понеделник, 5 декември 2016 г.

Риба по португалски

Ако искате да хапнете скумрия, която се приготвя лесно и бързо, прочетете това.
Както се казва,  "Който разбира, тука се спира".
Така приготвената риба е много вкусна и е по-различна. 
Благодаря на приятелката ми Бисерка, която не само ме нагости , но и сподели рецептата с мен.

Продукти:
2 бр по-големи скумрии без вътрешности
1 малка глава прясно зеле
2-3 моркова
3-4 картофа
2-3 глави стар лук
2 бр дафинови листа
3 супени лъжици зехтин 
десетина зърна черен пипер 
сол на вкус
малко смлян черен пипер
около 75 мл вода
За сервиране на рибата:
1 опаковка майонеза
горчица
лимонов сок
сварени яйца - по 1 бр. от пъдпъдък или 1/2 бр. от кокошка за порция
пресен лук

Приготвяне:
Рибата се почиства от перките. Отстранява се главата. 
Нарязва се на шайби с дебелина 2-3 см. 
Зеленчуците се почистват.
На дъното на тенджера под налягане се сипва 1 пръст вода (при мен бяха около 75 мл).
Зелката се нарязва на резени (както се реже диня) и се подрежда на дъното.
Върху зелето се подреждат морковите, нарязани на парчета с дължина 2-3 см.
Върху морковите се подреждат картофите, разрязани на половини.
Следва лукът, нарязан на едри парчета.
Всеки ред се поръсва с малко сол и  смлян черен пипер.
Отгоре се подреждат парчетата риба. Посоляват се леко със сол и черен пипер. 
Слагат се зърната черен пипер и дафиновите листа.
Всичко се поръсва със зехтина. 
Тенджерата под налягане се затваря с капака.
Ястието се вари 10-15 минути , като времето се отчита от завъртането на вентила.

Готовото ястие се изважда внимателно, за да не се разкъсат съставките му и се подрежда в голяма чиния. 
Поръсва се с нарязан пресен лук.
Майонезата се подправя с горчица и лимонов сок на вкус.
Яйцата се сваряват, като се стремим жълтъците да са рохки.
При сервиране на човек се слагат няколко парчета риба и зеленчуци.
Към порцията се добавя сварено яйце и майонеза.


Ястието може да се приготви и с друг вид по-мазна риба.

3 коментара:

  1. Ха, много интересно. Може и да опитам, примамливо звучи. Особено, ако ти го казваш. Къде беше Васко в случая?

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са новите ти кулинарни предложения, Ели -
    интересна е тази комбинация със зеле и рибата е много апетитна.
    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина е различна тази риба, Ели,браво на теб, а и на приятелката ти, че я споделихте, е опитам някой път!

    ОтговорИзтриване