четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Шоколадови резенки

Тази рецепта я изнамерих в семейните архиви, т.е. в готварската тетрадка на леля ми. По моя преценка е поне на 40-50 години, а може и повече.
Много прилича на брауниз, но в социалистическите времена кой ти беше чувал тази дума.
Някои, така да се каже "специални" хора, вероятно не само са чували, но и опитвали такъв сладкиш. Но аз поне не.
Харесах си рецептата още преди един месец, но сега имах възможност и повод да направя този сладкиш.
Слагам го веднага в категорията "фини сладкиши" . Вкусни, но в малки количества. Но така е по-интересно.


Продукти:
160 гр. масло
160 гр. захар
4 яйца
60 гр. брашно 
120 гр. разтопен горчив шоколад
2 супени лъжици какао на прах
1 ванилия или настъргана кора от портокал

За покритието:
3 белтъка
2 супени лъжици захар
80 гр. накълцани лешници или бадеми

Приготвяне:
Маслото се разбива със захарта, докато се получи гладка пяна.
Постепенно е добавят жълтъците.
При непрекъснато биене се добавят какаото, разтопеният шоколад, брашното и ванилията или портокаловата кора.
Разбиват се белтъците на пяна, прибавят се към горната смес и с леко движение на шпатула се разбъркват.
Изсипва се в тавичка , която е намазана с масло и посипана с брашно.
Тавичката е с размери 30/20 см.
Сладкишът се намазва с 3 белтъка, разбити с 2 супени лъжици захар. Покритието трябва да е 1 пръст дебело.
Посипва се с нарязаните лешници (бадеми).
Пече се в умерена фурна. Готов е, когато дървено шишче излезе сухо.
За да не се препече, може да се покрие тавичката с фолио по средата на печенето.
Изпеченият сладкиш се нарязва се на малки правоъгълни парчета с приблизителни размери 2.00/4.00 см .

12 коментара:

  1. Ели,прекрасни резенки!Много ми хареса рецептата и най-вече белтъчното покритие!Определено ще се възползвам от десерта в скоро време:))Прекрасен ден:)!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина е фино.Като всяка едно времешна рецепта.Обожавам старите рецепти и си умирам да се ровя в тях.Браво Ели,супер са!

    ОтговорИзтриване
  3. Не си го спомням този сладкиш, но определено ме заинтригува! Преписвам си го за направа!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Ели, звучи чудесно!
    И шоколадово!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Много обичам рецептите от старите тетрадки и винаги се удивлявам какви бижута се крият там Ето това е поредното доказателство за това! Прекрасни са резенките!

    ОтговорИзтриване
  6. Ммммм звучи много вкусно! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Много съм щастлива, че харесахте тази рецепта.
    Благодаря ви, скъпи съмишленички.

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесен е този сладкиш! И аз много обичам да се ровя в стари рецепти :)
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  9. Интересен сладкиш. Май не съм срещала подобен с белтъчна глазура и ядки. Харесва ми идеята, а и щом е стара рецепта неминуемо е нещо много вкусно. Съдя поне от изпробваните стари рецепти от мен:)

    ОтговорИзтриване
  10. Кокона, благодаря ти.
    Знам, че и ти харесваш старите рецепти.
    Тази наистина дава отличен резултат.

    ОтговорИзтриване