неделя, 6 януари 2013 г.

Kikkoman - "Тепаняки" от пилешко месо и оризова салата

В моето семейство винаги са се харесвали някои японски ястия. Не че сме били в Япония, но дай Боже и това да се случи някога. 
Синът ни беше още малък, когато чух за първи път думата "тепаняки". Разузнах какво означава и открих, че това е кулинарна техника. Много атрактивна. Този начин за приготвяне на храната веднага ми хареса. Е, нямам вградена плоча за готвене на масата. Чак такива магии няма в кухнята ми. Използвам съд с незалепващо покритие или раклет. Както винаги, побългарена работа. Поради тази причина в името на ястието съм поставила думата тепаняки в кавички.
Пилешко месо, приготвено по този начин е любимо на моя син. Затова е включено в проекта "10 рецепти без които Кирил не може да оцелее".
И доста честичко приготвяме месо по този начин.
През есента имах удоволствието да присъствам на събитие, организирано от представителството на Kikkoman в България - Кулинарно-творческо ателие "Японска кухня" . Тогава се запознах с продуктите на тази фирма. Това са различни соеви сосове, получени при естествената ферментация на ориз. Също така се произвежда и оризов оцет. 
В настоящето предложение съм използвала някои от тези продукти и съм приготвила любимото ни ястие. 


Продукти за "Тепаняки" от пилешко месо:
за 3 бр. порции 

450 бяло пилешко месо 
3 супени лъжици сос  Kikoman YAKITORI
2 супени лъжици соев сос лайт Kikoman
1 супена лъжица Kikoman оризов оцет за суши
1 супена лъжица зехтин
50 мл бяло вино
3 супени лъжици натурално нишесте
сол и черен пипер на вкус

за Оризова салата:
1 чаша с вместимост 200 мл бланширан ориз
3 супени лъжици зехтин
3 супени лъжици оризов оцет Kikoman SUSHI 
5-6 бр кисели краставички
сол и черен пипер на вкус

За сервиране още сос  Kikoman YAKITORI

Приготвяне:
Месото се нарязва на ивички с дебелина около 8 мм и дължина 7 см.


Месото се поставя в стъклен съд и се залива с 2 супени лъжици сос  Kikoman YAKITORI.
Поръсва се с малко черен пипер.


Съдът се покрива и се оставя на хладно поне за 1 час.
Маринованото месо се разбърква добре с 3 супени лъжици нишесте.


Загрява се плоча на раклет или съд с незалепващо покритие. Изсипва се мазнината. Месото се слага върху нагорещената повърност. Разбърква непрекъснато.
По средата на готвенето месото се поръсва с останалия сос YAKITORI, бялото вино, Kikoman соев сос лайт и оризов оцет за суши. Разбъркването на месото продължава.


Когато достигне кулинарна готовност се поръсва с малко черен пипер и сол по преценка.

Във вряща, посолена вода  се изсипва измитият бланширан ориз.
Тук количеството вода не е от особено значение. Ориентировъчно давам 1 литър.
Приблизително след 15 минути оризът се сварява.


Отцежда се и се промива със студена вода. Отново се отцежда и се слага в купа.

Залива се с оризовия оцет за суши и зехтина.
Краставичките се нарязват на много ситни кубчета и се добавят към салатата.
Поръсва се с черен пипер и ако има нужда се добавя още сол.
"Тепаняки" от пилешко месо се сервира с оризовата салата.
Към всяка порция се предлага малка купичка със сос  Kikoman YAKITORI, като късчетата месо се топят в него.

По тази рецепта приготвям и крехко свинско месо
или бяло пуешко месо.




5 коментара:

  1. Страхотно е! Само пилешко съм правила така, но щом казваш може и свинско - значи ще :))

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, изглежда много вкусно и апетитно,
    а технологията е страхотна!
    Благодаря за споделената рецепта, поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Уникален тен има месцето,Ели!
    Непременно ще опитам панирането с нишесте,новост ми е,аз все брашно съм ползвала.
    Хубава седмица пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви. Щом Кирил яде това ястие, значи наистина го бива.
    И честно казано всичко сготвих за 30 мин, снимах 1 час, а после писах рецепта час и половина. Изядоха го за 15 мин.
    Понякога нашето хоби изисква доста време и необходимост от мозъчна дейност.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дали и Ирена се е научила да го прави? Изглежда изключително вкусно...

      Изтриване