неделя, 19 октомври 2014 г.

Орехова торта за 3-тия рожден ден на моя блог

Черпя ви с торта, защото днес моят блог има рожден ден. Преди 3 години на тази дата го извадих от нелегалност и той стъпи официално в интернет пространството. Не съм предполагала, че толкова дълго ще се занимавам с него. 
Създадох блога,  за да запиша предпочитаните от сина ми рецепти, който вече е самостоятелен и би желал да готви сам любимите си неща. 
Постепенно стана и моята "тетрадка" за нови и стари рецепти. 
Не бих могла да осъществя този свой проект без помощта на Пепи и Йоли. Благодаря ви, мили приятелки, за помощта и вниманието.
Покрай този блог открих и други приятели, чиито рецепти и пътеписи много ми харесват и винаги чета с огромно удоволствие.
Това е рецептата за торта, която се приготвя в моята фамилия за големи празници.
Научила съм я от майка си и леля си, а те от своята майка, моята баба. И при все че има много рецепти за орехови торти, бих искала да Ви предложа варианта, който съм научила от тях.

Продукти:
За блата:
8 яйца 
8 супени лъжици захар
8 супени лъжици счукани орехи
1 супена лъжица галета 
1-2 супени лъжици какао (зависи дали искате по-светъл или по-тъмен блат) 
1 супена лъжица ром или коняк
Настъргана кора от лимон


За крема:
6 цели яйца
2 чаши от по 200 гр захар
250 гр безсолно масло
3 супени лъжици какао, разтворени в 50 мл прясно мляко или 100 гр натурален шоколад, разтопен на водна баня.


За сиропиране:
Сироп, приготвен от 200 мл вода и сок от портокалово сладко
Ром или коняк


Допълнително за украса и между блатовете:
Крокан с орехи, начукан едро
Карамелизирани орехи
Портокалови корички от сладко

Приготовяне:
Блат:
Белтъците от 8-те яйца се разбиват на плътна пяна с миксер. 
Постепенно, продължавайки разбиването с миксер, към тях се прибавя захарта. 
След това се добавят 8-те жълтъка. Разбива се добре. Получава се пухкава смес.
Внимателно се добавят счуканите орехи, като се разбърква с шпатула.

Добавят се галетата, какаото, лимоновата кора и рома (коняка). 
Разбърква се внимателно, за да не спадне сместа.
В откопчаваща се форма за торта, застлана с хартия за печене, се изсипва внимателно сместа за блата. Формата е с диаметър 26 см.
Пече се в предварително нагрята фурна, като температурата първоначално е 175 градуса Целзий, а впоследствие температурата на фурната се намалява до 150 градуса Целзий.
Блатът е изпечен, когато при пробождането му леко с дървена клечка, тя излиза суха. 

Крем:
6-те цели яйца с 2-те чаши захар се разбиват с тел на водна баня на котлона.
Кремът е готов, когато придобие гъстота на квасено мляко.
Отделно се разбива 200 гр масло само с 1 супена лъжица захар на пяна.
Двата крема се смесват с внимателно бъркане. 
Важно! Кремовете трябва да са с еднаква температура. 
Какаото (без захар) се разтваря с млякото като течен шоколад в съд на  котлона. Ако се използва черен шоколад, съдът се поставя във водна баня. 
Охладената шоколадова смес се добавя към маслено-яйчения крем.


Сглобяване на тортата:
Блатът се разрязва на три платки (може и на две части).
Поставя се долната платка върху поставка за торта. 
Сиропира се леко със сиропа и коняка.
Намазва се с част от крема. Посипва се с портокалови корички, ситно нарязани.
Поставя се втората платка. Процедурата със сиропирането се повтаря. Намазва се с крем и се посипва с едро счукан орехов крокан.
Ако платките са две се посипват с крокан и портокалови корички едновременно.
Най-отгоре се поставя третата платка с гладката страна отгоре.
Сиропира се. Наръсва се с ром или коняк. 
Намаза се с останалия крем, който трябва да е приблизително 1/2 от общото количество.
Кремът се заглажда.
Тортата се украсява с карамелизирани орехи, портокалови корички, черен шоколад.
Готовата торта престоява 1-2 час на стайна температура за да се поемат ароматите от блатовете. 

След това се прибира в хладилник. 
Сервира се охладена, като е най добре да се консумира на другия ден.
Забележки:
Изпекох един блат от 2/3 от сместа, който разрязах на две части и още един от останалата 1/3-та от сместа. Би могло да се изпекат 3 отделни блата. Това е въпрос на преценка и свободно време.
Аз изпекох блатовете вечерта, а на другия ден приготвих крема и сглобих тортата.
Ако не обичате много сладко, може да намалите малко от захарта в крема и да увеличите количеството на какаото.
Когато тортата ще се консумира от деца, ромът (конякът) се заменя с 1/2 капсула есенция със съответния аромат. Тогава се увеличава водата за сиропиране на 300мл.
Изпълнявала съм тортата, като вместо портокалово сладко съм използвала плодовете и сиропа от сладко от зелени смокини.

17 коментара:

  1. Честито Ели!
    Твоят блог е едно прекрасно местенце, където се отбивам с голямо удоволствие. Пожелавам ви все така да вървите напред. А на теб здраве и все така да ни радваш с прекрасните си творения.
    Поздрарви и топли прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, че рожден ден! И Каква торта само! Истински вкусен шедьовър. Много се радвам, че се захвана с този блог, Ели и още повече, че го поддържаш, както сама казваш. Откакто се познаваме еволюцията в готвенето ти е страхотна! Виж се само, цели 14 яйца си прежалила за тази торта. Помниш ли в началото? Повече от едно не даваше да се чукне. Такава си ми скица, и така пък да си те обичам! Бъди ми здрава, много години да ни радваш с вкусните си рецепти.

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник на блога, Ели!
    А за тортата съм сигурна, че е безумно вкусна :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит празник,Ели!
    Още много-много рождени дни!Прекрасно местенце си създала,Ели... все така ни създавай уют и красота...!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Охо, за такава торта ще дойда на място да почерпиш :)
    Честита ти годишнинка на блога, Ели! Много се радвам всеки път, като публикуваш, защото при теб никога няма да намеря "суха" рецепта :) Удоволствие е да те човек човек с всичките размисли и страсти и напътствия.
    Ако може :) по-честичко да пишеш де. Знам, че имаш и едни скътани листи с чернови :)) кога ли ще ги видим тук ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник, Ели!
    Прекрасна торта си ни приготвила. Духна ли вече свещичките?

    ОтговорИзтриване
  7. Честит празник! С пожелание за още много рождени дни и интересни рецепти. А тортата е страхотна, свекърва ми също я прави и от нея имам рецептата :) истинско бижу!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита 3-та годишнина на блога ти, Ели!
    Благодаря за чудесните рецепти, идеи и предложения -
    сърдечни поздрави, с пожелания за още кулинарно вдъхновение и още много х 3!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит рожден ден на прекрасното ти местенце, мила! С удоволствие се отбивам тук. Пожелавам ти много вдъхновения, прекрасни емоции и добри приятелства. Страхотна почерпка, присъединявам се към партито!

    ОтговорИзтриване
  10. Честит празник, Ели!
    Много обичам такива стари рецепти, дано дойде ред да направя и опитам тази твоя тортичка - звучи много вкусно!
    Желая ти още много вкусни рецепти тук, да си по-редовна в публикуването, и ако се осмелиш - надникни и при мен - все нещичко се надявам да си харесаш:)!
    Хубава седмица

    ОтговорИзтриване
  11. Мили приятелки, трогнахте ме с прекрасните си пожелания. Много съм щастлива, че има рецепти, които харесвате.
    Дай Боже да съм здрава, за да продължавам, кога редовно, кога по-рядко, да пиша в този блог.

    ОтговорИзтриване
  12. Честита годишнина, Ели! Още дълги години да поддържаш този блог, защото винаги имаш какво интересно да споделиш!
    За празника много добре си се ориентирала към тази семейна и разкошна торта!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, много ти благодаря. Радвам се, че ти харесва тази торта. Но съм сигурна, че ти прекрасно знаеш рецептата и радваш твоите домашни с това изкушение.

      Изтриване
  13. Ели,честит празник на блога!Да беше се обадила с Весето щяхме да долетим на по парче тортичка,може и на биричка....
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Живе, благодаря за позравлението.
    А ние винаги може да се съберем на по чаша бира. Даже и без повод. Живот и здраве да е.

    ОтговорИзтриване
  15. Ели,честита годишнина на блога!Пожелавам ти още много поводи да празнуваш и да изпълваш страниците с много вкусни рецепти като тази!Чудесна и сочна торта си приготвила!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  16. Мила Роси, благодаря за пожеланията.
    Надявам се, че все някога ще се запознаем и ще изпием по едно мохито.

    ОтговорИзтриване