петък, 18 май 2012 г.

Баничките със зеленчуци на Ели

Това са любими банички. Комбинацията от зеленчуци съм си я съставила аз, така както на мен ми харесва. Когато някой продукт липсва или забравя да го сложа, никак не се отразява на вкуса им.
Е, старая се да не забравям подправките, защото са важни.


Продукти:
1 пакет тънки кори за баница – 400гр.
1 стрък праз
1  връзка пресен лук
1 малка консерва грах
2 червени чушки
2 зелени чушки
2 моркова
1 тиквичка
150 гр. гъби  
1 кубче зеленчуков бульон
2-3 супени лъжици кедрови ядки
2-3 супени лъжици галета
сол, черен пипер, копър, риган.
растителна мазнина (олио или зехтин)

1 жълтък за намазване
едро счукани кедрови ядки или сусам за поръсване

Приготвяне:
Нарязаните на ситно зеленчуци се задушават в малко мазнина с 2-3 супени лъжици вода.
Натрошава се кубчето зеленчуков бульон в сместа.
При задушените зеленчуци си добавя свареният грах.
Кедровите ядки се запичат на сух тиган и се добавят към зеленчуковата смес.


Плънката се подправя със сол на вкус, черен пипер, копър и риган.
Добавят се галетата и всичко се разбърква добре. Галетата спояват зеленчуците.
Плънката се оставя да изстине.

От една кора се получава една баничка.
Намазва се с мазнина половината кора и се прегъва на две.
Отново се намазва половината и пак се прегъва на две.
Получава се правоъгълник, който се намазва.
Слага се плънка в единия край.
Кората се подгъва (ширина 1.5см) от двата края по дългата страна и после се навива на малко руло в другата посока. По този начин не изтича плънката .

Готовите банички се намазват  с малко мазнина и разбит жълтък.
Поръсват се със счукани кедрови ядки или сусам.
Пекат се при температура 175 градуса Целзий, докато порозовеят.
Консумират се охладени.
Подходящо мезе за бира или вино.


Баничките ги правя и по време на пости. Тогава не ги намазвам с жълтък, а само с мазнина и поръсвам с ядки или морска сол.

6 коментара:

  1. викаш с айран да не ги хабим, така ли?
    Ами хубаво, ще слушам. Щом ти казваш, наздраве :))

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, страхтно предложение, баничките са толкова апетитни.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ели, Пепи, благодаря.
    Сигурно става да се консумират и с айрян, ама защо?! Смешка де.

    ОтговорИзтриване
  4. Има и праз, доядоха ми се такива банички, Много добре изглеждат на снимката и добре е описано как се приготвят, благодаря за което!

    ОтговорИзтриване
  5. Ели,баничките са много апетитни...
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване