понеделник, 28 ноември 2016 г.

Тортата на водопроводчика или Честит рожден ден, Ели!

Бях твърдо решила тази година за моя рожден ден да купя готова торта. Да прецакам (типично по български) ближните.
Но нещата не винаги стават така, както сме ги замислили.
Първо се появи украсата за торта. Водопроводни части от шоколад, при това белгийски! Чешмяна канелка и спирателен кран. С диаметър Dy 1/2". Просто мечта за всеки ВиК човек.
При вида им сърцето ми се разтуптя от вълнение. Съпругът ми веднага ми ги подари и с това беше решена съдбата на празничната торта.
Следващите мисли бяха насочени към вида на блатовете. На такава прекрасна украса не подхождат разни бели, розовички, нежни и други подобни блатове. Сетих се за моите Сладки с черен пипер. Това беше решението. Лютички блатове, много шоколад и всичко това увенчано с чешмяна канелка. Приказка!
Няма да напиша на колко години ставам, но при всички положения не съм поумняла кой знае колко. Важното е да сме здрави и дай Боже да не ни стигне склероза. Освен това е много важно да ни е весело.

Необходими продукти:

За лютия шоколадов блат:

200 гр. масло
200 гр. черен шоколад
3 цели яйца
3 жълтъка
2 супени лъжици захар
8 супени лъжици бяло брашно (около 135 грама)
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 пакетче ванилия
1 чаена лъжичка ситно смлян черен пипер

За целувчения блат:
3 белтъка
4 супени лъжици захар
200 гр. смлени запечени орехи
1/2 пакетче ванилия
1 супена лъжица царевично натурално нишесте

Крем:

500 гр. маскарпоне
400 гр. заквасена сметана
3 супени лъжици захар
100 гр. горчив шоколад
1 чаена лъжичка черен пипер
1 пакетче желатин
50 мл. вода за разтваряне на желатина

За сиропиране на блатовете:

100 мл вода
3 суп. л. портокалова захар или захар + портокалова есенция

Между блатовете - озахарени портокалови колички или портокалови корички от сладко


Украса  -  по желание


Приготвяне на блатовете:


Лют шоколадов блат:

На водна баня се разтопяват шоколадът и маслото.
Бъркат се, за да се хомогенизират.
След охлаждане при непрекъснато биене с тел се прибавят едно по едно яйцата и жълтъците.
Добавят се захарта, ванилията и черният пипер. Продължава се да се разбива сместа с тел.
Добавя се брашното с бакпулвера. Разбърква се внимателно с шпатула.
Дъното на форма за торта с диаметър 26 см. се покрива с хартия за печене.
Стените се намазват с масло.
Сместа за блатовете се изсипва във формата.
Пече се при температура 160 градуса Целзий при включен вентилатор за около 15-17 минути.
Когато блатът се охлади го разрязваме на две части хоризонтално.

Целувчен блат:

Белтъците се разбиват много добре.
Добавя се захарта и отново се разбива сместа. Орехите се запичат леко и се смилат.
Добавят се към белтъците и захарта.
Добавят се царевичното нишесте и ванилията.
Дъното на форма за торта с диаметър 26 см. се покрива с хартия за печене.
Изсипва се сместа за целувчения блат.
Пече се при 80 градуса Целзий, докато се изсуши.
Охлажда се.

Крем:

Шоколадът за крема се разтопява на водна баня.
Към него се добавя черния пипер.
Охлажда се.
Желатинът се залива с вода и когато набъбне, внимателно се разтопява на водна баня.
Сметаната се разбива на пухкав крем.
Добавя се захарта и разбиването продължава.
Постепенно към сметаната се добавя сиренето маскарпоне.
При непрекъснато разбиване се слагат шоколадът и разтопеният желатин.
Кремът се охлажда добре.

100 мл. вода се кипват заедно с портокаловата захар. Сиропът се охлажда.


Сглобяване на тортата:

Преди да се използва кремът се разбива отново.
Върху чиния за торта се поставя половината шоколадов блат. Сиропира се.
Намазва се с 1/3 от крема. Посипва се с портокалови корички.
Поставя се целувчения блат.
Намазва се с втората третина от крема.
Отново се поръсват портокалови корички.
Върху крема се слага втората половина от шоколадовия блат.
Сиропира се.
Тортата се покрива с останалия крем.
Украсява се по желание.

Готовата торта се оставя 2 часа на стайна температура, за да поеме ароматите.

Съхранява се на хладно.

При комбинирането на сладко и люто се получи отличен резултат. 

Вкусът на тортата основно е на шоколад и портокал.
Когато преглътнете хапка, остава лек пикантен привкус.

Ако прецените, че захарта е малко за Вашия вкус, може да увеличите количеството й.

Аз използвам желатин и ванилена захар на д-р Йоткер (не е реклама, а пояснение).

8 коментара:

  1. Честит рожден ден, Ели! По вода да ти върви, тортата е уникална и неповторима :)
    Ако онзи ден на Коледния базар в София не бях видяла тирбушон от шоколад, определено нямаше да повярвам, че твоята украса е ядлива:)
    PS При мен обаче снимките ти тук не се зареждат. Видях ги във ФБ.

    ОтговорИзтриване
  2. Здрава и честита да си, Ели! И кранчето никога да не спира да тече - дали ще е мед и мляко, бистра водица или капки щастие, но все да пълни чашата!
    Тортата е много оригинална и с интересен вкус! Много ме впечатли! Обещавам си да я направя.
    Прегръдки от мен и още веднъж: Честит рожден ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Елидраг, ЧРД. И не съжалявай за "поумняването" .Хубаво е да носим в себе си и малко неразумност. Така се живее по- интересно. Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Много оригинална торта за рождения ден! И тук да ти честитя, здрава и щастлива бъди, никаква склероза и много весели моменти! :)
    Не знам само при мен ли е така, но снимките ти не се виждат. Видях ги в групата и затова се отбих и тук, за да прочета рецептата.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит рожден ден, Ели, поздравления с най-сърдечни пожелания за
    здраве, късмет и успехи, творческо и кулинарно вдъхновение...
    Тортата звучи впечатляващо - много интересна идея,
    разкош от аромати, вкусове и предполагам визия.
    съжалявам, че на моя компютър не се отварят снимките/

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви за пожеланията за моя празник. Много се радвам, че сте харесали тортата.
    Не зная какъв е проблемът със снимките. Ще се опитам отново да ги кача в блога.

    ОтговорИзтриване
  7. Голяма сладуранка си ти, радвам се, че се появи:)Честит рожден ден, със закъснение, но от сърце ти желая нестихващи вдъхновения, прерасни моменти с любимите ти хора, но най-важното да си жива и здрава! Кранчето е жестоко. Виждала съм разни инструменти от шоколад, много готини са наистина, но твоето приложение е просто трепач! Поздрави,Ели!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Таман щях да те критикувам, че не почерпи за РД-то, пък то - пропуснала съм да се почерпя:)
    Ели, уникална торта, много е яка!
    На първата снимка бях убедена, че си сложила да снимаш някаква ръждива част от чешма (другите ВИК термини много не са ми ясни на мен:)))
    На колкото и да си, винаги ме впечатлява младежкия ти дух, следащия път дай рецепта и за него:))
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване