неделя, 10 юни 2012 г.

Печена сьомгова пъстърва с билки


Продукти:

Сьомгова пъстърва около 1 кг (или друг вид пъстърва)
Соев сос
2-3 супени лъжици зехтин
1 голяма глава стар лук
1 чаша от 200 мл смлени кедрови или орехови ядки 
2 супени лъжици галета
2 скилидки чесън
1 китка магданоз
1 китка копър
5-6 стръка прясна мащерка или 1 чаена лъжичка суха
Сол и черен пипер на вкус
Около 150 мл вода + бяло вино

Приготвяне:
Рибата се почиства. Маринова се поне за 1 час със соев сос и черен пипер.
Нарязаният наситно лук се задушава в част от зехтина с много малко вода.
Към него се добавят смлените ядки, галетата и смачканите скилидки чесън.
Сместа се оставя да изстине и галетата да поемат излишната вода.
Прибавят се нарязаните наситно подправки.
Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
В тавичка, намазана със зехтин, се поставя като канапе 1/3 от сместа с подправките.
Върху него се поставя рибата. Посолява се. Коремната й кухина се напълва с 1/3 от сместа.
Така приготвената риба се намазва със зехтин и се покрива с останалата част от подправките, смесени с ядки, лук и галета.


Налива се водата и бялото вино.
Тавичката се завива с фолио.
Пече се в предварително загрята при температура около 180 градуса Целзий фурна.
Когато рибата е готова се маха фолиото и се пече още около 5 минути, за да се получи хрупкава коричка.


Сервира се с гарнитура и салата по избор.




5 коментара:

  1. Ели, пиша коментара отново, с надежда този път да се получи:)
    Много ми харесват новите ти предложения,
    но рибата е точно по мой вкус-
    Ароматна комбинация от билки, бяло вино и ядки, с препечена коричка и лимон...
    Благодаря за споделената идея,
    сърдечни поздрави и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диди, много ти благодаря за хубавите думи.
      Ето, получих твоя коментар.
      Това забавяне може би има връзка с новата форма на управление на блоговете.
      Открих, че при стария вид не мога да коригирам публикувани вече рецепти.
      Приятна вечер и спорна седмица.

      Изтриване
  2. Ей,най-сетне и ти да се облажиш с рибка. Васко къде избяга? Страхотна е рецептата!

    ОтговорИзтриване
  3. ......... тук съм безмълвна. Тази риба е уникално вкусна и се радвам, че не те спря лошия поглед Драгомиров, та я приготви и ме нагости с нея. Е, нямам щастието да узная как е била с магданоза, но пък си безкрайно благодарна, Ели, че ми го спести :))) Не че не ям готвен магданоз, ама друго си е да го няма.
    Благодаря ти и за рецептата и за вкусната рибка, дето сготви :)

    ОтговорИзтриване
  4. Девойки, много се радвам, че харесвате тази рецепта за риба.
    Важното е, че почти не мирише, когато се готви.
    Пепи,не знаеш какво губиш, като не консумираш магданоз.
    Йоли, г-н Драгомиров беше на среща с бойни другари, състуденти.

    ОтговорИзтриване