неделя, 17 април 2016 г.

Пюре от картофи и лапад

Тази рецепта видях в списание Рецепти за здраве".
Преработих я в постен вариант. 
И тъй като имах лапад, не се поколебах да приготвя тази гарнитура.
Ако се добавят сирене и примерно забулени яйца, от гарнитура се превръща в чудесно основно ястие. 
Продукти:
6 средно големи картофа (около 1 кг.)
1 връзка лапад
1 връзка пресен лук
2 супени лъжици зехтин или олио
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Картофите се обелват, нарязват на шайби и сваряват в подсолена вода до готовност.
Част от водата се отделя, за да се разреди пюрето при нужда.
Картофите се пасират на пюре.
Лападът се измива. Почиства се средната жилка. Нарязва се наситно. 
В тенджерка се задушава лукът в мазнината, докато омекне. Добавя се лападът.
Зелениите се разбъркват се и се добавят към картофеното пюре.
Всичко се смесва и се подправя със сол и черен пипер на вкус.
Ако прецените, че пюрето е много гъсто, може да го разредите с отделената вода 
от варенето на картофите.

Вариант е да се използват масло и прясно мляко.

4 коментара:

  1. Не мога да повярвам, девойко Ели :)
    Имаш нова публикация в блога?! Браво, чудесна иде я за гарнитура е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепи. Реших да подновя писането на блога. Дано да е успешно.

      Изтриване
  2. Ели,и аз лапад много използвам,но винаги го бланширам и хвърлям водата,защото нагарча.Но ще направя твоята гарнитура...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, става дума за водата, в която сме варили картофите.
      Ще се радвам, ако направиш тази гарнитура. Гарантирам, че е много вкусна.

      Изтриване