Това е любимата туршия на съпруга ми.
Рецептата е наистина руска. Това са краставички, които щом станат готови и веднага се започва консумацията им. С хубава българска ракия. Евентуално може и с водка.
Няма точно количество на краставичките. Колкото закупите.
За ориентир мога да отбележа, че за 1 буркан с вместимост 3 л са необходими около 2 кг краставички.
Продукти:
Краставички
Винен оцет
Сол
Черен синап
Съцветия от копър или семена от копър
Приготвяне:
Краставичките се измиват и се накисват 2-3 часа в студена вода.
Нареждат се в бурканите, в които ще се съхраняват.
Бурканите се доливат със студена вода.
Водата обратно се излива в съд и се премерва.
Приготвя се разтвор за заливане на зеленчука, като пропорцията е:
на 14 чаши вода
1 чаша сол
1 чаша винен оцет.
Маринатата се сварява и охлажда.
Във всеки буркан се поставят 2-3 супени лъжици синапено семе, завързано в марля.
Между краставичките се поставят съцветия от копър или 2-3 супени лъжици семе от копър.
Заливат се с охладената марината.
След третия ден туршията се претака 5-6 пъти.
Консумира се веднага след като е готова.
Съцветията от копър придават приятен вкус, а синапът прави краставичките хрупкави.
Рецептата е наистина руска. Това са краставички, които щом станат готови и веднага се започва консумацията им. С хубава българска ракия. Евентуално може и с водка.
Няма точно количество на краставичките. Колкото закупите.
За ориентир мога да отбележа, че за 1 буркан с вместимост 3 л са необходими около 2 кг краставички.
Продукти:
Краставички
Винен оцет
Сол
Черен синап
Съцветия от копър или семена от копър
Приготвяне:
Краставичките се измиват и се накисват 2-3 часа в студена вода.
Нареждат се в бурканите, в които ще се съхраняват.
Бурканите се доливат със студена вода.
Водата обратно се излива в съд и се премерва.
Приготвя се разтвор за заливане на зеленчука, като пропорцията е:
на 14 чаши вода
1 чаша сол
1 чаша винен оцет.
Маринатата се сварява и охлажда.
Във всеки буркан се поставят 2-3 супени лъжици синапено семе, завързано в марля.
Между краставичките се поставят съцветия от копър или 2-3 супени лъжици семе от копър.
Заливат се с охладената марината.
След третия ден туршията се претака 5-6 пъти.
Консумира се веднага след като е готова.
Съцветията от копър придават приятен вкус, а синапът прави краставичките хрупкави.
ее най-после ги увековечи, Ели :) така няма да се притеснявам, че ще изгубя рецептата, дадена ми от приятелка :)
ОтговорИзтриванеМного са вкусни тези краставички, нали съм ги дегустирала :)
Хубав понеделник на теб!
Не знаех, че ролята на синапа е да ги прави хрупкави. Благодаря ти, че сподели, задължително ще пробвам следващата година да сложа синап в бурканите. Чудни хрупкавелки си имате! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПепи, Кате, много ми е приятно, че харесвате тази рецепта.
ОтговорИзтриванеТя е изпитана многократно през годините..
Ели, чудни краставички. Руснаците много ги обичат. Наистина са много вкусни. Благоларя за рецептата!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Аля, благодаря ти.
ИзтриванеЛичи си, че със съпруга сме били на работа в бившия Съветски съюз, нали.
Пожелавам ти хубави почивни дни.