Щом дойде пролет и всички обичат да похапват ястия със спанак, коприва, лапад.
В нашето семейство са на почит сармички с лапад. Желателно е да са с агнешко или ярешко месо.
Продукти:
Около 500 гр. агнешко месо, много ситно накълцано или смляно на кайма
1/2 кафена чашка ориз
4-5 супени лъжици олио (масло, зехтин)
1 връзка пресен лук
2 средно големи домата
листа от лапад
1 връзка магданоз
джоджен
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
На листата от лапад се изрязва част от средната жилка. Внимава се да не се разкъсат листата. Почистените и измити листа се бланшират съвсем за кратко. Може да се сложат да омекнат и в МВ на средна мощност – 10 листа за около 1 минута.
Към агнешкото месо се прибавя пресният лук, нарязан наситно, измитият ориз и настърганите домати. Слагат се зелените подправки и се подправя всичко със сол и черен пипер. Каймата се омесва добре.
Свиват се сарми с омекналите листа от лапад.
На дъното на съд се слагат 2 супени лъжици олио.
Сармите се подреждат плътно. Наръсват се с останалата мазнина.
Заливат се с топла вода до горния им ръб.
Пекат се под капак или фолио, докато водата се поеме напълно и останат на мазнина.
По желание се консумират с кисело мляко.
В нашето семейство са на почит сармички с лапад. Желателно е да са с агнешко или ярешко месо.
Продукти:
Около 500 гр. агнешко месо, много ситно накълцано или смляно на кайма
1/2 кафена чашка ориз
4-5 супени лъжици олио (масло, зехтин)
1 връзка пресен лук
2 средно големи домата
листа от лапад
1 връзка магданоз
джоджен
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
На листата от лапад се изрязва част от средната жилка. Внимава се да не се разкъсат листата. Почистените и измити листа се бланшират съвсем за кратко. Може да се сложат да омекнат и в МВ на средна мощност – 10 листа за около 1 минута.
Към агнешкото месо се прибавя пресният лук, нарязан наситно, измитият ориз и настърганите домати. Слагат се зелените подправки и се подправя всичко със сол и черен пипер. Каймата се омесва добре.
Свиват се сарми с омекналите листа от лапад.
На дъното на съд се слагат 2 супени лъжици олио.
Сармите се подреждат плътно. Наръсват се с останалата мазнина.
Заливат се с топла вода до горния им ръб.
Пекат се под капак или фолио, докато водата се поеме напълно и останат на мазнина.
По желание се консумират с кисело мляко.
Чудесна идея. И аз много обичам сарми :)
ОтговорИзтриванеИ при теб сарми. Ама вие да не сте се наговорили???
ОтговорИзтриванеЦелувки от мен!