Продукти:
Сьомгова
пъстърва около 1 кг (или друг вид пъстърва)
Соев сос
2-3 супени
лъжици зехтин
1 голяма глава
стар лук
1 чаша от 200
мл смлени кедрови или орехови ядки
2 супени лъжици
галета
2 скилидки
чесън
1 китка
магданоз
1 китка копър
5-6 стръка
прясна мащерка или 1 чаена лъжичка суха
Сол и черен
пипер на вкус
Около 150 мл
вода + бяло вино
Приготвяне:
Рибата се
почиства. Маринова се поне за 1 час със соев сос и черен пипер.
Нарязаният
наситно лук се задушава в част от зехтина с много малко вода.
Към него се
добавят смлените ядки, галетата и смачканите скилидки чесън.
Сместа се
оставя да изстине и галетата да поемат излишната вода.
Прибавят се
нарязаните наситно подправки.
Подправя се със
сол и черен пипер на вкус.
В тавичка,
намазана със зехтин, се поставя като канапе 1/3 от сместа с подправките.
Върху него се
поставя рибата. Посолява се. Коремната й кухина се напълва с 1/3 от сместа.
Така
приготвената риба се намазва със зехтин и се покрива с останалата част от
подправките, смесени с ядки, лук и галета.
Налива се водата
и бялото вино.
Тавичката се
завива с фолио.
Пече се в предварително
загрята при температура около 180 градуса Целзий фурна.
Когато рибата е
готова се маха фолиото и се пече още около 5 минути, за да се получи хрупкава
коричка.
Сервира се с
гарнитура и салата по избор.
Ели, пиша коментара отново, с надежда този път да се получи:)
ОтговорИзтриванеМного ми харесват новите ти предложения,
но рибата е точно по мой вкус-
Ароматна комбинация от билки, бяло вино и ядки, с препечена коричка и лимон...
Благодаря за споделената идея,
сърдечни поздрави и хубава неделя, Диана
Диди, много ти благодаря за хубавите думи.
ИзтриванеЕто, получих твоя коментар.
Това забавяне може би има връзка с новата форма на управление на блоговете.
Открих, че при стария вид не мога да коригирам публикувани вече рецепти.
Приятна вечер и спорна седмица.
Ей,най-сетне и ти да се облажиш с рибка. Васко къде избяга? Страхотна е рецептата!
ОтговорИзтриване......... тук съм безмълвна. Тази риба е уникално вкусна и се радвам, че не те спря лошия поглед Драгомиров, та я приготви и ме нагости с нея. Е, нямам щастието да узная как е била с магданоза, но пък си безкрайно благодарна, Ели, че ми го спести :))) Не че не ям готвен магданоз, ама друго си е да го няма.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти и за рецептата и за вкусната рибка, дето сготви :)
Девойки, много се радвам, че харесвате тази рецепта за риба.
ОтговорИзтриванеВажното е, че почти не мирише, когато се готви.
Пепи,не знаеш какво губиш, като не консумираш магданоз.
Йоли, г-н Драгомиров беше на среща с бойни другари, състуденти.