петък, 7 ноември 2014 г.

Печени червени чушки с хрян

С тази публикация искам да завърша засега раздела с туршиите. 
Рецептата не се среща често. Аз поне не съм я виждала.
Зная я от моята майка.
Чушките са много вкусни, а от от хряна стават приятно пикантни.
Продукти:
За 5 кг червени чушки
4-5 корена хрян
1 литър винен оцет 6%
1 чаша*  сол
1/2 чаша захар
Препържено и охладено олио


*Чашата е с вместимост 200мл.

Приготвяне: 
Червените чушки се опичат, обелват и се оставят в наклонен съд,
за да се отцеди сокът им.

Хрянът се настъргва на ситното ренде. Аз го смлях в кухненския робот. 
От предвидените оцет, сол и захар се сварява марината и се охлажда.
Чушките се нареждат в стъклен съд, като върху всеки ред се ръси от настъргания хрян.

Заливат се с охладената марината, като трябва да потънат в нея.
Така приготвените чушки престояват в маринатата на хладно от 12 до 15 часа. 
След това се отцеждат от маринатата, без да се маха хряна.
Чушките се подреждат плътно в буркани от компот и се заливат  с препържено и охладено олио.


Туршията не се стерилизира. Съхранява се на хладно. 
Преди консумация трябва да престои поне една седмица.
Опитайте и вярвам, че няма да съжалявате.






10 коментара:

  1. ооо тези ти чушки съм ги правила, Ели и са чудесна салата! Само да не беше това стържене на хряна :(( всичките синуси се отпушват.
    Поздрави девойко Ели и спорни събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, спомням си, че ги направи тези чушки. Да не би да е лошо да си прочистиш синусите.
      Поздрави и хубава вечер.

      Изтриване
  2. Цялата ти серия с рецепти за туршии е страхотна, Ели
    и краставичките, и "отлежалата", сега и тази за чушки с хрян -
    колоритни, интересни, различни и гарантирано вкусни...
    Благодаря много и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диди.
      Много се радвам, че харесваш тези рецепти. Правиш ме много щастлива.

      Изтриване
  3. За пръв път я виждам тази рецепта, дори и подобна не съм срещала, благодаря ти, че я сподели! Представям си каква вкусотия са тези чушки. Вълшебни бурканчета! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате.
      Бих се радвала, ако опиташ тези чушки.

      Изтриване
  4. Аууу Ели, какво е това...Мммм...чушки с хрян, само предполагам колко е вкусно...Чудно е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аля, благодаря.
      Чушките стават наистина вкусни. Ще се радвам, ако ги опиташ.

      Изтриване
  5. Едва сега виждам тази рецепта и съм много заинтригувана! Записвам си я, защото за пръв път срещам такава, а имам хрян! Живот и здраве, догодина ще пробвам!
    Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тили, за проявения интерес.
      Съжалявам, че малко късно публикувах рецептата, но направих туршийката преди няколко дни.
      Поздрави и хубава неделя.

      Изтриване