Продукти:
Около 1 кг свински или телешки език
1 морков
1 глава стар лук
10 зърна черен пипер
1 чаена лъжичка сол
2 пакечета желатин на д-р Йоткер
Приготвяне:
Езикът се сварява в тенджера под налягане с 2.500л вода, заедно с морков, главата стар лук, сол и зърната черен пипер за около 1 час и половина.
Още топъл се обелва от ципата и се нарязва на филийки. Посолява се на вкус и се поръсва със смлян черен пипер.
Отделя се 750 мл бульон, в който е врял езикът. Прецежда се. Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
Желатинът се залива с 50 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Разтопява се на водна баня и се добавя към бульона. Течността се оставя да се охлади, но не и да желира.
Форма за торта с диаметър 26 см или форма за терин се облицова с фолио за свежо съхранение.
Сипва се слой с дебелина около 5 мм от бульона с желатин и се оставя на студено да желира.
Подреждат се филийките език, като между тях може да се наредят кръгчета кисели краставички и парченца от сварения морков.
Слоят от език се залива със съвсем малко бульон с желатин и отново се оставя на хладно да желира.
При 3-ти етап се изсипва внимателно останалият бульон с желатин.
Оставя се отново на студено да желира.
Когато желираният език е готов се обръща в поднос с подходяща форма.
Украсява се по желание.
По желание желираният език може да се сервира със сос от майонеза с кисели краставички, с хрян или с горчица.
Около 1 кг свински или телешки език
1 морков
1 глава стар лук
10 зърна черен пипер
1 чаена лъжичка сол
2 пакечета желатин на д-р Йоткер
Приготвяне:
Езикът се сварява в тенджера под налягане с 2.500л вода, заедно с морков, главата стар лук, сол и зърната черен пипер за около 1 час и половина.
Още топъл се обелва от ципата и се нарязва на филийки. Посолява се на вкус и се поръсва със смлян черен пипер.
Отделя се 750 мл бульон, в който е врял езикът. Прецежда се. Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
Желатинът се залива с 50 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Разтопява се на водна баня и се добавя към бульона. Течността се оставя да се охлади, но не и да желира.
Форма за торта с диаметър 26 см или форма за терин се облицова с фолио за свежо съхранение.
Подреждат се филийките език, като между тях може да се наредят кръгчета кисели краставички и парченца от сварения морков.
Слоят от език се залива със съвсем малко бульон с желатин и отново се оставя на хладно да желира.
При 3-ти етап се изсипва внимателно останалият бульон с желатин.
Оставя се отново на студено да желира.
Когато желираният език е готов се обръща в поднос с подходяща форма.
Украсява се по желание.
По желание желираният език може да се сервира със сос от майонеза с кисели краставички, с хрян или с горчица.
Обичам желиран език!
ОтговорИзтриванеТвоят е много апетитен, Ели!
Дани, много ти благодаря за хубавия коментар.
ИзтриванеМного ефектно, колоритно и вкусно - Класика...
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ели, поздрави, хубав и усмихнат ден!
Една от любими вкусотии. Изглежда перфектно!!!
ОтговорИзтриванеАля, много си внимателна.
ИзтриванеБлагодаря ти.
Обожавам всичко с език,Ели,страхотно си го оформила,чуден е!
ОтговорИзтриванеМного съм горда от похвала ти за оформянето на желирания език.
ИзтриванеРоси, благодаря ти.
А, Ели, това си е моят език, че и опитвала съм го при тебе - чу-ден -е!
ОтговорИзтриванеВесе, само да решим, ще се съберем и пак ще те почерпя с желиран език.
ИзтриванеХубав ден.
Пълен кеф е това! Кога ще го ядем?
ОтговорИзтриванеКазвате дата, събираме се, аз го приготвям. И после... каквото сабя покаже.
ОтговорИзтриванеХаресвам всичко приготвено с език, но желиран у дома няма да се пласира - дъщерята ненавижда всичко желирано, независимо какво! :)
ОтговорИзтриванеТака че ще се почерпя от твоята вкусотия! Ели!
Поздрави!
Тили, моят син не само желиран, а никакъв език не иска да яде. Така че остава варианта да го приготвим за нас си.
ОтговорИзтриванеС удоволствие те черпя.