понеделник, 28 май 2012 г.

Сладки с масло и орехи



Продукти:
120 гр.  масло
110 гр. захар
2 яйца
150 гр. брашно
2-3 супени лъжици  прясно мляко
1 чаена чаша (250 мл.) смлени орехи
1 чаена лъжичка бакпулвер
ром, коняк или ванилия за ароматизиране

украса – разтопен горчив шоколад, счукан крокан, дребни захарни фигурки

Приготвяне:
Маслото се разбива със захарта.
Едно по едно се прибавят яйцата.
Разбърква се добре.
Постепенно се добавя и пресятото брашно, смесено с бакпулвера.
Слага се прясното мляко.
На финала се добавят смлените орехи и избраният аромат.
Тестото се получава много меко и лепкаво.
Оформят се топчета с влажни ръце и слагат на разстояние върху хартия за печене.
При печене сладките се разливат и получават кръгла форма.
Пекат се във фурна, нагрята предварително до 175 градуса Целзий, докато порозовеят.



Охладените сладки се украсяват с шоколад, разтопен на водна баня.
По желание може да се слепят с мармалад от кайсии или друг конфитюр.
Излизат приблизително 35 единични бройки

6 коментара:

  1. Ами ако се наложи да ги слепим, какво правим с едната останала?
    Хм?
    Чуднички са, Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, харесват ми!
    Даже много! И скоро децата у дома ще бъдат зарадвани;)

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусни сладки! Реших да ги направя, но не разбрах колко яйца се слагат.

    ОтговорИзтриване
  4. Моля за извинение. Забравила съм да напиша броя на яйцата - 2 бр.
    Опитах се да коригирам рецептата, но нещо не се получава.
    Още веднъж пиша - 2 броя яйца.
    Хубав ден.

    ОтговорИзтриване
  5. рецептата е добра ,но брашното е малко.наложи ми се да прибавя още,поне още толкова

    ОтговорИзтриване