Рецептата дойде при мен от приятелката ми Марга.
Не съм правила друг път туршия по тази технология.
Тъй като количеството на зеленчуците ми се видя огромно, направих малко за проба.
И, ако съм жива и здрава догодина, пак ще я направя.
Продукти за пълна доза:
Не съм правила друг път туршия по тази технология.
Тъй като количеството на зеленчуците ми се видя огромно, направих малко за проба.
И, ако съм жива и здрава догодина, пак ще я направя.
10 кг зеле
4 кг карфиол
4 кг моркови
4 кг камби
1 глава целина
листа от целина
1 кг сол
8 л вода
3 шишета по 700 мл винен
оцет = 2.10 л
800 гр. захар
черен пипер на зърна
по желание скилидки чесън
Приготвяне:
Зеленчуците се почистват,
измиват и нарязват ситно.
Посипват се с 1 кг сол и
се заливат с 8 л вода.
Така престояват 24 часа,
като периодично се разбъркват.
След 24 часа се отцеждат
от течността.
Отделената вода със сол
се изхвърля.
800 гр. захар се
разтварят в 2.10 л винен оцет.
С тази смес се заливат
отцедените зеленчуци.
Така престояват 48 часа,
като отново се разбъркват периодично.
След този период
зеленчуците се слагат в буркани.
Добавят се зърната черен
пипер и скилидките чесън.
Заливат се с получения
сок, от захар, вода и това, което зеленчуците са отделили.
Туршията не се
стерилизира.
Количеството зеленчуци за пълна доза за нуждите на нашата фамилия е огромно.
Количеството зеленчуци за пълна доза за нуждите на нашата фамилия е огромно.
Аз приготвих 1/10 от него.
Сметнах общото тегло на
зеленчуците – с главата целина приблизително 23 кг .
Или аз съм използвала:
2,30кг
смесени зеленчуци
100гр сол
800 мл вода
210 мл оцет
80 гр. захар
От това количество
напълних един буркан с вместимост 2 л.
Чудна туршийка, колко е цветна и пъстра:). Прекрасна вечер!
ОтговорИзтриванеМного колоритно, свежо и красиво изглежда, -
ОтговорИзтриванеи на мен ми е интересна тази технология, предполагам, че и не е много солена...
Благодаря за рецептата Ели, поздрави и хубав ден.
Вкуснота!
ОтговорИзтриванеЕли, чудна туршийка. До година и аз ще се пробвам!
ОтговорИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванеДиди,
Милена,
Аля,
Благодаря за хубавите думи.
Тази туршийка е много удобна за консумация.
Разбъркаш я, опиташ я. Снимаш я, пак я опиташ.
И така, докато стигне до буркана, значително намалява.
Пожелавам ви хубави почивни дни.