четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Солен кекс със сирене и праз

Това е любимият солен кекс в нашата къща.
В основната рецепта се слага сирене и ким.
И така го правя, но с праз е по-интересен.



Продукти:
3-4 яйца
1 чаена лъжичка сол
3/4 чаша олио
1 чаша кисело мляко + 1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат
2 чаши брашно
150-200 гр. сирене
2 стръка праз

Приготовление:
Яйцата се разбиват заедно със солта.
Прибавя се олиото и продължава разбиването.
Постепенно се добавят киселото мляко със  содата и брашното.
На финала се прибавя натрошеното сирене и суровия праз, нарязан наситно. 

Подбира се тава така, че изпеченият кекс да бъде с дебелина приблизително 4-5 см.
Тавата се намазва с олио и поръсва с брашно.
Чашата е с вместимост 200 мл.
Пече се в предварително нагрята до 175 градуса Целзий фурна.

Може да се изпече и във форми за мъфини.

7 коментара:

  1. Грабвам парченце и правя айрянче за допълнение!

    ОтговорИзтриване
  2. Кекс с праз.... звучи интригуващо. За хубаво незнам още, но като го направя, ще видя;)
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Убедена съм, че е хубав. Ама приключих с праза за тази зима :))
    Караш ме да потъвам в размисли "да взема още или не" от мама...
    Свежо настроение и много усмивки, Ели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иглика, вземай си парченце.Да ти е сладко.
      Мъх, опитай с малко количество. Пък може и да го обичаш това нещо.
      Пепи, грабвай праз от майка си. Нали знаеш колко рецепти има с това растение. Да не говорим, че е първи братовчед на аспержите (с това писание вероятно окончателно те отказах от праз и ястия с него).

      Изтриване
  4. Аааааааааа,този съм го яла пък! На кокошо парти у вас! И пак искам! Пък!

    ОтговорИзтриване
  5. Ели,като знам моите как мечтаят за баници с праз,ще взема да ги залъжа и с този кекс.Сигурна съм ,че ще им хареса.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Сега го направих, ще пиша утре дали е вкусен

    ОтговорИзтриване