Черпя ви с торта, защото днес моят блог има рожден ден. Преди 3 години на тази дата го извадих от нелегалност и той стъпи официално в интернет пространството. Не съм предполагала, че толкова дълго ще се занимавам с него.
Създадох блога, за да запиша предпочитаните от сина ми рецепти, който вече е самостоятелен и би желал да готви сам любимите си неща.
Постепенно стана и моята "тетрадка" за нови и стари рецепти.
Не бих могла да осъществя този свой проект без помощта на Пепи и Йоли. Благодаря ви, мили приятелки, за помощта и вниманието.
Покрай този блог открих и други приятели, чиито рецепти и пътеписи много ми харесват и винаги чета с огромно удоволствие.
Това е рецептата за торта, която се приготвя в моята фамилия за големи празници.
Научила съм я от майка си и леля си, а те от своята майка, моята баба. И при все че има много рецепти за орехови торти, бих искала да Ви предложа варианта, който съм научила от тях.
Продукти:
За блата:
8 яйца
8 супени лъжици захар
8 супени лъжици счукани орехи
1 супена лъжица галета
1-2 супени лъжици какао (зависи дали искате по-светъл или по-тъмен блат)
1 супена лъжица ром или коняк
Настъргана кора от лимон
За крема:
6 цели яйца
2 чаши от по 200 гр захар
250 гр безсолно масло
3 супени лъжици какао, разтворени в 50 мл прясно мляко или 100 гр натурален шоколад, разтопен на водна баня.
За сиропиране:
Сироп, приготвен от 200 мл вода и сок от портокалово сладко
Ром или коняк
Допълнително за украса и между блатовете:
Крокан с орехи, начукан едро
Карамелизирани орехи
Портокалови корички от сладко
Приготовяне:
Блат:
Белтъците от 8-те яйца се разбиват на плътна пяна с миксер.
Постепенно, продължавайки разбиването с миксер, към тях се прибавя захарта.
След това се добавят 8-те жълтъка. Разбива се добре. Получава се пухкава смес.
Внимателно се добавят счуканите орехи, като се разбърква с шпатула.
Добавят се галетата, какаото, лимоновата кора и рома (коняка).
Разбърква се внимателно, за да не спадне сместа.
В откопчаваща се форма за торта, застлана с хартия за печене, се изсипва внимателно сместа за блата. Формата е с диаметър 26 см.
Създадох блога, за да запиша предпочитаните от сина ми рецепти, който вече е самостоятелен и би желал да готви сам любимите си неща.
Постепенно стана и моята "тетрадка" за нови и стари рецепти.
Не бих могла да осъществя този свой проект без помощта на Пепи и Йоли. Благодаря ви, мили приятелки, за помощта и вниманието.
Покрай този блог открих и други приятели, чиито рецепти и пътеписи много ми харесват и винаги чета с огромно удоволствие.
Това е рецептата за торта, която се приготвя в моята фамилия за големи празници.
Научила съм я от майка си и леля си, а те от своята майка, моята баба. И при все че има много рецепти за орехови торти, бих искала да Ви предложа варианта, който съм научила от тях.
Продукти:
За блата:
8 яйца
8 супени лъжици захар
8 супени лъжици счукани орехи
1 супена лъжица галета
1-2 супени лъжици какао (зависи дали искате по-светъл или по-тъмен блат)
1 супена лъжица ром или коняк
Настъргана кора от лимон
За крема:
6 цели яйца
2 чаши от по 200 гр захар
250 гр безсолно масло
3 супени лъжици какао, разтворени в 50 мл прясно мляко или 100 гр натурален шоколад, разтопен на водна баня.
За сиропиране:
Сироп, приготвен от 200 мл вода и сок от портокалово сладко
Ром или коняк
Допълнително за украса и между блатовете:
Крокан с орехи, начукан едро
Карамелизирани орехи
Портокалови корички от сладко
Приготовяне:
Блат:
Белтъците от 8-те яйца се разбиват на плътна пяна с миксер.
Постепенно, продължавайки разбиването с миксер, към тях се прибавя захарта.
След това се добавят 8-те жълтъка. Разбива се добре. Получава се пухкава смес.
Внимателно се добавят счуканите орехи, като се разбърква с шпатула.
Добавят се галетата, какаото, лимоновата кора и рома (коняка).
Разбърква се внимателно, за да не спадне сместа.
В откопчаваща се форма за торта, застлана с хартия за печене, се изсипва внимателно сместа за блата. Формата е с диаметър 26 см.
Пече
се в предварително нагрята фурна, като температурата първоначално е 175 градуса
Целзий, а впоследствие температурата на фурната се намалява до 150 градуса
Целзий.
Блатът
е изпечен, когато при пробождането му леко с дървена клечка, тя излиза суха.
Крем:
6-те цели яйца с 2-те чаши захар се разбиват с тел на водна баня на котлона.
Кремът е готов, когато придобие гъстота на квасено мляко.
Отделно се разбива 200 гр масло само с 1 супена лъжица захар на пяна.
Двата крема се смесват с внимателно бъркане.
Важно! Кремовете трябва да са с еднаква температура.
Какаото (без захар) се разтваря с млякото като течен шоколад в съд на котлона. Ако се използва черен шоколад, съдът се поставя във водна баня.
Охладената шоколадова смес се добавя към маслено-яйчения крем.
Сглобяване на тортата:
Блатът се разрязва на три платки (може и на две части).
Поставя се долната платка върху поставка за торта.
Сиропира се леко със сиропа и коняка.
Намазва се с част от крема. Посипва се с портокалови корички, ситно нарязани.
Поставя се втората платка. Процедурата със сиропирането се повтаря. Намазва се с крем и се посипва с едро счукан орехов крокан.
Ако платките са две се посипват с крокан и портокалови корички едновременно.
Най-отгоре се поставя третата платка с гладката страна отгоре.
Сиропира се. Наръсва се с ром или коняк.
Намаза се с останалия крем, който трябва да е приблизително 1/2 от общото количество.
Кремът се заглажда.
Тортата се украсява с карамелизирани орехи, портокалови корички, черен шоколад.
Готовата торта престоява 1-2 час на стайна температура за да се поемат ароматите от блатовете.
След това се прибира в хладилник.
Сервира се охладена, като е най добре да се консумира на другия ден.
Забележки:
Изпекох един блат от 2/3 от сместа, който разрязах на две части и още един от останалата 1/3-та от сместа. Би могло да се изпекат 3 отделни блата. Това е въпрос на преценка и свободно време.
Аз изпекох блатовете вечерта, а на другия ден приготвих крема и сглобих тортата.
Ако не обичате много сладко, може да намалите малко от захарта в крема и да увеличите количеството на какаото.
Когато тортата ще се консумира от деца, ромът (конякът) се заменя с 1/2 капсула есенция със съответния аромат. Тогава се увеличава водата за сиропиране на 300мл.
Изпълнявала съм тортата, като вместо портокалово сладко съм използвала плодовете и сиропа от сладко от зелени смокини.
Крем:
6-те цели яйца с 2-те чаши захар се разбиват с тел на водна баня на котлона.
Кремът е готов, когато придобие гъстота на квасено мляко.
Отделно се разбива 200 гр масло само с 1 супена лъжица захар на пяна.
Двата крема се смесват с внимателно бъркане.
Важно! Кремовете трябва да са с еднаква температура.
Какаото (без захар) се разтваря с млякото като течен шоколад в съд на котлона. Ако се използва черен шоколад, съдът се поставя във водна баня.
Охладената шоколадова смес се добавя към маслено-яйчения крем.
Сглобяване на тортата:
Блатът се разрязва на три платки (може и на две части).
Поставя се долната платка върху поставка за торта.
Сиропира се леко със сиропа и коняка.
Намазва се с част от крема. Посипва се с портокалови корички, ситно нарязани.
Поставя се втората платка. Процедурата със сиропирането се повтаря. Намазва се с крем и се посипва с едро счукан орехов крокан.
Ако платките са две се посипват с крокан и портокалови корички едновременно.
Най-отгоре се поставя третата платка с гладката страна отгоре.
Сиропира се. Наръсва се с ром или коняк.
Намаза се с останалия крем, който трябва да е приблизително 1/2 от общото количество.
Кремът се заглажда.
Тортата се украсява с карамелизирани орехи, портокалови корички, черен шоколад.
Готовата торта престоява 1-2 час на стайна температура за да се поемат ароматите от блатовете.
След това се прибира в хладилник.
Сервира се охладена, като е най добре да се консумира на другия ден.
Забележки:
Изпекох един блат от 2/3 от сместа, който разрязах на две части и още един от останалата 1/3-та от сместа. Би могло да се изпекат 3 отделни блата. Това е въпрос на преценка и свободно време.
Аз изпекох блатовете вечерта, а на другия ден приготвих крема и сглобих тортата.
Ако не обичате много сладко, може да намалите малко от захарта в крема и да увеличите количеството на какаото.
Когато тортата ще се консумира от деца, ромът (конякът) се заменя с 1/2 капсула есенция със съответния аромат. Тогава се увеличава водата за сиропиране на 300мл.
Изпълнявала съм тортата, като вместо портокалово сладко съм използвала плодовете и сиропа от сладко от зелени смокини.
Честито Ели!
ОтговорИзтриванеТвоят блог е едно прекрасно местенце, където се отбивам с голямо удоволствие. Пожелавам ви все така да вървите напред. А на теб здраве и все така да ни радваш с прекрасните си творения.
Поздрарви и топли прегръдки!
Ех, че рожден ден! И Каква торта само! Истински вкусен шедьовър. Много се радвам, че се захвана с този блог, Ели и още повече, че го поддържаш, както сама казваш. Откакто се познаваме еволюцията в готвенето ти е страхотна! Виж се само, цели 14 яйца си прежалила за тази торта. Помниш ли в началото? Повече от едно не даваше да се чукне. Такава си ми скица, и така пък да си те обичам! Бъди ми здрава, много години да ни радваш с вкусните си рецепти.
ОтговорИзтриванеЧестит празник на блога, Ели!
ОтговорИзтриванеА за тортата съм сигурна, че е безумно вкусна :)
Поздрави!
Честит празник,Ели!
ОтговорИзтриванеОще много-много рождени дни!Прекрасно местенце си създала,Ели... все така ни създавай уют и красота...!Прегръдки!
Охо, за такава торта ще дойда на място да почерпиш :)
ОтговорИзтриванеЧестита ти годишнинка на блога, Ели! Много се радвам всеки път, като публикуваш, защото при теб никога няма да намеря "суха" рецепта :) Удоволствие е да те човек човек с всичките размисли и страсти и напътствия.
Ако може :) по-честичко да пишеш де. Знам, че имаш и едни скътани листи с чернови :)) кога ли ще ги видим тук ;)
Честит празник, Ели!
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта си ни приготвила. Духна ли вече свещичките?
Честит празник! С пожелание за още много рождени дни и интересни рецепти. А тортата е страхотна, свекърва ми също я прави и от нея имам рецептата :) истинско бижу!
ОтговорИзтриванеЧестита 3-та годишнина на блога ти, Ели!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудесните рецепти, идеи и предложения -
сърдечни поздрави, с пожелания за още кулинарно вдъхновение и още много х 3!
Честит рожден ден на прекрасното ти местенце, мила! С удоволствие се отбивам тук. Пожелавам ти много вдъхновения, прекрасни емоции и добри приятелства. Страхотна почерпка, присъединявам се към партито!
ОтговорИзтриванеЧестит празник, Ели!
ОтговорИзтриванеМного обичам такива стари рецепти, дано дойде ред да направя и опитам тази твоя тортичка - звучи много вкусно!
Желая ти още много вкусни рецепти тук, да си по-редовна в публикуването, и ако се осмелиш - надникни и при мен - все нещичко се надявам да си харесаш:)!
Хубава седмица
Мили приятелки, трогнахте ме с прекрасните си пожелания. Много съм щастлива, че има рецепти, които харесвате.
ОтговорИзтриванеДай Боже да съм здрава, за да продължавам, кога редовно, кога по-рядко, да пиша в този блог.
Честита годишнина, Ели! Още дълги години да поддържаш този блог, защото винаги имаш какво интересно да споделиш!
ОтговорИзтриванеЗа празника много добре си се ориентирала към тази семейна и разкошна торта!
Поздрави и приятна вечер!
Тили, много ти благодаря. Радвам се, че ти харесва тази торта. Но съм сигурна, че ти прекрасно знаеш рецептата и радваш твоите домашни с това изкушение.
ИзтриванеЕли,честит празник на блога!Да беше се обадила с Весето щяхме да долетим на по парче тортичка,може и на биричка....
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Живе, благодаря за позравлението.
ОтговорИзтриванеА ние винаги може да се съберем на по чаша бира. Даже и без повод. Живот и здраве да е.
Ели,честита годишнина на блога!Пожелавам ти още много поводи да празнуваш и да изпълваш страниците с много вкусни рецепти като тази!Чудесна и сочна торта си приготвила!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеМила Роси, благодаря за пожеланията.
ОтговорИзтриванеНадявам се, че все някога ще се запознаем и ще изпием по едно мохито.