Продукти за около 20 бр солени близалки:
10 бр кубчета с размери 2.0 / 2.0 см синьо сирене
10 бр сферички от кашкавал с диаметър около 2см20 бр дървени шишчета
1 кубче пилешки бульон
10 гр желатин (1 пакетче желатин на д-р Йоткер)
300 мл вода
хранителна боя с цвят по желание
1 голям портокал или грейпфрут
Приготвяне:
Приготвят се кубчетата от синьото сирене и сферичките от кашкавал.Нанизват се на дървените шишчета.
Изсипва се желатинът в тенджерка. Залива с 2-3 супени лъжици вода, отделени от измереното количество течност. Оставя се желатинът да набъбне. Загрява се на водна баня, докато стане течен.
В останалата вода се разтваря пилешкият бульон. Ако в него има дребни частици се прецежда. Топъл се прибавя към желатина. Разбърква се сместа добре и се оставя да се охлади, но не и да желира.
Потопяват се кубчетата синьо сирене, както са нанизани на шишчета, в сместа с желатина.
Поставят се във висока чаша. Внимава се да не се допират, за да не залепнат едно за друго. Оставят се на студено, за да стегне желатинът. После кубчетата сирене отново се топят в сместа с желатина. Действията се повтарят в описаната последователност, като трябва да се получат три пласта желиран бульон върху сиренето. Чашата със белите „близалки” се оставя на студено.
До този момент е използвана приблизително половината течност с желатин. Останалата част се прецежда, за да се отстранят попаднали дребни частици сирене.
Разтваря се хранителна боя в малко прозрачен алкохол (най-добре във водка) или съобразно инструкциите на производителя.
Оцветява се бульонът в желания цвят.
Сферички от кашкавал се потапят в оцветения бульон, в която има и желатин.
Действията са същите, както при кубчетата сирене.
При цветните сферички чак след 3-тото потапяне в сместа се получи красив и наситен цвят.
„Близалките” се държат на студено, докато се сервират.
Отрязва се капаче на голям портокал или грейпфрут, за да стои стабилно. Поставя се в чиния. Шишчетата с "близалките" се забождат в плода.
Допълнително се украсява с борови клонки или цветя, листа, дребни играчки.
Изборът на сирена е по желание и според наличностите в хладилника. Нищо не пречи да се използва шунка или други студени меса.
Прекрасни! СТрахотно!
ОтговорИзтриванеНевероятно идейно, Ели!
Благодаря ти, Пепи!
ОтговорИзтриванеЕееееее,страхотни са!Така е глазирано сиренцето,много празнично изглежда наистина.Супер е Ели!
ОтговорИзтриванеСтрахотно ефектни хапки, подходящи за парти! Весело посрещане на Новата година!
ОтговорИзтриванеСтрахотни са - весели и празнични! Идеята много ми харесва, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав и хубави предновогодишни дни!
Благодаря ви, момичета, за хубавите думи.
ОтговорИзтриванеПожелавам и на вас весела Нова година!
Ели, страхотни са, много оригинални! Весело посрещане на Новата година!!!
ОтговорИзтриванеЕй, че интересни идеи! Страхотна си, Ели! Да бих могла да си дръпна едно шишче! :)
ОтговорИзтриванеВесело посрещане на Новата 2013 година, мила!
Прегръдки от мен!
Много интересно и идейно предложение! Страхотна си Ели! Да можех да си дръпна ей сега едно шишче, червено! :)
ОтговорИзтриванеВесело посрещане на Новата 2013 година, мила!
Прегръдки от мен!
Много красиво и празнично предложение, Ели!
ОтговорИзтриванеТройното глазиране предполагам, че създава не само ефектна визия, но и допълнителен лек аромат и вкус.
И аранжировката си пасва чудесно,
благодаря за споделената идея.
Сърдечни поздрави,
весело посрещане на Новата година и Васильовден, Диана
Изключително ефектни и прекрасно поднесени!
ОтговорИзтриванеЕли, сърдечни поздрави и весело посрещане на Новата година!
Честита Нова година, Ели!!! Нека 2013 влезе в домовете ни със здраве, радост и любов! Нека я посрещнем с усмивка, да я изживеем с любов и да я изпратим с успехи! За много години!
ОтговорИзтриванеЧестита Нова година! Да е здрава и мирна, пълна с късмет, радост и любов!
ОтговорИзтриванеstrahotni sa! shtastliva nova godina!
ОтговорИзтриванеMaria
Честита Нова година и на вас, мили приятели!
ОтговорИзтриванеМного щастие, любов, здраве и успехи ви пожелавам през 2013година
Много съм щастлива, че харесвате това мое предложение.