сряда, 15 февруари 2012 г.

Бисквитена торта

Не може в проекта "10 рецепти, без които Кирил не може да оцелее" да няма нещо сладичко. И лесно за приготвяне.
Избрах да напиша как се приготвя любимата бисквитена торта. 
Давам рецептата с класически крем ванилия. Може да се приготви и с готовите кремове. Но тогава се промъква онзи индустриален привкус, който аз така мразя. Но когато човек бърза и това е решение.


Продукти:
2 малки опаковки обикновени бисквити „Житен дар”
1л прясно мляко
4 жълтъка
5 супени лъжици нишесте
5 супени лъжици захар
1 ванилия
1 бучка с големина на орех масло
50-60гр черен шоколад или 2 супени лъжици черно какао
1-2 супени лъжици коняк или ром
Сладко от портокалови корички или от зелени смокини
Плодове според сезона
Ядки по избор, начупени  и запечени 

Приготвяне:
Нишестето, захарта и жълтъците се разбиват с малко студено прясно мляко в тенджера с дебело дъно.
Прибавя се останалото мляко. Кремът се вари, като се разбърква непрекъснато с тел, докато се сгъсти. Когато е готов се маха от котлона и се прибавят маслото и ванилията.
Разделя се на две части, като се стремим едната част да е около две трети от общото количество. В едната трета крем се прибавя черния шоколад или какаото, разбито с малко вода или прясно мляко. Разбърква се добре.
В съд с размери 25/25 см се подрежда един ред бисквити. Напръскват се с топло мляко. Намазват се с половината от белия крем. Върху крема се подреждат плодове според сезона.
Подрежда се втори ред бисквити. Напръскват се с мляко. Намазват се с кафявия крем. Върху него се поръсват портокалови корички или нарязани смокини от сладко.
Подрежда се трети ред бисквити. Напръскват се с ром или коняк. Намазват се с останалия бял крем.
Готовата торта се поръсва с ядките.
Може да се залее със сироп от използваното сладко или течен шоколад.
Оставя се един час на стайна температура и тогава се слага в хладилник да престои поне половин денонощие.
Консумира се добре охладена.

Добра комбинация е сладко от портокалови корички и нарязан банан.



През лятото може да се приготви само с пресни ягоди, малини или друг вид плод по избор.
Това е торта, която се прави според вкуса консуматора.
Украсява се с налични продукти.
Останалият крем по стените на тенджерата се облизва старателно. 

7 коментара:

  1. Последното изречение е много забавно,верно си е така :).
    А тортата ти е страхотна и особено ми харесва намесата на шоколада и плодовете,съвсем си става приказка!
    Бих отразила едно по-големичко парче ако можех :)!

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Хм, ще оцелее Кирил, и още как!
    Прекрасна торта!!!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз се нареждам за бисквитена тортичка :) Любима! Как само ме примамва това парченце в чинията.
    Последното изречение при мен е просто задължително условие. Няма да се хаби мат'риал :) Затова и на сватбата ми валя дъжд :D

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Има си огрибка за облизване, Роси и Ели- Минахме годините на облизване на купата със показалец.
    И за мен дебело парче, ако може. Знам, че трябва да има още.
    И с шоколадови корички, че у нас не обичат кори на портокала освен на чай.
    Хубав, здрав и спокоен ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  5. Ели,Кирил синчето ли е?
    Иначе тортичката си е класика-искам и аз парченце...
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за проявения интерес.
      Синът, слава Богу оздравя. Той отнесе и двата вида грип, но се оправи.
      Край на диетичните супи и други подобни.
      Дано и времето да се стопли, че тази зима на всички дотегна.

      Изтриване
  6. Мляс, мляс! Страхотно изглежда, Ели! А тези портокалови корички... направо идвам. Почвай да правиш отново.

    ОтговорИзтриване