понеделник, 18 април 2016 г.

Голямата лападова сарма

Наближава Великден и Гергьовден.
Традиционно за тези светли разници ние, българите, готвим агнешко месо .
Представям ви една много лесна и бърза рецепта. Вместо да готвите малки Сарми с лапад, приготвяте една голяма. Вкусът е неотразим. 
Добавянето на гъби кладница си е лично мое откритие. Малките парченца от този продукт напомнят за дробчета. По този начин ястието напомня за дроб сарма. 
Ако се изключи каймата и се увеличи количеството на гъбите, ще се получи чудесно постно ястие, което също наподобява дроб-сарма.
Дано ви хареса рецептата. Възползвайте се от нея, докато лападът е все още млад и по-крехък.
Продукти:
300 гр. агнешка или телешка кайма
1 връзка пресен лук
125 гр. (половин опаковка) гъби кладница
1 чашка с вместимост 100 мл ориз
1/2 китка магданоз
2 чаени лъжички сух джоджен или 1/2 китка пресен
сол и черен пипер на вкус
2-3 супени лъжици зехтин

листа от лапад
Кръгъл по-дълбок съд с диаметър 20-22 см

Приготвяне:
Лукът и магданозът се нарязват наситно.
Оризът се измива.
Гъбите се нарязват също ситно.
Зеленчуците и оризът се добавят към каймата.
Всичко се омесва с ръка.
Подправя се със сол, черен пипер, джоджен и магданоз.
Отново се омесва всичко с ръка.
Лападът се почиства от средната жилка, като се внимава да не се разкъсат листата.
Съдът се тапицира се с листа от лапад, като те трябва да висят извън него и са с гладката страна надолу.
На дъното се изсипва лъжица мазнина.
Върху листата се слага сместа от кайма, ориз, гъби и подправки.
Притиска се и се изравнява.
Каймата се завива с листата лапад.
Изсипва се останалата мазнина.
Залива се с вода без да се покрива сармата.
Съдът се покрива с капак или с алуминиево фолио.
Пече се във фурна, загрята до 200 градуса Целзий с включен вентилатор за около 15 минути.
Намалява се температурата на 150 градуса Целзий и се пече още около 20 минути или до готовност.
Ястието се сервира по желание с кисело мляко.
Може да се използва масло вместо зехтин. 
Вариант е да се приготви в индивидуални съдчета, както е показано на горната снимка.

11 коментара:

  1. Много уважителна сармичка, Ели! С кеф бих си хапнала такава, вместо да навивам дребни, но при нас лапада попремина вече. Нищо. Следващия път. Или пък да взема да прескоча за обяд до вас :)

    ОтговорИзтриване
  2. Заповядай. Има още. И лапад ще ти подаря.

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно! Още примлясвам като си спомня вкуса на твоето агнешко с лозов лист. И това ще е много вкусно! ММм ..

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти, мила Йоли за хубавите думи.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти, мила Йоли за хубавите думи.

    ОтговорИзтриване
  6. Ами така де, да си дойдем на думата:). Сериозна сарма, за сериозни хора. Чудесна. Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти, Кате. Пожелавам ти хубави празници.

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесна идея, Ели -
    много ми харесва, а вариантът с гъби кладница би бил страхотен!
    Благодаря, поздрави за теб и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти, Диди.
    Много съм щастлива, че харесваш тази рецепта.

    ОтговорИзтриване
  10. Ехааааа, на това му се казва сарма:)))Много добре звучи и изглежда,поздравления!

    ОтговорИзтриване