Продукти:
2
бр. средно големи патладжана с тегло
около 500 гр.
250
гр. гъби
1
голяма глава лук
1
морков
150
гр. синьо сирене
1
голяма шепа накълцани орехи
2
супени лъжици зехтин
Сол
и черен пипер на вкус
Около
50 мл вода
Зехтин
за намазване на тавичката
50
гр. настърган пармезан или кашкавал за поръсване
Приготвяне:
Патладжаните
се измиват.
Разрязват
се по дължина.
Издълбава
се патладжана, като се оставя дебелина на стената около 1 см.
Кухината
се посолява и се оставя около 30-40 минути да се отцеди кафявата вода.
Лукът
и морковите се нарязват ситно.
Задушават
се в 1 супена лъжица зехтин под капак при умерена температура на котлона.
Когато
омекнат към тях се добавят почистените и нарязани на ивички гъби.
Към
задушените зеленчуците се добавя синьото сирене и се разбърква, за да се
разтопи.
Към
сместа се слагат накълцаните орехи.
Подправя
със сол и черен пипер на вкус.
Лодките
от патладжани се изплакват. Отцеждат се.
Слагат
се в тавичка , намазана леко със зехтин, с отвора нагоре.
Намазват
се вътре със зехтин – 1 супена лъжица.
Напълват
се със зеленчуковата смес.
Тавичката
се покрива с фолио.
Ястието
се пече при температура около 175 градуса Целзий с включен вентилатор, докато
патладжанът омекне.
Отстранява
се фолиото.
Патладжаните се поръсват с настъргания пармезан или кашкавал.
Тавичката
се връща обратно във фурната, докато патладжаните се запекат и се получи златиста коричка.
На
мен ястието ми хареса и топло и студено.
Ако
остане от плънката, може да се разпредели около патладжаните или да се напълнят
гъби.
Ти и гъби? Какво ти стана бе жена? Каква е тази еволюция?
ОтговорИзтриванеМила Йоли, ям гъби. Култивирани. А диво растящите .....
ИзтриванеТова ястие ми харесва много.
Вкусно постно ястие!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти, Тили.
ИзтриванеПриятна неделя.
Ели това много ме изкуши! Ужасно съм любопитна за вкуса на това ястие, много интересна комбинация :).
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и усмихната неделя!
Много вкусно постно ястие, благодаря за рецептата! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного ароматна гозба....Браво,Ели!
ОтговорИзтриванеДианка, Кате, Милена, благодаря ви за проявения интерес към рецептата на това постно ястие.
ОтговорИзтриванеА ако го сготвите, ще съм благодарна да кажете своето мнение. Както и да споделите това, което може би не сте одобрили в рецептата.
Благодаря и ви пожелавам хубава седмица.