четвъртък, 29 януари 2015 г.

Стар боб с кисело зеле и рогата мерудия

Любимо постно ястие. Когато има кисело зеле винаги го приготвям. В тези мигове в кухнята се разнася неповторимият аромат на рогатата мерудия.


Продукти:
1чаена чаша стар боб
1 средно голяма кисела зелка
1 глава лук
2-3 домата от консерва или 1 супена лъжица доматено пюре
1 суха червена чушка
7-8 супени лъжици олио
1 чаена лъжичка червен пипер 
рогата мерудия (клонче сминдух )
сол на вкус и черен пипер на вкус

Приготовяне:
Бобът се накисва от вечерта. На другия ден се кипва 2 пъти и всеки път се изхвърля водата, в която е врял. 
Слага се да ври с главата лук, 2 супени лъжици олио и вода по преценка (около 1 литър).
Зелето се измива, отцежда, нарязва се на ситно и се запържва леко в 3-4 супени лъжици олио. Сипва се приблизително 1 чаена чаша зелев сок и 1 чаена чаша вода. Добавя се черен  пипер и сухата червена чушка.
След като зелето омекне, към него се добавя свареният стар боб, заедно с част от водата, в която е врял.
В останалото нагорещено олио се слагат пасираните домати или размито с малко вода от боба доматено пюре и леко се запържват. 
Добавя се червеният пипер, разбърква се и се добавя при сместа от двата зеленчука.
Ястието се изсипва в тава. Добавя се клонче суха рогата мерудия, по желание люта чушка и се запича във фурна. 
След запичането ястието трябва да остане сочно.



Колко мазнина и вода ще се сложи, зависи от количеството боб.
Ако зелето е много солено и кисело, не се слага сол.
По желание може да се използва лют червен пипер.
Може да се използва джоджен, но точно неповторимият аромат на рогатата мерудия ме плени и аз започнах да харесвам това ястие. 


"Рогата мерудия" е едно от многото наименования на сминдух. Смлените семена на това растение представляват подправката "чимен". Използва се за кайзеровани меса, пастърми и други.
Чименът участва в състава и на друг мой любим микс от подправки - "хмели-сунели". Присъства в малки количества и в кърито. Има силно антисептично действие. 
Всичко, приготвено с рогата мерудия, чимен или смлян сминдух, е много вкусно. Тази подправка купувам от пазара в Казанлък.
Ето снимка на сухата рогата мерудия (сминдух)



8 коментара:

  1. Класика! Много обичана и у дома рецепта, Ели, ама да си жива и здрава, дето ме открехна ти за рогата мерудия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина обичана класика. Много се радвам, че съм успяла да те запаля по рогатата мерудия. Тя наистина заслужава внимание.
      Поздрави.

      Изтриване
  2. Ех, че прекрасен бобец! И така ми се дояде ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Йоли. И ние много обичаме тази манджица.

      Изтриване
  3. Любима комбинация! Чудех се каква е тая рогата мерудия, то било сминдух! :) При следващото готвене, а то ще е скоро, ще пробвам с тази подправка.
    Хубави почивни дни, Ели!

    ОтговорИзтриване
  4. Еха, каква класика! И много подходяща за това неподходящо време.

    ОтговорИзтриване
  5. И за мен любима комбинация, Ели,
    много вкусно ястие, а за рогатата мерудия - не знаех...
    Благодаря ти, сърдечни поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване