Но нещата не винаги стават така, както сме ги замислили.
Първо се появи украсата за торта. Водопроводни части от шоколад, при това белгийски! Чешмяна канелка и спирателен кран. С диаметър Dy 1/2". Просто мечта за всеки ВиК човек.
Следващите мисли бяха насочени към вида на блатовете. На такава прекрасна украса не подхождат разни бели, розовички, нежни и други подобни блатове. Сетих се за моите Сладки с черен пипер. Това беше решението. Лютички блатове, много шоколад и всичко това увенчано с чешмяна канелка. Приказка!
Необходими продукти:
За лютия шоколадов блат:
200 гр. масло
200 гр. черен шоколад
3 цели яйца
3 жълтъка
2 супени лъжици захар
8 супени лъжици бяло брашно (около 135 грама)
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 пакетче ванилия
1 чаена лъжичка ситно смлян черен пипер
За целувчения блат:
3 белтъка
4 супени лъжици захар
200 гр. смлени запечени орехи
1/2 пакетче ванилия
1 супена лъжица царевично натурално нишесте
Крем:
500 гр. маскарпоне
400 гр. заквасена сметана
3 супени лъжици захар
100 гр. горчив шоколад
1 чаена лъжичка черен пипер
1 пакетче желатин
50 мл. вода за разтваряне на желатина
За сиропиране на блатовете:
100 мл вода
3 суп. л. портокалова захар или захар + портокалова есенция
Между блатовете - озахарени портокалови колички или портокалови корички от сладко
Украса - по желание
Приготвяне на блатовете:
Лют шоколадов блат:
На водна баня се разтопяват шоколадът и маслото.
Бъркат се, за да се хомогенизират.
След охлаждане при непрекъснато биене с тел се прибавят едно по едно яйцата и жълтъците.
Добавят се захарта, ванилията и черният пипер. Продължава се да се разбива сместа с тел.
Добавя се брашното с бакпулвера. Разбърква се внимателно с шпатула.
Дъното на форма за торта с диаметър 26 см. се покрива с хартия за печене.
Стените се намазват с масло.
Сместа за блатовете се изсипва във формата.
Пече се при температура 160 градуса Целзий при включен вентилатор за около 15-17 минути.
Когато блатът се охлади го разрязваме на две части хоризонтално.
Целувчен блат:
Белтъците се разбиват много добре.
Добавя се захарта и отново се разбива сместа. Орехите се запичат леко и се смилат.
Добавят се към белтъците и захарта.
Добавят се царевичното нишесте и ванилията.
Дъното на форма за торта с диаметър 26 см. се покрива с хартия за печене.
Изсипва се сместа за целувчения блат.
Пече се при 80 градуса Целзий, докато се изсуши.
Охлажда се.
Крем:
Шоколадът за крема се разтопява на водна баня.
Към него се добавя черния пипер.
Охлажда се.
Желатинът се залива с вода и когато набъбне, внимателно се разтопява на водна баня.
Сметаната се разбива на пухкав крем.
Добавя се захарта и разбиването продължава.
Постепенно към сметаната се добавя сиренето маскарпоне.
При непрекъснато разбиване се слагат шоколадът и разтопеният желатин.
Кремът се охлажда добре.
100 мл. вода се кипват заедно с портокаловата захар. Сиропът се охлажда.
Сглобяване на тортата:
Преди да се използва кремът се разбива отново.
Върху чиния за торта се поставя половината шоколадов блат. Сиропира се.
Намазва се с 1/3 от крема. Посипва се с портокалови корички.
Поставя се целувчения блат.
Намазва се с втората третина от крема.
Отново се поръсват портокалови корички.
Върху крема се слага втората половина от шоколадовия блат.
Сиропира се.
Тортата се покрива с останалия крем.
Украсява се по желание.
Готовата торта се оставя 2 часа на стайна температура, за да поеме ароматите.
Съхранява се на хладно.
При комбинирането на сладко и люто се получи отличен резултат.
Вкусът на тортата основно е на шоколад и портокал.
Когато преглътнете хапка, остава лек пикантен привкус.
Ако прецените, че захарта е малко за Вашия вкус, може да увеличите количеството й.
Аз използвам желатин и ванилена захар на д-р Йоткер (не е реклама, а пояснение).
Честит рожден ден, Ели! По вода да ти върви, тортата е уникална и неповторима :)
ОтговорИзтриванеАко онзи ден на Коледния базар в София не бях видяла тирбушон от шоколад, определено нямаше да повярвам, че твоята украса е ядлива:)
PS При мен обаче снимките ти тук не се зареждат. Видях ги във ФБ.
Здрава и честита да си, Ели! И кранчето никога да не спира да тече - дали ще е мед и мляко, бистра водица или капки щастие, но все да пълни чашата!
ОтговорИзтриванеТортата е много оригинална и с интересен вкус! Много ме впечатли! Обещавам си да я направя.
Прегръдки от мен и още веднъж: Честит рожден ден, мила!
Елидраг, ЧРД. И не съжалявай за "поумняването" .Хубаво е да носим в себе си и малко неразумност. Така се живее по- интересно. Весел празник!
ОтговорИзтриванеМного оригинална торта за рождения ден! И тук да ти честитя, здрава и щастлива бъди, никаква склероза и много весели моменти! :)
ОтговорИзтриванеНе знам само при мен ли е така, но снимките ти не се виждат. Видях ги в групата и затова се отбих и тук, за да прочета рецептата.
Поздрави!
Честит рожден ден, Ели, поздравления с най-сърдечни пожелания за
ОтговорИзтриванездраве, късмет и успехи, творческо и кулинарно вдъхновение...
Тортата звучи впечатляващо - много интересна идея,
разкош от аромати, вкусове и предполагам визия.
съжалявам, че на моя компютър не се отварят снимките/
Благодаря ви за пожеланията за моя празник. Много се радвам, че сте харесали тортата.
ОтговорИзтриванеНе зная какъв е проблемът със снимките. Ще се опитам отново да ги кача в блога.
Голяма сладуранка си ти, радвам се, че се появи:)Честит рожден ден, със закъснение, но от сърце ти желая нестихващи вдъхновения, прерасни моменти с любимите ти хора, но най-важното да си жива и здрава! Кранчето е жестоко. Виждала съм разни инструменти от шоколад, много готини са наистина, но твоето приложение е просто трепач! Поздрави,Ели!!!
ОтговорИзтриванеТаман щях да те критикувам, че не почерпи за РД-то, пък то - пропуснала съм да се почерпя:)
ОтговорИзтриванеЕли, уникална торта, много е яка!
На първата снимка бях убедена, че си сложила да снимаш някаква ръждива част от чешма (другите ВИК термини много не са ми ясни на мен:)))
На колкото и да си, винаги ме впечатлява младежкия ти дух, следащия път дай рецепта и за него:))
Прегръдка!