългото време на варене в тенджерата под налягане.
      Хубава вечер.

      Изтриване
  11. Ето ми рибката, по твоята рецепта, Ели.
    Чудесна е, много се хареса!
    документацията е това :)

    ОтговорИзтриване
  12. Еха, страхотна рецепта! Не съм правила или опитвала такава, защото в София рядко виждам прясна. Ще я пробвам.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Рецептата е страхотна! Правил съм паламуд така и пак ще правя. Само малко допълнение: Когато наредим рибата в буркана, вместо да я заливаме с оставащия сос, слагаме нарязани на шайби мариновани краставички, варен боб, запържен доматен сос или лютеница, както и 2-3 листенца дафинов лист, няколко зърна черен пипер и бахар.

    ОтговорИзтриване
  14. Правил съм паламуд така, но в буркана слагам нарязани мариновани краставички, варен боб и запържени домати или лютеница, както и 2-3 листенца дафинов лист и по няколко зрънца бахар и черен пипер. Става убийствено ропотамо! Костите с стапят напълно!

    ОтговорИзтриване