четвъртък, 17 май 2012 г.

Задушено агнешко бутче

Това ястие го зная от моята майка. А тя от нейната майка. Надявам се, някой след мен да поеме щафетата.
Майка ми го готвеше с агнешко или овче месо. В нашето семейство винаги са се харесвали. Но има хора, които не обичат тази миризма. Тогава спасението е по време на готвене в соса да се сипе една малка чашка ракия. Или просто не се задушава овче месо. Въпрос на предпочитания.
Важното е да се подходи с търпение към приготвяне на ястието. Става бавно, но е неизразимо вкусно.


Продукти:
1 задно агнешко бутче
1 голям морков
1 глава чесън
2-3 супени лъжици олио
50 гр. масло
готов гъст доматен сок (количество по преценка) или  3-4 супени лъжици доматено пюре
150 мл топла вода
100 мл бяло вино
5-6 зърна черен пипер
1 дафинов лист
1 чаена лъжичка брашно или натурално нишесте
1 чаена лъжичка захар
сол и смлян черен пипер на вкус
по желание магданоз за поръсване на готовото ястие

Приготвяне:
Агнешкото бутче се обезкостява.
Морковът се почиства и нарязва на малки пръчици с дължина около 15мм.
Главата чесън се почиства от люспите и се разделя на скилидки.
Месото се разстила. Шпикова се с парчетата морков и скилидки чесън.
Поръсва се със сол и смлян черен пипер.
Навива се на руло и се завързва с памучен конец или със специален готварски канап.

Запържва се от всички страни в олиото.

Месото се премества в тенджера с широко дъно. Сипват се топлата вода и бялото вино.
Добавят се маслото и зърната черен пипер. Тенджерата се покрива с капак.
След като ястието заври, силата на котлона се намалява и се оставя месото да омекне, като се готви продължително при ниска температура. Щом алкохолът от виното се изпари, може периодично месото да се обръща, за да омекне равномерно.
Готовото месо се изважда от тенджерата.
Към останалия сос от задушаването се прибавя доматения сок или размито в малко студена вода доматено пюре. Количеството им е по преценка. Зависи какво количество доматен сос бихте искали да получите. Оставя се да поври няколко минути. Ако е необходимо, сосът се уплътнява с брашно или нишесте, също размити в малко студена вода.
Добавя се дафиновият лист. Оставя се сосът отново да поври няколко минути.
Подправя се със захарта и по преценка със сол.
След като сосът е готов се премахва дафиновият лист.
Отстранява се конецът от рулото.
Месото се нарязва на филии.
Сервира се с доматения сос и гарнитура от картофено пюре.
По желание се наръсва с пресен магданоз, нарязан наситно.


3 коментара:

  1. Страхотно! По подобен начин приготвям телешко месце, сега ще опитам и са агнешко :) А който не хапва агнешко и шилешко или овче месце просто не знае какво губи :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, аз съм от тези на които не им понася миризмата на овче месо, обаче младо 15 килограмово агънце, печено на жар понасям :))) С много пресен лук и джоджен в плънката!
    А по визуална преценка и предвид подправките, това, твоето роле много ще си пасне с хубаво, пазарджишко вино! ;)
    Спорен петък и слънчеви почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Момичета, радвам се, че ястието ви харесва.
    Ирма, никакво съмнение няма, че му подхожда хубаво пазарджишко вино.
    Приятни почивни дни и аз ви пожелавам.

    ОтговорИзтриване