Знаем, че Хелоуин не е български празник. И какво от това. Винаги е хубаво да се разнообразим, да се повеселим и не на последно място да похапнем нещо вкусно.
Разрових старата тетрадка на мама и намерих тази рецепта, която много ми хареса.
Разрових старата тетрадка на мама и намерих тази рецепта, която много ми хареса.
Продукти:
За корите:
200 гр. меко масло
7 супени лъжици студена вода
Брашно за умерено твърдо тесто – около 300 гр.
Щипка сол
Щипка сол
За плънката:
Около 200 гр. настъргана тиква
1 чаша нарязани орехи
2 супени лъжици галета
2-3 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка канела
Приготвяне:
От маслото, водата и брашното се омесва тесто.
Оформя се топка.
Завива се във фолио за свежо съхранение.
Поставя се в хладилник, за да отпочине тестото около 2 часа.
Приготвя се плънката.
Настъргва се тиквата.
Към нея се добавят захарта, орехите, галетата и канелата.
Разбърква се.
Тестото се разделя на две равни части.
Кръгла форма с
диаметър 26 см. се намазва съвсем леко с масло.
Половината тесто се разточва и с получената кора се покрива дъното на
формата.
Надупчва се леко с вилица.
Върху кората се разстила плънката.
Втората част от тестото също се разточва и се покрива плътно
плънката.
Сладкишът се надупчва на няколко места с вилица.
Пече се около 25 минути във фурна, предварително загрята на 175 градуса
Целзий с включен вентилатор.
Весел Хелоуин!
Страхотен сладкиш, Ели,
ОтговорИзтриванелюбими съставки, вкусове и аромати - масло, тиква,орехи и канела...
Много ми хареса спомена ти за лятото и това чудесно есенно предложение,
благодаря за удоволствието и голяма прегръдка за теб.
Благодаря ти, Диди.
ОтговорИзтриванеПравиш ме много щастлива с твоя коментар.
леле, каква страшна тиква :) Но сладкиша повече ми харесва, стига да има кой да почерпи :)
ОтговорИзтриванеДевойко Ели, ти си много редовна напоследък, браво!
Страхотен сладкиш и фенерчето е много весело. Аз приемам тези празници, като начин да се забавляваме и повеселим. А тук определено е хем вкусно, хем забавно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКакъв сладкиш, Ели, браво!
ОтговорИзтриванеВзимам си парченце за следобедното кафенце!
Поздрави от дъждовния Баку.
Момичета, благодаря ви.
ОтговорИзтриванеИдеята ми за украсата беше страшна тиква, ама тя се получи весела.
Нищо. И така става.
Аля, вземи си парченце за кафето и дано намалее дъжда в Баку.
Защото трябва да снимаш и да ни показваш тамошните красоти.
Eлианче,мила,сладкишът в ябълков вариант също е фантастичен!поздравления!Венчето!
ОтговорИзтриванеМила Венче, благодаря за хубавите думи.
ОтговорИзтриванеНадявам се, че ще опиташ този сладкиши с тиква.