понеделник, 14 януари 2013 г.

Kikkoman - Една различна гарнитура към задушени телешки руладини

Тази есен открих колко е вкусно изпечена тиква сорт „Хокайдо” в солен вариант.
Този сорт тикви са с наситено оранжев цвят, достигат тегло средно 1.000-1.200 кг средно и… кората им също се яде.
Йоли ме „открехна” на номера със солената тиква. Гарантирано вкусно е.
Вариантите за приготвяне на солените парченца са безкрайни. На практика слагате каквито подправки обичате.
Тук съм сготвила и дружно с фамилията изяла солените парченца  от този”плодов зеленчук”, както пише в Уикипедията. Поднесени са заедно със задушени телешки руладини.
 Продукти за солената тиква: 
1 бр тиква сорт „Хокайдо”
Около 4-5 супени лъжици Kikkoman сос TERIYAKI
Зехтин за намазване
Суха мащерка
Сол и смлян черен пипер

Приготвяне на солената тиква „Хокайдо”:
Тиквата се измива, разполовява и се почиства от семките.
Двете половинки се нарязват, като получавате 6 или 8 парчета. Зависи от големината на плода.
Резените тиква се намазват със зехтин.
Поръсват се с Kikkoman сос TERIYAKI и черен пипер. 
Прибират се на хладно, за да се мариноват поне 1 час.
Маринованите парчета се поръсват със сол и суха мащерка.
Слагат се върху хартия за печене. Пекат се около 15 минути при температура 1750С при включен вентилатор на фурната, докато парчетата тиква омекнат.
Резените се сервират като гарнитура или се предлагат като предястие с козе или друг вид сирене.


Продукти за задушени телешки руладини:
По 2 парчета на човек телешко месо за шницел с размери около 15.0 / 8.0 см
1 голяма глава стар лук
2 моркова
1 голямо парче целина
1 глава чесън, разделена на скилидки
Зехтин и масло за запържване
80 гр. масло за задушаването
100 мл бяло вино
Kikkoman соев сос лайт
Сол
Черен пипер смлян и на зърна
Брашно за овалване на рулцата
1чаена лъжичка нишесте за сгъстяване на соса


Приготвяне на заушените телешки руладини:
Парчетата месото се изтъняват с чукче.
Поръсват се със смлян черен пипер, малко сол и Kikkoman соев сос лайт.
Прибира се на хладно поне за 1 час.
Парче от маринованото месо се поставя на дъска. В единия му край се слага пръчица морков, целина, парченце стар лук и скилидка чесън.
Навива се на руло. Краищата му се забождат със специални метални шишчета или клечки  за зъби, както е при мен.
Готовите рула се овалват в брашното и се запържват в маслото.
Прехвърлят се в плитка тенджера с широко дъно.
Край рулцата се подреждат зеленчуците, нарязани на парчета.
Добавя се маслото и зърна черен пипер.
Всичко се залива с останалия от мариноването сок, топла вода и бялото вино.
Руладините се задушават под капак, докато омекнат.
Изваждат се и се отстраняват клечките за зъби или металните шишчета.
Държат на топло, докато стане време за консумация.
Зеленчуците също се изваждат с решетъчна лъжица.
Сосът се прецежда и се сгъстява с чаена лъжичка нишесте, размито в малко студена вода.
Руладините се поднасят с малко сос, малко от задушените зеленчуците и 2-3 резена солена тиква „Хокайдо”. 
Подходящо е да се добавят и листа спанак, задушен в зехтин.

Самото ястие е много вкусно, а комбинирано със солената тиква става неотразимо.

 

 

5 коментара:

  1. М,не ми казвай,че имаш още хокайдо.Моите отдавна свършиха.Даже за Бъдни вечер не можах да спастря едничка поне,че да я напълня с плодове.Много е вкусен соленичкия вариант,приказно изглежда ... особено с руладките.Целувки у вас.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за високата оценка. Соленият вариант определено ми е любим.
    Хи, имам още две хокайденца.
    Кътам ги с цел шашардисване на едни специални гости.

    ОтговорИзтриване
  3. Тиква в солен вариант съм опитвала само на супа, Ели, но не бях кой знае колко очарована, макар да обичам и тиква и супи. А Хокайдо пък никога не съм накусвала. Напоследък на доста места попадам на ястия с нея, само с добри отзиви.. аз изоставам явно!
    Менюто ти е много оригинално и впечатляващо и с удоволствие бих се настанила на трапезата ти! Аплодисменти за тебе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, благодаря за милите думи. Заповядай на гости,когато дойдеш в София.
      Тиквите Хокайдо явно сега навлизат на българския пазар. През есента видях в Пикадили такива. Бяха произведени в пазарджишките оранжерии на фирма "Gimel". Те имат магазин на пътя за с. Звъничево, на главния портал. Бяха био, еко, органични и там каквито още се сетиш. И съответно неприятно скъпи.
      И моите бяха био, но на съвсем нормална цена. Дано производителят и тази година се заеме с отглеждането им.

      Изтриване
  4. Ей това е изненада! Кумът ми е нещо като съдружник в Гимел, но не знаех, че и тикви произвеждат. Веднага ще го засиля да ме снабди, че тук в Пазарджик не съм видяла никъде още... може да са вадили на пазара някой път, но явно не съм случила. Благодаря за инфото, Ели! Непременно ще ти се обадя, когато съм за по-дълго в София, само да сме живи и здрави!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване