неделя, 2 ноември 2014 г.

Сладкиш с тиква и Хелоуин

Знаем, че Хелоуин не е български празник. И какво от това. Винаги е хубаво да се разнообразим, да се повеселим и не на последно място да похапнем нещо вкусно.
Разрових старата тетрадка на мама и намерих тази рецепта, която много ми хареса. 


Продукти:
За корите:
200 гр. меко масло
7 супени лъжици студена вода
Брашно за умерено твърдо тесто – около 300 гр.
Щипка сол

За плънката:
Около 200 гр. настъргана тиква
1 чаша нарязани орехи
2 супени лъжици галета
2-3 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка канела

Приготвяне:
От маслото, водата и брашното се омесва тесто.  
Оформя се топка.
Завива се във фолио за свежо съхранение.
Поставя се в хладилник, за да отпочине тестото около 2 часа.

Приготвя се плънката.
Настъргва се тиквата.
Към нея се добавят захарта, орехите, галетата и канелата.
Разбърква се.
Тестото се разделя на две равни части.
Кръгла форма  с диаметър 26 см. се намазва съвсем леко с масло.
Половината тесто се разточва и с получената кора се покрива дъното на формата.
Надупчва се леко с вилица.
Върху кората се разстила плънката.
Втората част от тестото също се разточва и се покрива плътно плънката.
Сладкишът се надупчва на няколко места с вилица.
Пече се около 25 минути във фурна, предварително загрята на 175 градуса Целзий с включен вентилатор.  
Още топъл сладкишът се наръсва обилно с пудра захар.

Весел Хелоуин!

8 коментара:

  1. Страхотен сладкиш, Ели,
    любими съставки, вкусове и аромати - масло, тиква,орехи и канела...
    Много ми хареса спомена ти за лятото и това чудесно есенно предложение,
    благодаря за удоволствието и голяма прегръдка за теб.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Диди.
    Правиш ме много щастлива с твоя коментар.

    ОтговорИзтриване
  3. леле, каква страшна тиква :) Но сладкиша повече ми харесва, стига да има кой да почерпи :)
    Девойко Ели, ти си много редовна напоследък, браво!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен сладкиш и фенерчето е много весело. Аз приемам тези празници, като начин да се забавляваме и повеселим. А тук определено е хем вкусно, хем забавно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Какъв сладкиш, Ели, браво!
    Взимам си парченце за следобедното кафенце!
    Поздрави от дъждовния Баку.

    ОтговорИзтриване
  6. Момичета, благодаря ви.
    Идеята ми за украсата беше страшна тиква, ама тя се получи весела.
    Нищо. И така става.
    Аля, вземи си парченце за кафето и дано намалее дъжда в Баку.
    Защото трябва да снимаш и да ни показваш тамошните красоти.

    ОтговорИзтриване
  7. Eлианче,мила,сладкишът в ябълков вариант също е фантастичен!поздравления!Венчето!

    ОтговорИзтриване
  8. Мила Венче, благодаря за хубавите думи.
    Надявам се, че ще опиташ този сладкиши с тиква.

    ОтговорИзтриване