Всеки, който ме познава знае, че харесвам всякаква риба. От цаца до кит. Каквото падне. Да, ама съпругът мил да не чуе и да не види риба. И все гледам да въртя едни рецепти, при които не мирише. При това приготвям риба 4-5 пъти в годината. И все едни бели риби, постни, завити във фолио... Ах, как обичам пържена цаца! Или сафрид. Или друга дребна или едра и много миришеща риба. И печена на скара. Изобщо всякаква.
Днес обаче реших и сготвих това, което ми харесва много и мирише умерено - скумрия в тенджера под налягане. Рецептата я зная от моята приятелка Нинчето, а тя от приятели, които са я научили в Созопол. Та затова е "Скумрия по созополски". Едва ли там я приготвят с океанска скумрия, но тук друга няма. РибАро това предлага.
Това е страхотно мезе за биричка или бяло вино.
Доставката на скумрията беше полукриминално деяние. В заверата дейно участие взе и една приятелка. Изчистен и леко посолен, рибокът престоя една нощ тайно в хладилника. Ле-ле, ако беше надушил съпругът! Обаче всичко мина благополучно. Представям Ви крайния резултат.
Продукти:
Изчистена скумрия около 1 кг.
Приблизително 2 чаени лъжички сол (ако обичате по-солено, увеличете солта)
3-4 бр. зърна бахар
Около 15 зърна черен пипер
2-3 листа дафинов лист
олио и оцет в равни количества
Приготвяне:
Изчистената риба се нарязва на шайби с дебелина около 2 см.
Парчетата се подреждат на дъното на тенджерата под налягане.
Поставят се подправките и всичко се поръсва със сол.
Заливат се с равни части олио и оцет. Течността трябва да покрие едва парчетата риба.
След като вентилът на тенджерата под налягане се завърти, котлонът се намалява и се оставя рибата да се готви час и половина. Изключва се и тенджерата се оставя без да се отваря, докато се охлади.
Рибата се изважда и се оставя да изстине.
Парчетата се подреждат в буркан и се заливат с течността, която е останала след варенето.
Рибата се съхранява се до една седмица в хладилник.
При мен това количество риба запълни един ред от тенджерата под налягане.
За измерване на олиото и оцета използвах чаша с вместимост 200 мл. Общото количество течност от 400 мл. покри точно парчетата риба.
Рибата се получава приятно киселичка.
Ако не харесвате кисело, намалете малко количеството оцет.
Днес обаче реших и сготвих това, което ми харесва много и мирише умерено - скумрия в тенджера под налягане. Рецептата я зная от моята приятелка Нинчето, а тя от приятели, които са я научили в Созопол. Та затова е "Скумрия по созополски". Едва ли там я приготвят с океанска скумрия, но тук друга няма. РибАро това предлага.
Това е страхотно мезе за биричка или бяло вино.
Доставката на скумрията беше полукриминално деяние. В заверата дейно участие взе и една приятелка. Изчистен и леко посолен, рибокът престоя една нощ тайно в хладилника. Ле-ле, ако беше надушил съпругът! Обаче всичко мина благополучно. Представям Ви крайния резултат.
Продукти:
Изчистена скумрия около 1 кг.
Приблизително 2 чаени лъжички сол (ако обичате по-солено, увеличете солта)
3-4 бр. зърна бахар
Около 15 зърна черен пипер
2-3 листа дафинов лист
олио и оцет в равни количества
Приготвяне:
Изчистената риба се нарязва на шайби с дебелина около 2 см.
Парчетата се подреждат на дъното на тенджерата под налягане.
Поставят се подправките и всичко се поръсва със сол.
Заливат се с равни части олио и оцет. Течността трябва да покрие едва парчетата риба.
След като вентилът на тенджерата под налягане се завърти, котлонът се намалява и се оставя рибата да се готви час и половина. Изключва се и тенджерата се оставя без да се отваря, докато се охлади.
Рибата се изважда и се оставя да изстине.
Парчетата се подреждат в буркан и се заливат с течността, която е останала след варенето.
Рибата се съхранява се до една седмица в хладилник.
При мен това количество риба запълни един ред от тенджерата под налягане.
За измерване на олиото и оцета използвах чаша с вместимост 200 мл. Общото количество течност от 400 мл. покри точно парчетата риба.
Рибата се получава приятно киселичка.
Ако не харесвате кисело, намалете малко количеството оцет.
Всичко тук намирисва на криминално деяние. Признавай си за колко време проводи от вас Драгомиров, та да не усети не средната, ами силно миришеща скумрия :)
ОтговорИзтриванеОбаче изглежда много добре. Язък, че изхвърлих тенджерата под наБлягане.
Веднага си признай къде беше Васил! Ако е заминал и не си се обадила ... тежко ти! Да ми ядеш риба сама! Ама ха!
ОтговорИзтриванеЗа ваше сведение Драгомиров старши беше долу в офиса. И още не съм измила тенджерата под налягане. Като се приберем вкъщи мое чудо, та ничие ще бъде. Ама любовта към рибата иска жертви. Приятна вечер ви желая. А аз ще изпия чаша вино за ваше здраве. С риба за мезе. И аз съм човек де.
ОтговорИзтриванеЕх, че хубава ... изглежда страхотно -
ОтговорИзтриванеобожавам риба, а точно такава не съм правила.
Много ми хареса рецептата и ще си я запиша,
благодаря, Ели, хубав и успешен ден!
Много се радвам, че харесваш рецептата.
ИзтриванеХубав ден, Диди.
Изглежда вЪрхЪТ! Само дето не ползвам такава тенджера. Ще стане ли в нормална?
ОтговорИзтриванеИлианче, предполагам, че ще стане и в обикновена тенджера.
ОтговорИзтриванеПросто процесът на готвене ще е по-дълъг.
Поздрави и хубава вечер..
Аз пък без такава тенджера не мога! Имаме две и само ги редуваме!
ОтговорИзтриванеНякъде бях чела подобна рецепта и знам че много се учудих защо толкова много време се вари рибата! В коментарите пишеше, че костите просто се стопяват и не се усещат.
Рибката изглежда толкова апетитно, че ще се пробвам и аз!
Хубава вечер, Ели!
Такава риба не съм пробвала, нито опитвала, нито приготвяла, но изглежда много вкусно! Страхотна рецепта, поздрави!
ОтговорИзтриванеТили, Кате, благодаря ви за хубавите думи.
ОтговорИзтриванеКостите на рибата наистина почти се стапят и биха могли да се ядат и те.
Пожелавам ви хубава нова седмица..
Час и половина..? Заради костите ли толкова дълго се готви?....То иначе МЕСО костите се готви по- кратко..в тенджерата..
ОтговорИзтриванеМакар и със закъснение да ти отговоря.
ИзтриванеДа, точно идеята да се стопят костите продиктува дългото време на варене в тенджерата под налягане.
Хубава вечер.
Ето ми рибката, по твоята рецепта, Ели.
ОтговорИзтриванеЧудесна е, много се хареса!
документацията е това :)
Еха, страхотна рецепта! Не съм правила или опитвала такава, защото в София рядко виждам прясна. Ще я пробвам.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Рецептата е страхотна! Правил съм паламуд така и пак ще правя. Само малко допълнение: Когато наредим рибата в буркана, вместо да я заливаме с оставащия сос, слагаме нарязани на шайби мариновани краставички, варен боб, запържен доматен сос или лютеница, както и 2-3 листенца дафинов лист, няколко зърна черен пипер и бахар.
ОтговорИзтриванеПравил съм паламуд така, но в буркана слагам нарязани мариновани краставички, варен боб и запържени домати или лютеница, както и 2-3 листенца дафинов лист и по няколко зрънца бахар и черен пипер. Става убийствено ропотамо! Костите с стапят напълно!
ОтговорИзтриване