В тези студени и
снежни октомврийски дни душата ми се топли със спомени за септемврийското море и слънце .
През септември
небето е много специално. Сиво-синьо, даже сребристо. Усеща се есента. Но
морето е приказно топло и бистро. Много харесвам този период от годината.
Всъщност ние винаги ходим по това време на море.
Харесали сме си една
къща в малко селце близо до Кавала, където цари тишина и спокойствие. Само кукуригането
на нахален петел ни буди сутрин. Но той ще свърши някой чуден ден като супа в
голямата тенджера, която хазяинът любезно ни предоставя.
Плажът е с прекрасен
пясък, морето е бистро и плитко.
В
далечината се виждат очертанията на остров Тасос. Щом ги зърна и веднага нещо
ми потреперва под сърцето. Сещам се, че всичко това е било българска територия.
Уви. Както и да е, няма да се занимаваме с миналото.
Страхотна атракция се оказа съботният пазар в Кавала. Попаднахме на него случайно. Това е пазар като всички други. С много зеленчуци, плодове, маслини и битачна част, в която основен артикул са пердетата и жакардовите покривки.
По-възрастните като
мен си спомнят мечтата на соц. домакинята – „гръцки пердета”! Освен това се
продава и домашна ракия – „ципуро” със и без анасон.
Над сергиите се разнася страхотна глъчка. Всеки хвали стоката си, но го прави много атрактивно и
на висок глас. От всички страни се разнасят викове, които представляват
възхвала на предлаганата стока. Жалко, че не разбирам езика. Вероятно забавата
би била още по-голяма. Била съм в Турция на пазар за зеленчуци и други „необходими”
за живота на човека – турист стоки, но такава шумотевица не съм чувала. Може би
само в арабските страни има нещо подобно.
Много обичам да се шляя из пазарите за зеленчуци и плодове. Да не говорим за тези за цветя. Там мога да прекарам деня си. Винаги е толкова цветно и весело.
На пазара в Кавала в
един момент се натъкнахме на хладилна ракла на колела. Пълна с пресни миди от
Егейско море. Извадени сутринта и след няколко часа докарани на пазара. Какво му
трябва повече на любителя на морски дарове.
Продукти:
2 кг миди с
черупките
2 литра морска вода
или 4-5 супени лъжици морска сол + вода
1 бутилка от 700 мл
бира
Лимон и студено бяло
вино или бира от запотено шише.
Приготвяне:
Мидите се изплакват.
Махат се тези, които са с разтворена черупка.
Слагат се в голяма
тенджера.
Заливат се с
морската вода и бирата.
Ако няма морска вода
в тенджерата се слага морската сол, бирата и се долива с обикновена вода.
Мидите трябва да се
покрият с течността.
Варят се 3-4 минути.
Щом мидите започнат да се разтварят са готови и тенджерата се отстранява от
котлона.
Изваждат се в голяма
купа.
Тези миди, които не
са се разтворили са негодни за консумация.
Вземате си мида.
Внимавайте! Пари!
Почиствате я от
водораслото, заливате я с малко лимонов сок и „Да ви е сладко”.
Не забравяйте да
отпиете от студеното бяло вино или бира.
Най приятно е да
използвате черупката като малка лъжичка. Така ще се насладите и на сока, който е
останал в нея.
И не забравяйте, че
това кулинарно удоволствие е пълно, когато споделите трапезата си с приятели.
САЛАТА ОТ МИДИ:
Ако искате да се
разнообразите, то може от приготвените по описания начин миди да приготвите
салата.
Продукти:
Почистени ядки от сварените
по горния начин миди
2-3 стръка пресен
лук
3-4 стръка копър
3-4 стръка магданоз
1 супена лъжица
зехтин
Лимонов сок и черен
пипер на вкус
Приготвяне:
Поръсвате ядките от
миди с лимонов сок, зехтин и черен пипер.
Сол се слага само ако
прецените, че не са ви достатъчно солени.
Пресният лук и зелените
подправки се нарязват ситно.
Добавят се към
салатата.
Всичко се разбърква
се и се оставя поне 30 минути, за да се ароматизират мидите.
В хладилник салатата
може да престои до 24 часа.
Публикацията стана
много дълга, но ми се иска да споделя няколко снимки от друго райско кътче в
Гърция – остров Амулиани. Намира се в близост до третия ръкав на Халкидики –
Атон. До него се стига с ферибот, който пътува 15 минути.
Островът предлага
изумителни плажове и бистро море.
В средата на
септември там е пусто. Децата са тръгнали на училище и всеки ден пътуват с ферибота
до сушата и обратно. На пристанището на острова яхват мотопеди или велосипеди и
се отправят към къщите си. Така и не зная какво се случва, когато е зима и има
силно вълнение. Може би си мислите, че там няма вълни. Ами. Има и още как.
Пътувала съм до остров Тасос на 30 декември. Имаше такива вълни, че си спомних
за Титаник, потъването му и т.н. Може би пък при вълшебния остров да не стават
такива работи.
И нали вече е
свършил активният сезон половината заведения не работят.
Но нищо не може да
помрачи усещането, че това е райско кътче. Има хотели, къщи за гости, къмпинг и всичко необходимо за едно приятно летуване.
Ето една лодка, превърната в голям цветарник.
А това е приятелят ми Рики. Булонка на 11 месеца. Млад и енергичен.
С удоволствие се разхожда по пясъка на остров Амулиани. И ето стъпки в пясъка.
Красива украса на крайбрежно заведение.
До пристанището има малък параклис.
Ето и фериботът. Трябва да се връщаме обратно на сушата и от там да поемем към Кавала.
Този остров с чудните си заливчета и непокътната природа не се забравя. Дай Боже догодина да се върна в това райско кътче. Пожелавам ви го и на вас.
Ох, леле. Искам! Много искам! Прекрасни миди, чудни снимки и топли спомени. Какво да иска повече човек?
ОтговорИзтриванеБих се радвала да споделим някой път радостта да си край морето и да похапваш миди с бойни другари.
ИзтриванеИ аз си го пожелавам, Ели. Ама нали в трите сезона почивните дни на Мишо са на язовира, пък единия при пчелите - така ще си остана само с красивите гледки, които предлагаш. Може и миди да предложиш. Няма да откажа. ЧУДЕСНА Е ТАЗИ САЛАТКА!
ОтговорИзтриванеПепи, не се знае кога ще ти се отдаде възможност да посетиш тези хубави места.
ИзтриванеПожелавам ти го от сърце.
А салата от миди с радост ще ти предложа при удобен случай.
Пожелавам ви все така отмарящо и пълнещо душата да почивате,Ели,и благодаря за лятната разходка!
ОтговорИзтриванеПрекрасна публикация, такива снимки приемам по всяко време на годината:) какво по-хубаво от прекрасните морски спомени. Чудесни са и морските изкушения! Поздрави!
ОтговорИзтриванеРоси, Кате, много ми е приятно, че съм ви доставила удоволствие с малкия си и нескопосан разказ.
ОтговорИзтриване