Тази рецепта видях в списание Рецепти за здраве".
Преработих я в постен вариант.
И тъй като имах лапад, не се поколебах да приготвя тази гарнитура.
Ако се добавят сирене и примерно забулени яйца, от гарнитура се превръща в чудесно основно ястие.
Продукти:
6 средно големи картофа (около 1 кг.)
1 връзка лапад
1 връзка пресен лук
2 супени лъжици зехтин или олио
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Картофите се обелват, нарязват на шайби и сваряват в подсолена вода до готовност.
Част от водата се отделя, за да се разреди пюрето при нужда.
Картофите се пасират на пюре.
Лападът се измива. Почиства се средната жилка. Нарязва се наситно.
В тенджерка се задушава лукът в мазнината, докато омекне. Добавя се лападът.
Зелениите се разбъркват се и се добавят към картофеното пюре.
Всичко се смесва и се подправя със сол и черен пипер на вкус.
Ако прецените, че пюрето е много гъсто, може да го разредите с отделената вода
от варенето на картофите.
Вариант е да се използват масло и прясно мляко.
Преработих я в постен вариант.
И тъй като имах лапад, не се поколебах да приготвя тази гарнитура.
Ако се добавят сирене и примерно забулени яйца, от гарнитура се превръща в чудесно основно ястие.
Продукти:
6 средно големи картофа (около 1 кг.)
1 връзка лапад
1 връзка пресен лук
2 супени лъжици зехтин или олио
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Картофите се обелват, нарязват на шайби и сваряват в подсолена вода до готовност.
Част от водата се отделя, за да се разреди пюрето при нужда.
Картофите се пасират на пюре.
Лападът се измива. Почиства се средната жилка. Нарязва се наситно.
В тенджерка се задушава лукът в мазнината, докато омекне. Добавя се лападът.
Зелениите се разбъркват се и се добавят към картофеното пюре.
Всичко се смесва и се подправя със сол и черен пипер на вкус.
Ако прецените, че пюрето е много гъсто, може да го разредите с отделената вода
от варенето на картофите.
Вариант е да се използват масло и прясно мляко.
Не мога да повярвам, девойко Ели :)
ОтговорИзтриванеИмаш нова публикация в блога?! Браво, чудесна иде я за гарнитура е!
Благодаря, Пепи. Реших да подновя писането на блога. Дано да е успешно.
ИзтриванеЕли,и аз лапад много използвам,но винаги го бланширам и хвърлям водата,защото нагарча.Но ще направя твоята гарнитура...
ОтговорИзтриванеЖиве, става дума за водата, в която сме варили картофите.
ИзтриванеЩе се радвам, ако направиш тази гарнитура. Гарантирам, че е много вкусна.